Inici Actualitat Diego Roig, un taradellenc a Dinamarca

Diego Roig, un taradellenc a Dinamarca

0
COMPARTIR
A la cafeteria on va treballar durant un temps (Great Coffee) amb en Yago (principis 2014)

Avui tornem a anar fins a Dinamarca. Però ens situem a la regió de Jutlàndia, a l’oest de la capital, Copenhaguen. La ciutat d’Aarhus és la segona més important del país i compta amb el port més important. Allà hi trobem el taradellenc Diego Roig Monllor.

Al 2012 va arribar a la ciutat danesa, després de viure una temporada a Berlín. Actualment, hi viu amb la seva parella, la Diana, i el seu fill de dos anys i mig, en Yago. El motiu del canvi de ciutat va ser una oferta laboral que va rebre la Diana, com a investigadora i professora de la Universitat d’Aarhus. “L’oferta d’Aarhus era brutal: 80% investigació i 20% docència amb un sou que reflecteix un alt respecte per la formació”, explica en Diego.

A l'inauguració de l'exposició del concurs on va ser seleccionat (2013)
A l’inauguració de l’exposició del concurs on va ser seleccionat (2013)

Però situem una mica en Diego. El taradellenc, conegut per alguns per haver anat a Les Pinediques i haver jugat a la UD Taradell, va anar d’Erasmus a Leeds l’any 2000 per donar un canvi de rumb. Interessat en l’art, s’havia llicenciat en Belles Arts en l’especialització de pintura per la facultat de Sant Jordi de la Universitat de Barcelona. Més tard, va marxar a Berlín. Era l’any 2004.

A la capital alemanya va conèixer la Diana, també catalana, l’any 2008. A partir de 2009 es van convertir en parella. Ella treballava en dues traduccions i en Diego es dedicava a fer de bàrman tres o quatre nits a la setmana i pintava al seu estudi durant el dia. Després va arribar l’oferta de feina a Dinamarca, i durant mig any van mantenir la relació a distància, fins que en Diego va decidir “apuntar-se al carro i donar una altra direcció a la meva vida”. “Portava set anys i mig a Berlín i em sentia un pèl estancat”, reconeix.

Primera exposició individal a Aarus. El cinema es diu Øst for paradis i l'obra exposada tenia relació amb personatges "dolents" de pel·licules (octubre 2013)
Primera exposició individal a Aarus. El cinema es diu Øst for paradis i l’obra exposada tenia relació amb personatges “dolents” de pel·licules (octubre 2013)

“Només arribar, la meva primera feina va ser en un centre d’art contemporani, que m’encanta, muntant una exposició”. Al 2013 va participar en la mateixa exposició com a artista. Era l’únic estranger dels 35 artistes seleccionats d’entre els quasi 300 que s’hi van presentar. Va obtenir el tercer premi del públic.

Tot i això, s’ha hagut d’adaptar a les circumstàncies. Així, a Dinamarca ha arribat a treballar descarregant camions, ajudant un discapacitat a casa seva, muntant i desmuntant exposicions, fent tallers de pintura per a nens en un barri marginal o de cambrer en una cafeteria. Actualment, ens explica, combina la feina de professor a l’Acadèmia d’art d’Aarhus amb la de cambrer en un bar de cocktails i tapes. I destaca dues cosetes: haver gaudit aquest hivern d’una subvenció/reconeixement per la seva trajectòria figurativa com a pintor. I el fet d’haver venut alguns quadres “molts més en quatre anys que en tota la meva vida anterior”.
Avui, doncs, coneixerem un taradellenc a Aarhus (Dinamarca):

– Com es veu Taradell des de Dinamarca?

Petit i autèntic

– Què és el que enyores o trobes a faltar més de Taradell?

Aquí em sobraré d’original: família, menjar i clima.

– El millor lloc de Taradell per tu? I per què?

Diria que és el cremat (el tram de bosc que va des del final de Goitallops fins al Castell d’en Boix). Em sembla especial. Crec que sempre hi he sentit calma, allà.

Al rainbow panorama de l'Aros (el museu d'art contemporani d'Aarhus)
Al rainbow panorama de l’Aros (el museu d’art contemporani d’Aarhus)

– Quina anècdota, tradició o festa et ve al cap de Taradell?

A mi em venen al cap amb molta alegria els campionats de futbol sala a l’estiu al Parc d’Esports.

– Un record de petit?

No és un record concret, però sempre em dóna bon rotllo pensar en què part del pati de Les Pinediques era bosc.

– Què li diries a un estranger si et demana per Taradell?

Que se’n vagi al Castell d’en Boix per gaudir de caminada i paisatge i que es fiqui en qualsevol bar per a conèixer una part de la “Catalunya profunda”.

– Què exportaries de Dinamarca a Taradell?

De Dinamarca a Catalunya, un munt de coses. D’Aarhus a Taradell, el Godsbanen. És un centre cultural obert a tothom amb tallers de fusta, metal·lúrgia, gràfic…. on hi pots anar i fer les teves històries amb la supervisió i ajuda de professionals d’allà. Tot plegat, només pagant 2 euros al dia (si no recordo malament). També et pots fer abonaments mensuals. I, hi ha un munt d’activitats socio-culturals.

– Quant val un cafè a Dinamarca? O tres productes de la zona?

De mitja, un cafè amb llet són 35 kr. (corones daneses), una birra 45 kr. i el pa està al voltant de les 25 kr. O sigui: 4,5 €, 5,8 € i 3,2 €, respectivament.

– Una tradició o fet que et va sorprendre de Dinamarca?

Que no tinguin un “si us plau” però, en canvi, diuen gràcies per tot.

– A quin lloc de Dinamarca portaries un visitant?

El portaria al nord, a Skagen. Però primer hi vull anar jo que es veu que és brutal. S’hi ajunten dos mars i et pots ficar a l’aigua i que les onades et piquin a les cames per les dues direccions alhora! A més, diuen que té una llum molt especial. Molts dels pintors paisatgistes anaven allà a pintar.

– Tornaràs a Taradell?

De tornar a Catalunya en tinc moltes ganes, però no crec que sigui a Taradell.

– Si haguessis de definir amb una paraula Taradell, quina seria?

Caràcter.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments