Inici Actualitat Saber dir no

Saber dir no

0
COMPARTIR

dir-noT’has trobat mai en alguna d’aquestes situacions?

1. Et trobes en un restaurant a sopar i quan el cambrer et porta el que has demanat, el plat està brut. Vols demanar que te’l canviïn i no saps com fer-ho.

2. Fa temps que vols un augment de sou i no t’atreveixes a demanar-li al teu jefe. Demanant-li disculpes i amb un enorme càrrec de consciència, finalment ho fas i veus que durant tres mesos vas estar pensant en com dir-li i que no va ser tan difícil obtenir una resposta.

3. Et demanen diners, tu no vols deixar-los, però no pots dir que no.

4. Hi ha una situació familiar en la que estàs en desacord amb la resta de familiars i et costa expressar el que penses davant de tots ells.

5. La majoria dels amics volen fer una cosa concreta o anar algun lloc específic i a tu et ve més de gust un altre pla. No ho dius perquè no et vols sentir exclòs. 

Què significa això de “ser assertiu”? 

Es tracta de ser capaç i/o defensar els drets personals: dir NO, expressar desacords, donar una opinió contrària i/o expressar sentiments negatius (sense deixar-se manipular ni violar els drets dels altres).

En poques paraules és: JO SÓC AIXÍ i AIXÒ ÉS EL QUE PENSO!!!!

Amb quines dificultats em puc trobar?

Ser assertiu té uns costos i tots sabem que no és fàcil dir el que pensem i defensar la nostra posició. Però per què?

1. A vegades hi ha dificultats en expressar allò que pensem i/o sentim per por al conflicte. Podríem desbordar-nos emocionalment.

2. No volem mostrar les nostres emocions “negatives” (ràbia, enveja, ansietat, tristesa, …) perquè llavors semblem dèbils i vulnerables.

3. Traguem els sentiments i no fem el que realment desitgem per si ens rebutgen o ens desaproven.

4. Ens enfadem quan esperem que endevinin el que ens passa sense haver d’explicar-ho. Quina mandra expressar què sento quan l’altre ho pot endevinar no?

5. Tirem la tovallola quan creiem que és impossible que l’altre comprengui el que volem dir.

6. A vegades creiem que som poc importants per demanar alguna cosa a una altra persona o dir-li el que sentim. Pensem que no estem a l’altura de les expectatives i no volem defraudar

De què em pot servir SER ASSERTIU?

1. Enforteix el nostre amor i dignitat. Per què? Doncs perquè la nostra dignitat és el reconeixement de que som mereixedors del millor per nosaltres.

2. Ens fa més segurs. Per què? Perquè ens fa capaços, i aproximes aquella imatge ideal que tens de tu mateix (si un dia fes això, si li digués allò, si pogués dir que no,…) amb la real (he fet això, he dit allò, he dit que no,…)

3. Ser més lliures emocionalment i coneixe’ns millor. Perquè? Quan expresso el que penso i sento (si valen totes les emocions, fins hi tot aquelles que creiem “negatives”), allibero la ment i el cos. Això em permet coneixem millor i més profundament.

4. Ajuda a resoldre problemes i millorar la comunicació. Per què? Perquè expressem el que pensem i posem la veritat per davant. No tenim res amagar.

I pel pròxim mes l’últim punt….LES EINES PER SER ASSERTIU!!

Alba Rosique Reig

Psicoterapeuta

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments