Inici Opinió La vista de Santa Llúcia

La vista de Santa Llúcia

1
COMPARTIR

Santa Llúcia capvespre 2015

opinio gran joan morcilloFixeu-vos en aquesta fotografia que vam publicar fa uns dies captada per @mianmabo. Realment és fantàstica. Fixeu-vos-hi bé. No sé què la fa especial. Possiblement els colors. Potser el fet que encara no sigui fosc del tot. O probablement l’espai. O el punt de vista.

Segurament tots aquests aspectes ajuden perquè considerem que és una fotografia bonica. Jo l’hi considero. Però hi ha un aspecte que m’agrada especialment. No sé si us hi heu fixat, però, pràcticament no hi ha cap cotxe. Un vehicle a la part esquerra, un al fons i n’apareixen alguns més ja fora de la Plaça de Santa Llúcia, a la part dreta.

No sé quants dies heu pogut contemplar la zona de la Plaça de Santa Llúcia, i per extensió la de la Plaça del Gili, sense cotxes. Si traiem els dies previs a la Fira de Santa Llúcia, jo no en recordo cap més. Aquests dos espais estan, normalment, plens de vehicles. No pretenc anar contra els veïns i ho argumentaré.

En dos dies i hores diferents vaig anar a constatar quants cotxes hi havia només a la Plaça de Santa Llúcia. Un dilluns a 2/4 d’1 del migdia només hi havia dos vehicles, mentre que un divendres a 1/4 de 6 de la tarda n’hi havia 11 (un d’ells just davant la porta d’entrada a la capella). A la Plaça del Gili no vaig fer aquest recompte, perquè crec que sempre està plena. També vaig comptabilitzar que hi ha set portes de garatges a les dues places (comptabilitzo un gual sense porta de garatge que hi ha per evitar que aparquin).

Exposat tot. Em pregunto: caldria regular la zona d’aparcament en aquests dos espais tan singulars i històrics del poble? Possiblement els veïns de la zona sense plaça d’aparcament diran que no. Que bé han de tenir un lloc per deixar el cotxe… També tinc constància que l’Ajuntament vol afrontar aquest aspecte amb consens amb els veïns.

Des del meu punt de vista hauria de ser una zona lliure de vehicles, sobretot, la Plaça de Santa Llúcia. Primer de tot perquè un espai que és patrimoni del poble sovint està massificat de cotxes. No pot ser que al davant de la porta de la capella hi hagi un vehicle aparcat, que baixant pel carrer Sant Sebastià en cotxe pràcticament no passis perquè tot el voltant de la capella està ocupat per cotxes estacionats… Perquè considero que s’està abusant del vehicle. I posaré un exemple. Quants de vosaltres heu transitat a peu o en vehicle per la zona de la Plaça i heu vist diversos vehicles estacionats en zones no habilitades mentre el seu propietari prenia una canya, feia el cafè o comprava tabac? I amb això no vull anar contra els qui regenten aquests negocis. Simplement, constatar que s’ha arribat a un punt que volem anar a comprar qualsevol producte i deixar el cotxe aparcat davant la porta de l’establiment. Ho vaig dir en un altre article. Tenim un aparcament prou gran (el de la Carpa) a tan sols un o dos minuts de tots aquests espais. Però ens continuen semblant llunyans.

Només faltaria. Qualsevol camina 200 metres podent deixar el cotxe malaparcat i fer només dues passes fins on es vol anar. Ara bé, llavors tots apuntats a l’EAS per fer-hi esport, que cal cremar les calories que hem estalviat anteriorment per no voler fer més de dues passes. Quina gran contradicció!

No vull aparèixer com el criticador que no fa res malament. Jo també sóc culpable, algun cop, d’haver aparcat en algun espai no permès per evitar-me unes passes. Just amb l’excusa d’autoconvèncer-me que era tan sols un moment. Però des de fa un temps, cada vegada intento evitar-ho. Només reflexionant una mica, aquest mal costum pot evitar-se. En el fons es tracta de posar en pràctica una paraula: civisme. Si voleu, el sentit comú. Pensar que potser hi ha llocs més indicats per deixar el cotxe, que potser molestes si el deixes en algun lloc no indicat, que si sumem un moment de 4.000 taradellencs amb cotxe el moment es converteix en una eternitat, que possiblement a molts llocs s’hi pot anar caminant creuar-te amb algú i desitjar-li ‘Bon dia’ o ‘Bona tarda’, que un poble està per viure’l no per veure’l a través de les finestres d’un cotxe… o per descobrir, per exemple, que a la Plaça Santa Llúcia encara pots contemplar llindes i dovelles sobre els portals que daten del segle XVII i XVIII.

Com diu la dita: ‘Que Santa Llúcia ens conservi la vista’. La nostra i la de la Plaça.

 

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

1 Comment
més nou
més antic més votat
Inline Feedbacks
View all comments
Dolors Bort Bertrán
Dolors Bort Bertrán
6 octubre 2017 19:56

Hola Joan. M’apareix, de sobte, l´article que vas escriure sobre la plaça de Santa Llúcia sense cotxes. La foto va ser feta pel meu fill, que és estiuejant des dels 4 anys i un enamorat de Taradell i de la fotografia. Et vaig descobrir aquest estiu, durant l’estada a la Festa Major, tot parlant amb els teus pares, en Joan i la Montse, a qui conec des de petita. Et felicito per la feina que fas i per lo be que va sortir l’Envelat i també la festa del Toca-sons, impressionant!!! Estaves molt ocupat i no vaig poder saludar-te, però… Llegeix més »