Inici Actualitat Aplec de la Sardana de Taradell

Aplec de la Sardana de Taradell

0
COMPARTIR

L’Aplec de la Sardana de Taradell és un dels fets culturals més emblemàtics de Taradell. No tan sols per la seva antiguitat, sinó per la repercussió que va tenir al poble a mitjans del segle XX, encara en plena dictadura franquista.

Recordo que la meva iaia, quan parlàvem de la postguerra, sempre m’explicava que ella mai va deixar de ballar sardanes ni de parlar en català. De fet, sembla ser que ja abans de la Guerra Civil es ballaven sardanes al pati del Centre Catòlic de Taradell. La iniciativa era d’un grup de joves d’Acció Catòlica que recorria les cases dels estiuejans per recaptar diners amb els quals pagar les audicions. Es diu que es feia una audició setmanal i una per Festa Major. La Guerra Civil va generar incertesa, però les audicions es van mantenir. Per això, es va decidir organitzar un aplec.

El 1r Aplec

aplec-sardana-historiaEl 20 de juliol de 1947 al pla del Pujoló es va fer el primer Aplec de la sardana de Taradell. Hi van tocar les cobles La Principal de Llagostera i els Lluïsos de Taradell. Els primers aplecs constaven de tot un dia amb audicions, buscant la implicació de diferents locals i espais del poble. Així, al matí es van fer tres sardanes-vermut al pati del Centre a càrrec de la Cobla Lluïsos, a la tarda l’aplec amb les dues cobles, i a la nit una audició a càrrec de la Principal de Llagostera.

Per què es va fer al juliol, quan actualment es fa al mes de juny? El motiu, segons sembla, era per evitar coincidir amb la Festa Major de Vic i el Concurs de colles que es feien els dos primers diumenges de juliol. 

Cal destacar que era tot un esdeveniment al poble, ja que l’aplec no només comptava amb audicions. Hi havia parada de begudes, rifes, parades de joguines, xurreria, etc. Tot es feia per poder pagar les audicions no només de l’Aplec sinó de tota la temporada. I és que llogar un cobla costava entre 300 i 500 pessetes. També cal tenir en compte que en els primers els programes de l’Aplec tenien l’obligació de ser en castellà per poder passar la censura.

aplec-sardana-historia2Des de 1947 l’Aplec s’ha celebrat ininterrompudament. El de l’any 1950 va ser el primer aplec amb tres cobles (La Principal del Bages, els Lluïsos i la Genisenca) i el del 1959 va ser l’únic on van tocar quatre cobles (La Principal de Sant Joan de les Abadesses, Centellenca, Lluïsos i Muntanyenca). Al principi era organitzat per un grup de joves d’Acció Catòlica, però a partir de l’any 1957 es va constituir l’agrupació Amics de la Sardana de Taradell i va ser el primer any que ja només es va fer aplec amb audicions durant la tarda.

Crisi de l’Aplec i naixement de l’Agrupació Sardanista

El moment més crític de l’Aplec va ser entre el 1964 i 1967 quan els joves que hi havia al capdavant de l’agrupació van haver de marxar a la mili, i aquesta va desaparèixer. Els que ho van heretar no van saber fer-la funcionar. Estava previst que no hi hagués aplec, però mossèn Casanovas va convèncer-los perquè organitzessin l’aplec i no es trenqués la tradició.

aplec sardana 2012
Aplec del 2012

A partir d’aquí, una sèrie d’amics deslligats de la parròquia van voler recuperar l’agrupació i van fundar l’Agrupació Sardanista Taradell, entitat que des de llavors organitza l’Aplec.

A principis dels anys 70 diverses agrupacions sardanistes d’Osona van crear al Federació d’Entitats Sardanistes de la Comarca d’Osona (FESCO) amb la voluntat que els diferents aplecs osonencs no coincidissin. Per això, el de Taradell va canviar de data i des de llavors es celebra durant el tercer diumenge de juny. Cal destacar que durant uns anys, fins i tot, hi va haver una colla sardanista a Taradell amb el nom de Somrienta.

aplec-sardana-cinquantenari3
Pastís per celebrar el cinquantenari

50è aniversari

El 17 de juny de 1996 es va celebrar el cinquantenari de l’Aplec de Sardanes de Taradell i diverses activitats per commemorar-ho. Entre elles, va destacar l’exposició “Taradell 50 anys d’Aplec” i es va presentar el disc compacte i casset “Sardanes, Taradell 50è Aplec”, que compta amb vuit sardanes dedicades a Taradell (El Castell d’en Boix (Josep Casanovas 1932), Taradell (Francesc Juanola 1950), El pintor de Taradell (Jaume Ventura Tort, 1950-52), Amics Genisencs (Joaquim Serra, 1954), Noces de Diamant (Ricard Viladesau 1976) i 35è Aplec de Taradell (Josep Auferil 1981)). També es va fer un sopar a l’Hostal Rosa i es va publicar un llibre commemoratiu. 

El dia de l’Aplec es va fer una cercavila, l’Aplec durant tot el dia amb les cobles Lluïsos, Genisenca i Mil·lenària amb l’estrena d’una sardana dedicada a l’aniversari del compostir Miquel Tudela i l’estrena de la sardana guanyadora del Premi de Composició de Sardanes. També hi ha va haver una exhibició castellera amb els Minyons de Terrassa i un dinar, entre d’altres.

Bibliografia:

Petit recull històric: Taradell 50è Aplec de la Sardana

Revista Taradell

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments