Inici Actualitat Els Tonis de Taradell 2016 trauran tot el patrimoni al Passant dels...

Els Tonis de Taradell 2016 trauran tot el patrimoni al Passant dels Tres Tombs

0
COMPARTIR

rp-tonis-taradell-2016

Per primera vegada els Tonis de Taradell traurant tot el patrimoni de carruatges i guarniments que tenen a l’Alzinar de la Roca. S’han llogat 70 animals per tirar els carruatges i, segons el president de la Comissió dels Tonis de Taradell, Josep Preseguer, “serà un dels passants amb més patrimoni nostre”. S’espera la participació d’uns 90 carruatges i uns 150 genets.

Ctonis-taradell-20152al destacar que el Passant estarà encapçalat pels abanderats, que enguany aniran com antigament damunt de mules i matxos amb els guarniments típics. També hi haurà set o vuit carruatges treballats al voltant de la feina de castanyer, que serà la temàtica central dels actes de la Festa dels Tonis 2016.

Així, el divendres 8 de gener i el dissabte 9 de gener hi haurà moltes activitats en col·laboració amb el Centre de Manipulació de la Castanya de Viladrau. Es faran tallers sobre la fusta del castanyer, un conte o una exposició, que ha estat treballada per una vintena d’alumnes de l’INS Taradell a través del primer camp de treball local. No hi faltaran clàssics com les passejades amb burros el dissabte a la tarda als jardins de can Costa i la 4a edició de la trobada d’autocaravanes.

Pregó i Hereu 2016

L’encesa de les fogueres de Sant Antoni Abat dissabte al vespre enceterà els actes més tradicionals. El Tast del Porc espera donar botifarra, cansalada i pa. Serà l’acte previ al pregó de la Festa de Sant Antoni. Enguany, el pregoner serà Francesc Homs Soler, pare del diputat Francesc Homs, que parlarà de la seva joventut al Mas la Codina. Segons Josep Preseguer, “cada vegada ens costa més trobar pregoner i en Francesc ens aportarà una vessant que no hem tractat”.

En el mateix acte es proclamarà l’Hereu 2016 de Taradell i es farà un reconeixement. Seran les dues incògnites de la festa.

Neus Munté i el Toni d’Honor al Club Súper 3

La Vicepresidenta en funcions del Govern català, Neus Munté, serà present en l’edició 2016 dels Tonis de Taradell. Serà diumenge, tot i que encara no està confirmat si podrà assistir al lliurament del Toni d’Honor o només al Passant.

Enguany el guardó Toni d’Honor es lliurarà al Club Super 3 per la seva vessant pedagògica entre els més petits durant 25 anys. Aquest serà el quart Toni d’Honor que es donarà. Serà el primer acte oficial del Club que aquest 2016 compleix 25 anys. Per això, hi serà present el seu director, Gerard Hausmann, i el personatge Pau.

Curiosament, Pau participarà en el Passant dels Tres Tombs damunt d’un carruatge i es sortejarà l’opció d’acompanyar-lo entre els nens i nenes que enviïn un mail a info@tonistaradell.com, indicant el nom del nen/a, l’edat i un telèfon de contacte. El sorteig es farà durant el pregó de dissabte i hi haurà 16 afortunats.

tonis-taradell-2015

El diumenge serà el dia per al Passant dels Tres Tombs. Tot i això, abans no s’iniciï el recorregut hi ha activitats. Un bon esmorzar a les 9 del matí a l’Alzinar de la Roca o la 12a fira de liquidació d’estocs ‘Duros a 4 peles’ i demostracions de feines, començaran a ambientar el poble i a reunir públic.

La benedicció de la bandera, panets de Sant Antoni i carruatges tindrà lloc a 3/4 de 12 del migdia a l’exterior de l’església Sant Genís. I tot seguit, començarà el Passant que recorrerà els principals carrers del poble fins al davant de l’Ajuntament on els participants rebran un petit record.

Les activitats es tancaran diumenge a la tarda amb un concert de l’Escola de música de Taradell a 2/4 de 7 de la tarda al Centre cultural Costa i Font. El 16 de gener hi haurà un últim concert de la Band The Cool, formada per músics de la Garrotxa, el Ripollès i Osona.

Maria Àngels Blasco, directora dels serveis territorials a la Catalunya Central del departament de Cultura, va destacar que “Taradell té una riquesa patrimonial excepcional i convé que es pugui explicar més enllà del propi poble”. Mentrestant, el regidor de Cultura, Santi Estragués, va dir que els Tonis de Taradell “amb pas de formigueta creen una festa intergeneracional que permet participar a totes les franges d’edat i posar les bases pel futur”.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments