Inici Actualitat Anàlisi exhaustiu de les eleccions municipals 2015 a Taradell

Anàlisi exhaustiu de les eleccions municipals 2015 a Taradell

24
COMPARTIR

Les eleccions municipals 2015 han tornat a donar la majoria absoluta a CiU, que suma dos regidors més que fa quatre anys i n’obé 8. Mentrestant, ERC manté els 4 regidors i Solidaritat baixa de 2 a 1 representant. A continuació fem un anàlisi sobre les dades que ens deixen aquestes municipals.

CiU fa rècord de vots

525 són els vots que ha sumat de més CiU respecte a les municipals de 2011.  Aquest increment li ha permès recuperar la majoria absoluta que tenia abans del 2011 i obtenir en nombre absolut el rècord de vots amb un total de 1.701. Mai abans CiU havia obtingut tants vots absoluts. Això es deu a que hi ha més votants que altres comicis, ja que tenien dret a vot 4.757 persones. El percentatge de quasi el 61% supera el 44,5% de les anteriors municipals, però no és el més alt. El rècord va ser el 1991 amb el 72,63% dels vots emesos.

CiU governarà amb majoria amb vuit regidors. L’augment de participació en 2 punts i el fet d’haver-hi només tres candidatures (PxC no es presentava i tampoc PSC que al 275 van sumar 275 vots), sembla que ha estat un factor clau. Un altre tema a tenir en compte podria ser l’Espai d’aigua i salut que amb el seu èxit d’abonats, podria haver donat més vots a CiU.

grafic-historic-vots-ciu-eleccions-municipals

 

ERC puja però només en vots

A ERC se li continua resistint l’alcaldia de Taradell i ja farà tres dècades. Els resultats a les municipals indiquen un lleuger augment de vots (786 totals), concretament de 98, respecte als comicis de 2011. Però no ha estat suficient i davant el major increment de CiU, Esquerra tornarà a tenir quatre regidors. El màxim nombre de regidors que ha tingut mai ha estat de 5 en les eleccions de 2007, 2003 i 1999. A més, lluny queda el rècord de vots que va aconseguir l’any 2003 i el frec a frec que va tenir amb CiU el 1999. Tot i fer una campanya electoral molt activa i canviar de cap de llista, el canvi no ha calat entre els taradellencs.

grafic-historic-vots-erc-municipals

Solidaritat a punt de quedar fora

Els dos regidors de l’anterior legislatura s’han convertit en un per a SI després de les eleccions 2015. Jacint Casadevall, el seu cap de llista, serà el regidor. El resultat podria haver estat pitjor. I és que SI ha obtingut 196 vots, perdent-ne 172 respecte als que va obtenir a les municipals 2011 (368). La davallada ha estat a punt de costar-li tots els regidors, ja que ha anat de només 64 vots que CiU no aconseguís el novè regidor a costa del de Solidaritat.

El bipartidisme sembla desterrat

Aquest regidor de SI suposa que, per segon mandat consecutiu, no hi haurà bipartidisme. Solidaritat ha aconseguit un dels dos objectius. L’altre era evitar majories absolutes, cosa que no ha evitat. Fins el 2011 a Taradell sempre hi havia hagut només dos partits amb representació a l’ajuntament.

2a participació més baixa en unes municipals

Malgrat augmentar la participació en 2 punts respecte a les municipals de 2011, continua sent baixa. De les últimes deu eleccions municipals la de 2015 ha estat la segona amb menys percentatge de votants, amb un 59,39%. En xifres absolutes han estat 2.825 els taradellencs que han exercit a vot de 4.757 que tenien el dret a fer-ho. Les primeres eleccions municipals després del franquisme, i la de 2003, han estat les que més participació han registrat a Taradell.

grafic-percentatge-participacio-municipals

Els vots blancs i nuls no varien

Tot i registrar-se 107 vots blancs i 35 vots nuls, aquesta xifra no desentona respecte a les municipals de 2011 on es van registrar xifres molt semblants (120 blancs i 31 nuls). Per tant, no sembla que el fet d’haver passat de 5 candidatures a 3 hagi suposat que molta gent busqués el vot en blanc per expressar que no es sentia representada per cap candidatura. En tot cas, ho pot haver expressat amb el fet de no votar, tot i que la participació ha augmentat en comparació amb el 2011.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

24 Comments
més nou
més antic més votat
Inline Feedbacks
View all comments
Alfons Jiménez
Alfons Jiménez
28 maig 2015 12:08

Després de llegir la resposta a l’escrit d’en Guim, crec que se’ns està escapant de les mans.
Hem entrat en un cercle de resposta sobre resposta que no porta enlloc i només encén els ànims.

Per això demano disculpes públicament a qui hagi ofès, i demano a en Joan que retiri tots els meus comentaris.
Com diu l’Antoni Pladevall, Taradell no s’ho mereix.

Antoni Pladevall i Arumí
Antoni Pladevall i Arumí
26 maig 2015 23:40

Han passat quaranta-vuit hores des que vam saber els resultats de les darreres eleccions municipals i encara hi ha persones del nostre poble que van matant el temps dient grolleries i insensateses sobre els membres de la segona llista més votada. La manca de sentit comú i de respecte els condueix a emetre unes afirmacions ben absurdes que només poden ser producte de la rancúnia, l’estupidesa o -la cosa més terrible de totes- la perfídia. L’argument que la manca d’estudis del cap de llista d’ERC pot haver estat la causa principal de la seva derrota electoral és absolutament miserable. Una… Llegeix més »

Votant d'ERC
Votant d'ERC
26 maig 2015 23:16

Perdoneu grup d’Esquerra, per quan una mica d’autocrítica? Gairebé tots els comentaris que llegeixo o sento per part vostra diuen que els taradellencs estem enganyats, que no sabem apostar pel canvi, que ens deixem enlluernar, que ens queixem i a l’hora de la veritat segueixen guanyant els mateixos, que Catalunya va per una banda i nosaltres per una altra… Canvieu una mica el punt de vista, replantegeu, sigueu crítics! Perquè totes les raons dels vostres resultats no les tenim els votants, no som una colla de burros sense criteri! Jo us vaig votar malgrat el llastre, que el teniu. 4… Llegeix més »

Jaume
Jaume
27 maig 2015 11:14
Reply to  Votant d'ERC

Estic d’acord….

Penso que l’autocrítica és la millor solució. El què toca ara és treure’s el llastre de sobre, renovar els primers llocs i d’aquí 4 anys venir amb ganes, il·lusió i amb gent que senti el què fa. Així tindreu opcions de guanyar. (Com va fer esquerra a nivell nacional després dels tripartits).

Espero que us pugui votar d’aquí 4 anys, i ho dic de cor. Aquest cop no vaig fer-ho.

Hooligan??????
Hooligan??????
27 maig 2015 17:43
Reply to  Votant d'ERC

Que fàcil que és ofendre i insultar. Hooligans????? Això diu molt poc de tu Alfons Jiménez, quina poca categoria moral que tens. Quan les coses no us surten com voldríeu tracteu a la gent de burros i d’ignorants. En lloc d’això dediqueu-vos a treure les pomes podrides del cistell o se us podriran totes. Llavors potser fareu alguna cosa.

Josep
Josep
27 maig 2015 22:55
Reply to  Hooligan??????

Així va ERC!

Josep Miret
Josep Miret
26 maig 2015 22:25

Davant d’alguns comentaris comentaris poca-soltes i sense cap contingut polític ni d’anàlisi seriós de cap mena, llegiu una mica de poesia: Quan jo m’esmerço en una causa justa com mon Tell sóc adusta i arrogant: prou, s’ha acabat! Aneu al botavant vós i galleda i tamboret de fusta. La meva sang no peix la noia flaca ni s’amistança amb el cafè pudent. Vós no sou qui per grapejar una vaca, ni un àngel que baixés expressament. Encara us resta la indefensa cabra, que sempre ha tingut l’ànima d’esclau. A mi no em muny ni qui s’acosti amb sabre! Tinc banyes… Llegeix més »

Guim
Guim
26 maig 2015 21:04

Hola a tothom, primer de tot em presentaré: sóc en Guim Segalés Gonzàlez, estudiant de 1r de batxillerat a l’institut del poble, jugador d’hoquei patins al CP Taradell i estudiant a l’escola de música del poble des de que vaig començar la primària. Em saltaré l’apartat en què dic qui és la meva família, ja que no és important. M’he decidit a escriure aquest comentari per fer pública la meva decepció amb el poble en què visc. Tot va començar fa tres legislatures, quan encara quasi bé no tenia ús de raó política. Tot i així jo sabia que s’acostaven… Llegeix més »

Pep Garcia
Pep Garcia
27 maig 2015 22:57
Reply to  Guim

Mira, jo seré breu, no com altres. Només et volia dir que això no és una missa, per tant, sermons a part. També m’agradaria comentar-te que quan vaig veure aquest comentari, em va decebre molt que un nen tan maco com tu digués tantes bajanades, però després vaig pensar: millor ignorar, i així i ho he fet. I ja per acabar, m’agradaria donar-te un consell. Penso que no hauries de perdre la tarda escrivint mentides en un “diari personal inventat” i crec que el que hauries de fer és estudiar, perquè si tal com dius (després de dir tantes mentides… Llegeix més »

Pep
Pep
28 maig 2015 9:29
Reply to  Guim

Jo encara seré més breu.

Els fills són igual que els pares!

No falta dir res més.

Pau Font Montclús
Pau Font Montclús
26 maig 2015 19:58

Quanta hipocresia!!! Que fàcil és criticar rere un pseudònim. Maria, en Lluís només guanya amb en Salvador en saber parlar en públic. És clar, l´hi porta 8 anys d’avantatge. En il·lusió i ganes de fer les coses d’una altra manera no crec que guanyi. Gent preparada, perquè??, per a cobrar de varis llocs cada mes sense voler-ho fer públic?? Aquesta gent així preparada no la vull jo. Jo sí que vaig votar ERC, conec en Salvador de fa anys i és una gran persona. La teranyina que té escampada CIU pel nostre poble ha fet impossible fer un canvi en… Llegeix més »

Litus
Litus
27 maig 2015 12:04

Benvolgut Pau

Ni anava a la llista de CiU ni tampoc a la d’ERC, em queda una mica lluny.

Per mi un programa clar és aquell que té pocs punts i realistes.

Jo vaig rebre a casa un desplegable que vaig considerar que era clar. També vaig rebre un llibret de més de 20 pàgines amb lletra petita i moltes repeticions, per mi era menys clar.

Seguirem….DEBATENT!! Que és el que deia en Marc al 1er comentari.

Salut i insisteixo, deixeu de considerar els electors idiotes.

Josep
Josep
26 maig 2015 15:34

ERC Taradell tenia una oportunitat única de guanyar aquestes eleccions mirant a nivell nacional. El candidat ha restat molts vots. No crec que sigui estrictament pels estudis, ja que no ho són tot, sinó per falta de carisma o claredat parlant… Tot i que és veritat que plegant en Jordi i la Carme era l’única opció.
I erc mai guanyarà a taradell mentre hi segueixi una persona a la llista i ells ho saben.
Tot i que en Lluís no és sant de la meva devoció, no vaig tenir més remei que votar-lo.
Apa felicitats als regidors escollits i sort.

Maria González
Maria González
26 maig 2015 16:36
Reply to  Josep

Torno a dir el mateix que he dit en un altre comentari. El llastre d’ERC es diu Lluís Rodríguez, mentre hi hagi aquest senyor ho tenen molt malament per fer res. I mentre ells no ho vegin…. ja poden anar canviant el cap de llista. Res de res.

taradell7
taradell7
26 maig 2015 10:42

Despres a la gent l’hi sorpèn que hi hagi segons quins comentaris… Veient tots els comentaris dels convergents a mi també em fa vergonya ser d’aquest poble. Un cop guanyades les eleccions, (jugant una mica brut, tot s’ha de dir) (no vol dir que hagin guanyat gracies a això, pero tot hi influeix) cal anar fotent merda a sobre els altres? Tot això us deshonra bastant. Maria, què vols dir que la gent sense estudis no serveixen? Jo crec que amb ganes de fer coses noves n’hi ha prou, no cal ser un geni. Tota la gent que tant critica… Llegeix més »

Republicà
Republicà
26 maig 2015 22:10
Reply to  taradell7

taradell7 no es presenten perquè la seva política és la de criticar d´amagat i sota l´anonimat. Només serveixen per això. Vergonya de gent.