Inici Actualitat La Masia Vila-rasa de Taradell comença a comercialitzar un nou vi, el...

La Masia Vila-rasa de Taradell comença a comercialitzar un nou vi, el ‘Sagals’

0
COMPARTIR

vinyes-vilarasa-taradell

Taradell disposa de l’únic celler i vinyes d’Osona que comercialitza vi. La Masia Vila-rasa, a l’entrada de l’urbanització La Roca, des de fa una setmana ha tret a la venda un nou vi, el ‘Sagals’, que s’afegeix a la resta de quatre vins que conformen la carta de presentació d’aquest petit celler familiar taradellenc. Per començar se n’han fet unes 400 ampolles.

nou-vi-vilarasa-taradellEl ‘Sagals’ és un vi negre jove, 100% merlot, que es conserva uns tres mesos en bóta. Precisament, el seu naixement prové d’una casuística meteorològica. Roger Reig explica que “una pedregada va afectar l’última collita de pinot noir, un raïm molt túpid” i això va fer que sorgís la idea de fer un vi amb l’altra varietat que hi ha a les vinyes, el merlot. I és que les dues hectàrees de vinya que té el celler conreen les varietats de merlot i pinot noir. Dues terceres parts són de pinot noir, una varietat típica de la Borgonya francesa, que té un clima molt semblant al d’Osona. L’altra part és de merlot, una varietat originària de Burdeus més suau i aromàtica que també s’adapta al clima mediterrani.

5 vins taradellencs

vins-vilarasa-taradell

Masia Vila-rasa comercialitza actualment sis vins amb la voluntat de buscar la qualitat per sobre la quantitat. Primer de tot hi ha el ‘Clàssic’, amb la típica etiqueta, que és la combinació d’un 75% de pinot noir i un 25% de merlot i que sol envellir uns dos anys en bóta de roure americà i un any embotellat per obtenir un gust lleuger.

celler-masia-vilarasa-taradellDesprés hi ha el ‘Selecció’, que es considera el vi estrella del celler. Acostuma a envellir un any i mig en les millors bótes noves de roure de la Borgonya. És un vi negre fet amb els millors raïms de la vinya, 80% pinot noir i 20% merlot amb una etiqueta que simula un teixit “com un homenatge al món tèxtil sorgit a Taradell després que la fil·loxera acabés amb les vinyes de l’entorn”, afirma en Roger.

Després trobem un Rosat jove 100% pinot noir i un Criança, que descansa un any en bótes reutilitzades després d’usar-les 2 o 3 anys per al ‘Selecció’. Aquest combina un 60% de pinot noir un 40% de merlot.

Canvi per evitar la desaparició

A Taradell s’havia conreat vinya fins al 1877 quan la plaga de la fil·loxera va destruir-la. Les vinyes de Masia Vila-rasa van sorgir cap al 1990 quan Enric Riera, un amant dels vins i que fa uns dos anys i mig va morir, va proposar-se el somni de fer vi i recuperar la tradició vinícola a Osona. Va trobar el lloc a Taradell i el 1998 va començar a comercialitzar les primers ampolles de l’anyada 1994.

masia-vilarasa-taradellDesprés de la seva mort el més probable és que la vinya hagués desaparegut, però el taradellenc Lluís Tuneu, a través de Cellviosona SL, i amb l’ajut del seu fill, Adrià Tuneu, i el seu nebot, Roger Reig, va agafar el testimoni el 2013 adquirint el negoci i salvant l’única vinya osonenca que hi ha. L’objectiu ara és consolidar aquest únic celler d’Osona, que compta la supervisió de l’enòleg Xavier Canals, del Celler Baronia del Montsant.

Actualment, els vins de la Masia Vila-rasa es poden trobar a quasi tots els establiments de menjar de Taradell i a molts punts de la comarca d’Osona.

Com a curiositat dir que el nom del nou vi s’ha escollit perquè fes referència a una expressió molt osonenca i que l’etiqueta il·lustra els tres membres que s’encarreguen de les vinyes Vila-rasa.

  • ETIQUETES
  • vi
COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments