Inici Actualitat Lluís Verdaguer: “Puc aportar experiència en una legislatura on volem consolidar la...

Lluís Verdaguer: “Puc aportar experiència en una legislatura on volem consolidar la circulació i els esports”

0
COMPARTIR

lluis-verdaguer-20152

És un divendres i quedem amb el candidat de CiU i alcalde, Lluís Verdaguer, just al bosc del Pujoló, davant del nou Espai d’Aigua i Salut. Verdaguer té 44 anys i en fa vuit que ostenta l’alcaldia. Abans havia estat regidor quatre anys i director de la Fundació Vilademany. Diplomat en empresarials, en la seva joventut havia format part del CP Taradell, i dels inicis de l’Agrupació de Botiguers i de la Festa d’en Toca-sons.

– Comencem fent un balanç. Ha fet tot el que volia o li ha quedat alguna cosa per fer?

S’ha fet pràcticament tot el que volíem fer, però també s’han fet altres temes que no contemplava el programa electoral i que el dia a dia t’hi porta i van sorgint. Per tant, el balanç és molt satisfactori.

– Com ha anat governar en minoria?

Al principi ho veia com un repte, però a la realitat ha estat més còmode del què esperava. A Taradell tampoc hi ha una oposició molt beligerant i en el 90% dels temes estem d’acord tots. Llavors hi ha hagut temes puntuals, com el de la piscina, o qüestions com pressupostos i ordenances fiscals on hi ha hagut de tot, des de vots en contra fins a abstencions. Però amb més o menys suport, tots s’han pogut tirar endavant. N0 n’hi ha hagut cap que, pel fet d’estar en minoria, no hagi tirat endavant.

– En les eleccions anteriors vau marcar com a filosofia contenir la despesa i mantenir l’equilibri econòmic. Creu que heu complert?

Sí. Crec que, sobretot, el tema de gestió l’hem mantingut amb equilbri. Tot i que amb la inversió de la piscina s’haurà de fer un Pla econòmic financer. Però això no és cap desequilibri econòmic sinó una mesura que l’Estat ha posat en els dos últims anys per assegurar que els ajuntaments que fan una despesa extraordinària assegurin que poden tornar a la situació anterior. De fet, en menys d’un any podrem tornar a la situació anterior.

– Estem davant l’Espai d’Aigua i Salut que fa poc s’ha posat en marxa. S’ha sentit alleujat?

Sí, evidentment ha estat un repte i complex d’assolir. Hi ha moments que ens hem trobat molt sols, fins al punt d’arribar a dubtar si seria realment un equipament útil per Taradell. L’alleujament més gran ha estat quan s’han obert les portes que ha quedat demostradíssim que Taradell esperava aquest equipament, perquè ni tan sols nosaltres érem tan optimistes amb l’afluència d’usuaris.

– Durant el mandat també va generar polèmica la reurbanització del centre històric. Vist amb perspectiva quin balanç en fa?

Molt positiu. És un projecte que va afectar el final de l’anterior legislatura, però l’obra en si es va portar a terme a inicis d’aquesta. Crec que ha estat positiu pel poble, entenent que ens falta una part (obrir la ronda de llevant) que és el que ha de completar la filosofia d’aquesta actuació que era peatonalitzar el nucli urbà donant sortida a tot el trànsit més exterior. Fer abans la ronda de llevant era impossible perquè les subvencions arriben quan arriben i amb finalitats marcades. En aquell moment per una actuació d’un milió d’euros teníem una subvenció de 800.000 euros per fer peatonalització del nucli urbà i no per fer la ronda.

– Què necessita a grans trets Taradell en els propers quatre anys?

En el tema esportiu l’EAS ha estat l’aposta més important des que es va fer la construcció del pavelló. Per tant, ara cal consolidar la gestió i intentar coordinar totes les entitats esportives sota una gestió única amb el consens dels clubs esportius.

Un altre punt que ens preocupava era el Tint, tot i no ser una competència municipal. Però creiem que poder solucionar el tema és un deure que tenim com a ajuntament i que, si la part privada respon, ha de ser una de les grans apostes d’aquesta propera legislatura. A banda, de tot el dia a dia de Taradell que és molt.

lluis-verdaguer-20153– Si hagués de triar 3 o 4 prioritats del seu programa…

En temes de circulació, com m’he referit abans, afrontar la ronda de llevant, però també ens agradaria millorar l’accés a la Roca… Però, sobretot, mantenir el nivell de serveis que té Taradell i consolidar-los. A Taradell hi ha quatre àrees importantíssimes amb equipaments molt potents. En educació hi ha l’Institut i és molt important per un poble assegurar l’ensenyament des de l’escola bressol fins a entrar pràcticament a la universitat. En tema de benestar social, tenim la Fundació Vilademany que ens agradaria tirar un pas més endavant i és un somni que hem assolit on a dia d’avui hi ha 140 usuaris que pocs pobles poden donar sortida en aspectes com residència, habitatges tutelats, menjador social…

En l’àmbit de la cultura, seguir mantenint i millorant can Costa, que és l’equipament estrella del municipi. I en el món de l’esport, el tema de l’Espai d’Aigua. I tots aquests equipaments porten associada tota una generació d’activitats que són les que com a ajuntament hem de mantenir, assumint el que les entitats ja de per si demanen.

– Què els diria a la gent que critica que només s’han fet coses aquests últims mesos?

Diria que repassin les webs com Taradell.com o la de Ràdio Taradell, o els butlletins municipals que hem publicat, perquè hem procurat ser molt transparents en aquest sentit sobre el què s’ha fet. Només recordar les obres del nucli urbà, de Mont-rodon o del pavelló per parlar només d’obres… perquè en el dia a dia amb activitats no parem a Taradell.

Ara sembla que ens haguem afanyat a fer la piscina, però la 2a fase es va fer dins aquesta legislatura. Al pavelló s’han fet dues millores importants: una va ser canviar el parquet pel terratzo que ens ha donat molt bon resultat, i l’altra va ser fer una aposta per l’eficiència energètica millorant l’aïllament, els vestuaris… També s’ha fet una gran aposta per l’eficiència energètica, canviant 350 punts de llum del poble en aquests quatre anys i això ho seguirem fent perquè la Roca, per exemple, l’estem preparant per fer-ho a principis de la propera legislatura.

No s’ha parat. La sensació és que hem fet molta cosa ara al final, però portàvem un programa electoral que el volíem complir… En el cas de la piscina, necessitàvem un any o any i mig d’aturada per afrontar la inversió final. El que hem intentat ha estat complir amb el programa electoral i, evidentment, necessites tot un temps per buscar finançament, preparar projectes, executar-los…

lluis-verdaguer-2015– Després de vuit anys a l’alcaldia què creus que pots aportar?

Penso que l’experiència és un grau… Quan et presentes per alcalde, els primers dos anys estàs una mica situant-te i la primera legislatura era d’aprenentatge i de tirar el poble endavant. A més, després del primer any ja va entrar la crisi i va suposar afrontar una nova situació de crisi general on calia reorientar l’ajuntament.

Aquest segon mandat ja ha estat més de fer apostes molt serioses. I el tercer m’agradaria que fos de consolidació de temes com la circulació, l’esport a Taradell, seguir apostant per les entitats, tot i que elles soles ja t’empenyen… Per tant, aportar l’experiència d’aquests vuit anys, fer quatre anys més i potser ja prou.

– Està obert a pactes per governar?

Sí, jo entenc que un cop sabem el resultat veurem com han quedat els equilibris. Entenc que no ens hem tancat mai, sempre ens hem assegut a parlar amb els altres grups… però cadascú es presenta amb les seves idees i t’agrada portar-ho a terme a tu sol. Els pactes sempre impliquen sacrificis per part dels uns i dels altres. Per tant, la finalitat és obtenir la majoria, encara que sigui mínima, i no dependre de pactes i ser molt conscients que entre les tres forces que ens presentem, som els qui hi tenim més a perdre a l’hora de fer pactes.

– Amb quants regidors es conformaria?

Amb set.

 

Qüestionari:

– El millor de Taradell: La gent. Tal com vaig dir el dia de la inauguració de l’EAS em vaig referir a ‘l’efecte Taradell’. Tenim coses que no passen a altres pobles.

– Aficions: (Riu). Ser alcalde (bromeja). No! Tinc un parell d’aficions que tinc una mica oblidades que són fer algun viatge de motxilla i m’agrada molt el mar i m’agrada fer immersió. Són dues coses que procuro mantenir, ni que sigui un cop a l’any.

– Vas a l’Espai d’Aigua i Salut? Com a usuari encara no hi he anat. Hi vaig molt, quasi cada dia, però encara no he tingut temps perquè se’ns ha ajuntat la inauguració amb la campanya electoral i són dies de molta feina i no he tingut temps. Però tinc pensat començar perquè vaig agafar un compromís amb el President Mas i crec que el dia les eleccions hi aniré.

– Què pensa de Salvador Clot? Crec que és un bon veí, company d’ajuntament i, fins i tot, amic. Sempre m’ha tocat competir amb gent de la meva edat i abans de la rivalitat política érem amics i coneguts, i penso que això es mantindrà.

– I de Jacint Casadevall? El veig un home molt compromès amb el país i ell el que el mou a estar al poble és la independència de Catalunya, que és molt respectable. Però en el meu cas la prioritat és el municipi.

– Completi la frase. Taradell és… l’únic poble pel qual em presentaria com a alcalde.

Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments