Inici Actualitat La cordialitat s’imposa en el debat electoral de Taradell

La cordialitat s’imposa en el debat electoral de Taradell

11
COMPARTIR

debat-eleccions-2015

Unes dues hores va durar el debat electoral, organitzat per Ràdio Taradell i moderat pel periodista Marc Güell, dels tres candidats a l’alcaldia de Taradell: Lluís Verdaguer (CiU), Salvador Clot (ERC) i Jacint Casadevall (SI). Davant d’unes 200 persones va primar més la correcció en les intervencions que l’exaltació o l’exposició de propostes radicalment diferents.

lluis-verdaguer-debat-eleccions-2015Un dels temes estrella va ser la gestió de l’Espai d’Aigua i Salut. L’actual alcalde i candidat de CiU, Lluís Verdaguer, va exposar que estarien més pròxims a una fundació per gestionar l’EAS i les entitats esportives, basant-se en els precedents que funcionen amb la Fundació Vilademany o l’escola bressol. “Volem un òrgan extern, però depenent de l’ajuntament que no només aglutini la piscina, sinó que vagi més enllà integrant les entitats esportives. Però cal estudiar-ho perquè potser hi ha una altra fórmula”. En canvi, Salvador Clot, candidat d’ERC, va proposar un Patronat Municipal d’Esports que “vinculi totes les entitats esportives i aquestes es puguin dedicar a la promoció de l’esport i se’ls descarregui de la feina més burocràtica”. Verdaguer va discrepar al·legant que un òrgan municipal no podria ser factible perquè des de 2010 els ajuntaments no poden contractar més personal. Clot va respondre que “llavors ja veuríem les formes legals més adients”. Jacint Casadevall, candidat de SI, va mostrar-se partidari d’estudiar “els pros i contres” de cada un dels dos models, però també partidari d’un ens superior que aglutinés totes les entitats.

La discussió també va girar entorn de l’oposició que ERC i SI havien mostrat durant tot el mandat amb el projecte de la piscina després que Casadevall digués que calia veure els comptes d’explotació. L’alcalde Lluís Verdaguer va manifestar que s’alegrava que ara els dos grups volguessin el millor per l’EAS. “Ni ERC ni SI es van creure l’estudi de la Diputació que deia que començaríem amb 500 abonats i acabaríem el primer any amb uns 1.000, i avui tenim 1.176 abonats. I em vaig haver d’escoltar que la piscina costaria uns 300.000 euros a l’any. En canvi, si mantenim aquests abonats l’aportació només seria d’uns 34.000 euros a l’any”, va defensar. Salvador Clot va reiterar que “sempre vam dir que crèiem que era desmesurada, però un cop acabada volem que funcioni el màxim de bé possible i generi el menor per les arques de l’ajuntament”. Casadevall va ser de la mateixa opinió: “Un cop feta tinc ganes que funcioni el màxim de bé per no haver de tenir una despesa que beneficia al 15% de la població”.

Ronda de llevant i la Roca, coincidències

salvador-clot-debat-eleccions-2015Els dos temes estrella en les propostes urbanístiques són la ronda de llevant i l’accés a la Roca. Els tres candidats hi van coincidir. La Ronda de Llevant suposaria enllaçar l’Institut amb la carretera de Viladrau per donar una sortida nova al trànsit del municipi. De la Roca es va parlar de millorar els accessos i serveis. Aquí Salvador Clot va parlar de fer una auditoria per veure com estan els serveis i quines mancances hi ha. Jacint Casadevall va dir que era “un punt negre” i que la urbanització “s’està quedant enrere”. Lluís Verdaguer va defensar que “l’accés era un assumpte pendent” i que a l’urbanització s’hi estaven fent actuacions i hi havia previst “renovar l’enllumenat encara que no arribin subvencions del PUOSC”.

Aquí un dels punts que més es va debatre va ser una proposta de Jacint Casadevall d’eliminar, a mig o llarg termini, el polígon industrial de Castellets i que totes les empreses es concentressin al polígon industrial El Vivet. Lluís Verdaguer va dir que veia la proposta “irrealitzable” perquè calia seguir el que diu el planejament urbanístic i va insistir que es vol ampliar el polígon El Vivet. Salvador Clot també ho va veure difícil i, coincidint amb SI, va parlar de la problemàtica al barri de Castellets amb el pas de camions.

Polítiques socials

El segon bloc es va centrar en la crisi i les polítiques socials. El va obrir Salvador Clot que va insistir en fer una auditoria per veure el retorn que els serveis socials cedits a la Mancomunitat tenen per al municipi per “si cal augmentar hores dels tècnics o recuperar la gestió directe”. Jacint Casadevall va reconèixer que l’ajuntament ja feia moltes coses i va parlar més d’una ordenança de civisme i bon govern i polítiques socials per evitar casos de marginació. Lluís Verdaguer va defensar que “s’ha fet molta feina i els casos urgents s’atenen amb una mitjana de dos dies” i que “les ajudes socials s’havien duplicat aquesta legislatura. Tothom qui ho necessitava ha rebut ajuts de l’ajuntament. Potser no tothom qui ho ha demanat, però sí qui ho necessitava”.

Clot també va critiar que no es feien prou polítiques per al jovent. “Les coses es poden millorar. Les polítiques de joventut són inexistents i el Puntal només obre dues hores cada setmana com a Punt Jove”. Aquí Lluís Verdaguer va afirmar que el Puntal s’havia reorientat per convertir-lo en un centre obert per a nens i nenes de 6 a 16 anys i guiar-los, però que continuava fent també de Punt Jove.

jacint-casadevall-debat-eleccions-2015Salvador Clot també va parlar de bonificar la taxa d’escombraries als majors de 65 anys amb rendes inferiors al salari mínim interprofessional o donar un impuls definitiu a l’Ecomuseu del Blat com a pilar del turisme. Jacint Casadevall va parlar de crear un consell empresarial amb diversos agents per dinamitzar el poble i crear llocs de treball o de tenir una xarxa wifi local. Lluís Verdaguer va dir que l’Ecomuseu anava a poc a poc perquè hi ha molts actors implicats, però que ja es començaven a rebre grups de visites o que per lluitar contra l’atur s’havia creat el servei de desenvolupament local de la Mancomunitat on havien passat un “60% dels taradellencs que han trobat feina”.

Cap debat entorn la independència

El tercer bloc, a iniciativa de l’ANC Taradell, estava centrat en el compromís sobiranista dels tres candidats. No hi va haver debat perquè les tres formacions van assegurar estar compromesos amb el procés d’independència de Catalunya. De fet, durant l’últim mandat tant CiU, ERC com SI han donat suport i aprovat diferents mocions en aquest sentit (a favor de la sobirania fiscal, del dret a decidir, de posar l’estelada a l’ajuntament, etc). Davant l’auditori van tornar a mostrar el seu compromís i total sintonia.

debat-eleccions-20152Demanen el vot

Jacint Casadevall (SI): “Sempre he dit que no vull majories absolutes. Tampoc la vull per mi. Per tant, demano que em voteu per tenir el número de regidors suficient per trencar el bipartidisme a Taradell, perquè les majories absolutes són negatives”.

Salvador Clot (ERC): “Ens hi juguem molt i el model de poble dels propers quatre anys. Compareu programes i mediteu. Voldria que hi hagués una alta participació perquè el grup que guanyi, que espero sigui el nostre, surti reforçat”.

Lluís Verdaguer (CiU): “No demano el vot per mi ni per CiU, sinó per aquest poble que estem orgullosos de tenir i que hem anat fent al llarg dels anys. Per tota la llista, perquè és del més orgullós que estic i crec que portem les millors persones per aquest poble”.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

11 Comments
més nou
més antic més votat
Inline Feedbacks
View all comments
David
David
23 maig 2015 23:05

Demanar noms i cognoms a Taradell és censurar.
Aixó no és Barcelona ni Nova York. Crec que plantejar-se canvis pel meu comentari és tenir el llistó molt baix del que es pot dir i del que no.
En quant als mitjans de comunicació, des de el més important al més modest, tots teniu interessos, influències, tendències, no n’hi ha ni un totalment independent i imparcial, és impossible.
Per part meva dono per acabat el tema.

Laura S
Laura S
23 maig 2015 22:39

No ho sé fins a quin punt acaba la llibertat d’expressió i és difícil de controlar-ho. Però realment en Lluís Verdaguer va estar bastant impertinent en el debat de dijous. No suporto aquests aires.

Jo crec que ja n’hi ha prou de tants anys amb CiU, des que va marxar en Munmany ha anat baixant els vots a les municipals de CiU i aquest cop es mereix guanyar Esquerra.

Sort a tothom.

anonim
anonim
23 maig 2015 19:19

Efectivament és un debat molt interessant, però és curiós q s’obri just ara. Durant la campanya s’ha parlat amb nons i cognoms de membres de les llistes, i res. Fa un temps algú va afirmar que els alumnes de les Pinediques eren uns delinqüents, i res.

Millor ara que mai parlar-ne, però ja em perdonareu, sou molt poc imparcials. A més, que no hi ha moderacio dels comentaris? Com es q es permet que es publiqui i llavors es treu?

David
David
23 maig 2015 17:22

Alerta, abans valoreu la diferència que hi ha entre llibertat d’expressió i censura.
Doneu un cop d’ull al que es fa en altres mitjans de comunicació.
Siguem normals.