Inici Actualitat Paula Roma, una taradellenca als Estats Units

Paula Roma, una taradellenca als Estats Units

0
COMPARTIR

Aquest mes tornem, de nou, als Estats Units, però a un altre estat. Fins ara hem viatjat fins a Montana i Colorado, més aviat a l’oest. Avui ens quedem a l’est. Concretament a Pennsylvania per conèixer l’experiència de la Paula Roma, que fa estada a Wayne, una localitat a 20 minuts de Philadelphia.

Allà hi fa d’au pair amb una família americana que té tres nenes, una d’elles amb dificultats d’aprenentatge. Aquest fet la va fer decidir d’entre la quinzena de famílies amb qui va parlar, ja que la Paula va cursar la carrera de Mestra d’Educació Primària amb la menció d’Atenció a la Diversitat. Va ser en el tercer curs de la carrera quan va tenir la seva primera experiència fora de casa amb un Erasmus a Finlàndia. “Des de llavors tenia clar que en acabar els estudis, volia viatjar per acabar de perfeccionar el meu anglès i així poder arribar a Catalunya amb més possibilitats d’ofertes de feina”, ens explica.

paula-roma-liberty-bellAixí, doncs, fa quasi un any va viatjar fins a Wayne, un poble de quasi 31.000 habitants. Assegura que “al principi fa una mica de por i pena marxar perquè tot el que deixes a Taradell és molt. Per exemple, m’he perdut l’any pubilla de la meva germana i tot i que veus fotos i n’estàs informada, ho veus més de lluny…”.

Wayne està situat en una àrea coneguda com Philadelhia Main Line, ja que al segle XIX va ser una zona on es van instal·lar moltes famílies benestants. La Paula explica que col·loquialment es coneix com la zona “old money” (diner vell). “Moltes de les meves hores lliures les passo a Downtown Philadelphia, una ciutat important al llarg de la història dels EUA, ja que és on es van instal·lar els primers europeus que van arribar al continent cap al segle XVII”, destaca. De fet, és on el 4 de Juliol del 1776 es va firmar la “Declaració d’Independència dels EUA” , i va ser també la capital dels EUA durant els anys 1790–1800.

museu-art-philadephiaD’anècdotes en té moltes. “Al principi tot són sorpreses, la conducció té normes diferents i, per exemple, pots saltar-te els semàfors en vermell si gires a la dreta i NO hi ha senyal que et digui el contrari… Això m’ha portat algun mal de cap”, ens explica. També l’han sorprès aspectes com beneir la taula amb una pregària religiosa abans de cada àpat, “decepcionar-me en tastar la meva primera hamburguesa americana”, la bogeria pel football americà durant la SuperBowl… Al final, però, en fa un balanç molt positiu: “Crec que viure aquesta aventura amb la meva hostfamily (família d’acollida), m’ha enriquit moltíssim en tots els aspectes, però sobretot els relacionats amb els meus estudis”.

Avui coneixerem una altra taradellenca que viu als Estats Units:

– Com es veu Taradell des de Philadelphia?

Taradell és un poblet petit, tranquil i acollidor.

– Què és el que enyores o trobes a faltar més de Taradell?

La família i els amics, però ara amb les noves tecnologies és fàcil seguir en contacte amb tothom. El que més trobo a faltar és el men jar: un bon fuet de Can Muntal, el pa de pagès, l’oli d’oliva… tot i que menjo molt bé aquí perquè la meva hostfamily té uns hàbits alimentaris saludables i bastant europeus (res de McDonalds i de fast food).

paula-roma-love-square– El millor lloc de Taradell per tu? I per què?

No em podria decidir entre el Castell d’en Boix o el bosc de la Serra. Els dos llocs em porten records de quan era petita: caminades i sortides amb el cau, o tardes amb la iaia i la tieta a dalt la Serra menjant pa amb xocolata.

– Quina anècdota, tradició o festa et ve al cap de Taradell?

Sense dubte la Festa Major. Des de petitat he viscut en Toca-sons, la xocolatada i els gegants… i després ja de més gran ho he seguit gaudint d’una altra manera. Els que estem a fora trobem a faltar el Birracrucis i la moguda de tota la festa.

– Un record de petita?

Llargues hores al restaurant La Roca ‘ajudant’ a la cuina i a l’avi amb els animals. També tinc molts bons records dels dissabtes a la tarda al Cau amb els amics i caps passant milers i milers d’aventures.

– Què li diries a un estranger si et demana per Taradell?

Sempre ubico primer la ciutat de Barcelona (tothom sap on som), i després explico que el poble on visc és petitó i tranquil, un lloc on es coneix tothom i amb una situació al mapa molt bona ja que estem a una hora de la platja i a una hora dels Pirineus. Òbviament no m’oblido de puntualitzar l’amor que tenim per la nostra llengua i cultura.

paula-roma-City-Hall– Què exportaries dels Estats Units a Taradell?

L’amabilitat de les persones que treballen en el sector dels serveis. Al supermercat, als restaurants, a qualsevol botiga de roba… tothom et rep amb: “Hi, how are you today?” i un somriure d’orella o orella (també he de dir que de vegades aquesta amabilitat és molt forçada i una mica molesta).

– Quant val un cafè a  Pennsylvania?

Un cafè amb llet a algun bar qualsevol et costa entre 3 i 4 dòlars.

paula-roma-nadal-philadelphia– Una tradició o fet que et va sorprendre de Wayne i Pennsylvania?

El Nadal i el Hallowen. De tot se’n fa una gran festa!

Per Nadal tothom es reuneix al centre de la ciutat a mitjans de novembre per veure l’encesa de llums. Però les botigues, les cases, els balcons i les finestres comencen la temporada nadalenca abans que s’acabi Thanksgiving (últim dijous de novembre).

Per Halloween el mateix, acabes cansada de les decoracions abans que arribi el dia. I quan aquest arriba, tothom surt als carrers, tothom es vesteix amb disfresses i van per les cases a buscar dolços.

Tot és exactament igual que a les pel·lícules!

– A quin lloc de Pennsylvania portaries un visitant?

paula-roma-amishPhiladelphia. És una ciutat preciosa, només passejar pel centre històric i veure l’Independent Hall (on es va firmar la declaració d’independència), Liberty Bell, Betsy Ross House (la casa de la dona que va cosir la primera bandera americana), Benjamin Franklin grave, LOVE park, Philadelphia Museum of Art (les escales de la pel·lícula Rocky Balboa són les del museu), Fairmount Park (un parc que està dins del rànquing dels 20 parcs més grans als Estats Units i des d’on pots veure l’skyline)… i amb una mica de sort et pots trobar davant d’una família d’Amish (fàcil de reconèixer per la vestimenta), que són una agrupació religiosa bastant extensa a Pennsylvania. Aquests són notables per les seves restriccions quant a l’ús d’algunes tecnologies modernes com ara els automòbils o l’electricitat.

– Tornaràs a Taradell?

Sí que tornaré, el visat se m’acaba d’aquí a pocs mesos. Però tinc la intenció de tornar als Estats Units i potser estar-hi una temporada més.

– Si haguessis de definir amb una paraula Taradell, quina seria?
Proper.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments