Inici Actualitat Autoestima

Autoestima

0
COMPARTIR
autoestima
Il·lustració: Joâo Fazenda

La capacitat humana d’autovaloració, essencial per a la supervivència psicològica i AMOR PROPI són els significats que donen dos diccionaris diferents a la paraula AUTOESTIMA.

Amor propi amb majúscules. Què significa tenir amor propi? Què significa autoavalorar-se? Ho fem?

Quan tens amor propi i t’autovalores et sents bé amb tu mateix, pots ser més flexible i enginyós, et sents més preparat per abordar els problemes, més poderós i creatiu. Defenses la teva manera de ser i no necessites col·locar-te ni per sobre ni per sota. T’agrada com ets. Et sents valuós al marge dels resultats obtinguts.

No tenir aquest amor propi et fa buscar l’aprovació externa per sentir-te millor que als altres. Estàs constantment en una recerca movent-te en el contínuum del millor o el pitjor. Ets sents insegur i amb falta de credibilitat. Et defenses amb poc entusiasme. Segurament et critiques de manera destructiva i t’acompanya un sentiment de culpabilitat per no ser millor per naturalesa.

Ja ets el millor per naturalesa, perquè no hi ha ningú com tu, potser has de canviar les ulleres amb què et mires per veure’t millor.

Walter Riso és psicòleg clínic i escriptor de molts llibres i articles. Per mi té frases estel·lars que m’agradaria compartir amb vosaltres. A veure què en penseu.

Te invito a que antes de ser “el mejor” te preocupes por estar bien y en paz contigo mismo. La felicidad no está en destacarte y batir algún record sino en disfrutar de lo que haces. Ser “mejor”, cada día más, poco a poco, sin querer más trofeo que la satisfacción de hacerlo bien”.

Sé valiente, comienza un romance contigo mismo, en un “yo sostenido” que te haga cada día más feliz y más resistente a los embates de la vida cotidiana. Felicítate por existir y no te lastimes. El autocuidado te hace más digno y mejor persona”.

“Una persona que tenga amor propio ha creado una fortaleza interior, una ciudadela, donde reina la sensatez y el autorrespeto, que son la clave del crecimiento personal. Allí solo mandas tú y eres quien tiene la última palabra. Pueden acabar contigo pero no con tus pensamientos ni tus ideas: nadie puede hacerte mal, si no te da la gana”.

La mejor manera de ser feliz con alguien, es aprender a ser feliz solo, a bastarte a ti mismo y a gobernar tu propia conducta. Si logras hacerlo, amarás con todo tu ser, sin remilgos ni inseguridades. Y no tendrás que aparentar nada ni usar máscaras. Tu “yo” se mostrará libre y al desnudo”.

Alba Rosique, piscoterapeuta que podeu trobar al CAP El Remei,  el Centre Fisio-Taradell i a l’ÀBAC

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments