Inici Actualitat Un acte vandàlic podria estar darrere l’incendi de la fàbrica El Tint

Un acte vandàlic podria estar darrere l’incendi de la fàbrica El Tint

6
COMPARTIR
incendi-tint-2016
Foto: Cristina Pol

Passades les 7 de la tarda s’ha començat a visualitzar una columna de fum procedent de la fàbrica El Tint de Taradell. Ràpidament l’incendi, que ha començat en una de les naus, ha començat a agafar volada i cos.

incendi-tint-20162L’incendi, sobretot, ha afectat mitja part nord de la nau que patrimonialment és més rellevant del complex. Aquesta zona compta amb amplis espais, però les bigues eren de fusta. Arran de l’incendi part de la teulada s’ha esfondrat. La columna de fum, visible fins i tot a Vic, ha generat molta alarma i expectació. Segons les primeres hipotesis, la causa podria haver estat un acte vandàlic, ja que es comenta que s’haurien vist joves a la zona poc després de les flames.

Ràpidament els agents locals i una desena de dotacions dels Bombers de la Generalitat han accedit a la zona per intentar apagar el foc. Els Mossos i membres de Protecció Civil Taradell han ajudat a gestionar el trànsit de la zona i dels voltants, davant la multitud de curiosos.

Foto: Aleix Comas
Foto: Aleix Comas

També hi han anat ràpidament l’alcalde de Taradell, Lluís Verdaguer, i regidors del consistori que han estat en constant contacte amb els Bombers. La consternació i impotència era visible en els representants locals i molts veïns. L’incendi no ha afectat la Torre del Tint ni la resta de naus i s’ha pogut controlar i apagar cap a quarts de nou del vespre.

La fàbrica el Tint és de propietat privada i en diverses ocasions l’Ajuntament de Taradell havia insistit al propietari que actués davant la deixadesa. De fet, des de feia tres anys no hi havia cap tipus de vigilància. Anteriorment hi havia hagut un masover que feia una tasca d’observació i vigilància. Per això, en els últims anys la seva deixadesa s’havia aguditzat i qualsevol persona podia accedir-hi. Des de feia un any, l’Ajuntament havia anunciat que estava gestionant si s’hi establia alguna empresa o s’iniciava algun projecte empresarial que recuperés l’espai.

Fa dos anys, a inicis de maig de 2014, ja es va produir un petit incendi al seu interior. Però no va passar de petit incident. L’incendi viscut aquesta tarda ha recordat a molts veïns el foc que va acabar amb el Centro l’any 1982.

El Tint o Comercial Sert va ser construir entre el 1910 i 1920 per Domingo Sert i Rius. La Torre del Tint havia estat l’antiga residència dels amos. Com a fàbrica va ser la més gran de Taradell. Al 1963 havia tingut 125 telers i donava feina a més de 300 persones.

Més avall podeu llegir i veure imatges de quin era el seu estat el dia que vam entrar a la fàbrica El Tint.

Vídeo dels primers moments de l’incendi (autora: Cristina Pol):

Aquí teniu un vídeo des de la part nord de la fàbrica:

incendi-tint-20164
Foto: Cristina Pol
incendi-tint-20163
Foto: Cristina Pol

incendi-tint-20165

incendi-tint-20166

incendi-tint-20167
Foto: Cristina Pol

incendi-tint-20168

 

Foto: Aleix Comas
Foto: Aleix Comas
COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

6 Comments
més nou
més antic més votat
Inline Feedbacks
View all comments
Sorprès
Sorprès
10 juny 2016 11:49

No sóc de Taradell. Fa un any aproximadament, tot passejant per la zona del riu, vaig trobar una porta que duia a una espècie de colònia abandonada i explorant explorant, vaig acabar descobrint tota la fàbrica del Tint, inclosa la Torre. Em va sorprendre moltíssim poder endinsar-me per vivendes que semblaven abandonades amb presses, amb restes de joguines de Bob Esponja pel terra, amb restes de comptabilitat i còpies de nòmines de dècades enrera, escrites a pluma i amb totes les dades personals de cada treballador, papers impresos d’alguna classe de màquina-robot tèxtil… i en algunes zones de les naus,… Llegeix més »

Ramon
Ramon
9 juny 2016 13:34

Bona tarda. No sóc gaire de comentaris de blocs ni webs, però vist les reflexions que he vist al Facebook, on es culpa majoritàriament a molts àmbits. És cert que està descuidat, però com sabem tots, és propietat privada i l’Ajuntament té molt poc a realitzar-hi a dins d’ella… He estat advocat al llarg de la meva vida i sé de què parlo, la gent sempre és partidari de donar les culpes a algú… En fi, aquesta part m’hi posaré menys. La part més important, tal i com informen els mitjans de premsa, tot apunta que una certa part de… Llegeix més »

David
David
9 juny 2016 12:25

Una pena el Tint, però caldria fer el possible, si es confirma que és un acte vandàlic, per aclarir els fets.

Ja en portem dos en menys d’una setmana, l’arrencada d’arbres i valles metàl·liques llançades a l’INS n’és un altre.

Em sorprèn que d’aquest últim cas no s’hagi fet ni el més petit comentari

laura
laura
9 juny 2016 11:41

Aquest dimecres es va cremar part del tint, ara tot són lamentacions, era un final que ja es veia venir. Fa temps que els veïns avisàvem que el Tint estava en un estat lamentable i que cada dia estava pitjor, degut a actes de vandalisme. Aquestes queixes eren com si res, dient que era propietat privada i no si podia fer res. Això es podia haver evitat si s’hagués posat una mica d’interès. Podem estar contents que només ha estat un foc i s’ha controlat. És vergonyós que un edifici com aquest hagi hagut d’acabar així. És història del poble.

Vei de Taradell
Vei de Taradell
8 juny 2016 22:10

Primer de tot m’agradaria dir que la gestió del trànsit per part dels municipals ha estat pèssima. Els residents de la Roca i de la carretera Viladrau han estat desviats per un camí de carro on només hi passava un cotxe i gràcies.

En segon lloc, tot i que el Tint és de propietat privada, l’actual alcalde (i durant la campanya electoral) va assegurar que hi havia un acord per instaurar-hi una fàbrica de cotxes… Aquesta semana (quan encara queda massa per les pròximes eleccions municipals) s’ha desmentit la informació abans esmentada.

Tot una farsa.

company
company
9 juny 2016 14:42

Bon dia Veí de Taradell. Primer de tot dóna la cara i posa el teu nom.

Segon, informa’t dels protocols d’actuacions i sabràs perquè es va tancar el trànsit i es van desviar els cotxes per aquell camí. Per cert, jo hi passo cada dia diverses vegades i no sé quin cotxe tindràs tu, però deu ser molt gran perquè el meu hi passa perfectament.

Tercer, no va ser per ordres pròpies dels municipals, sinó del cap de l’actuació que en aquest cas va ser el cap de Bombers.