Inici Actualitat Jacint Casadevall: “Aportem una forma millor de fer tant de l’equip de...

Jacint Casadevall: “Aportem una forma millor de fer tant de l’equip de govern com de l’oposició”

0
COMPARTIR

entrevista-jacint-casadevall-2015

Som a la finca de Can Fuma a la urbanització La Roca, on ens hem citat. Jacint Casadevall viu des de fa 15 anys a Taradell, tot i que en fa 48 que hi venia com a estiuejant. Abans d’iniciar l’entrevista ens explica i ensenya el lloc on viu, on s’hi respira molta tranquil·litat. En Jacint té 58 anys i es dedica al sector immobiliari. Explica que ha estat vinculat amb el món cultural de Taradell des de sempre. Com a exemple, ens diu que aquí és on van néixer els concerts de música clàssica de can Fuma que ara s’organitzen al peu de la Torre de don Carles. (Fotos: Miquel Vilardell)

– Obligat començar fent un balanç de legislatura.

Crec que hi ha hagut un abans i un després de què entressim nosaltres a l’ajuntament de Taradell. Hem passat d’un sistema bipartidista que ha durat vint i escaig anys a un sistema on no hi havia majories absolutes, que ha obligat a fer pactes per poder governar. És el que valoro més positivament. Per primera vegada s’han hagut de consensuar coses, preparar molt bé els plens… Penso que nosaltres hem fet una oposició molt lleial i aconseguint el què voliem. Hem convertit l’ajuntament de Taradell en un dels més implicats en el procés sobiranista.

– Com dius l’entrada de Solidaritat va trencar el bipartidisme. Què heu aportat de diferent?

Hem aconseguit pactar amb l’alcalde la reforma del pavelló, les dues pistes d’skate, hem aconseguit estar a totes les comissions d’adjudicació tant d’obra com de subvencions. S’ha fet una transparència absoluta amb tot el què són subvencions a entitats culturals, que per primera vegada s’ha fet una valoració estricta de la feina i del retorn cultural d’aquestes associacions. A proposta de Solidaritat, s’ha congelat durant dos anys tots els impostos. Estic parlant d’IBI, vehicles, escombraries, aigua, etc.

– Com ha estat l’experiència d’estar dins un ajuntament per primer cop?

Quan entres, desconeixes la mecànica més interna d’un ajuntament. Ha estat una experiència enriquidora. Va ser nou per mi, però també pels dos partits que hi havia ja a l’ajuntament perquè no hi havia cap cultura ni de transparència, ni de pacte, ni de negociació política. Tan és així que quan anàvem a demanar informació del proper ple, no hi havia cap canal establert per facilitar-nos informació. Per tant, hi havia un perfil democràtic baix.

– Fa quatre anys vau ser la sorpresa. Tems que  hagi passat el moment de Solidaritat?

En certa manera penso que sí. Quan vam irrompre, allò que en aquell moment dèiem ha calat tan profundament en els partits sobiranistes, que ara tothom ha fet seu el missatge que portàvem. També podríem parlar del què hem fet malament, o que alguna cosa no hem sabut comunicar. Però, aquesta traslació del nostre discurs en el panorama nacional també hi ha sigut en el panorama local.

– Si parlem de la llista electoral, respecte a fa quatre anys al capdavant us heu canviat l’ordre amb la Concepció Baucells. Per quin motiu?

Bàsicament és una qüestió logística. Ella ha tingut una variació en la seva vida laboral i no pot tenir la dedicació que tenia. Per tant, jo intentaré suplir-la.

entrevista-jacint-casadevall-20152– En aquests quatre anys heu votat en contra de la piscina coberta. Com ho hauríeu fet?

El nostre no a la piscina era contra d’aquest model de piscina que representa 4,7 milions d’euros per una població de 6.200 habitants, cosa que representa 800 euros per habitant. Això ens semblava excessiu.

Per altra banda, no estàvem d’acord que es fes en aquesta legislatura, on ja es va fer una ampliació per mantenir l’estructura. Creia que no era el moment de fer aquesta inversió i endeutament tan brutal pel poble amb la conjuntura econòmica que estàvem. No dèiem pas que en una altra legislatura amb una conjuntura més sobrera poguessim acabar la piscina.

– Què necessita a grans trets Taradell en els propers quatre anys?

En quant a inversios, tots estem bastant d’acord amb l’obertura de la ronda de llevant perquè no ens acaba d’agradar el sistema de circulació que hi ha al poble. Per tant, obertura d’un tram de la ronda per descongestionar la zona de l’Institut fins a la carretera de Viladrau. Si això no s’ha pogut executar és perquè la piscina ha absorbit tots els esforços tant de gestió com econòmics.

Un altre tema és solucionar el tema de la Roca. Ara s’estan executant les obres de reparació de la xarxa d’aigua, que s’ha aprofitat per soterrar gas i enllumenat. L’alcalde es va comprometre que si arriba un ajut del PUOSC es canviaran fanals per ser més eficients ecològicament. Però, la Roca continua estant sense clavegueram, amb les línies elèctriques pengim-penjam i urbanísticament molt malament. D’això ja hi ha un projecte que valdria sis milions d’euros, però hem aconseguit que a través de SOREA, facilités un crèdit a baix interès i a tornar en 14 o 15 anys que serà una càrrega molt mínima i els habitants de la Roca no tindran contribucions especials…

– Si hagués de triar 3 o 4 prioritats del seu programa…

El que no és inversió no es veu tant, però sí té una incidència important. Un dels temes prioritaris és poder redactar una nova ordenança de civisme i bon govern. Aquí es regularia absolutament tot, des de llançar un paper a terra, excrements dels gossos, sorolls al carrer… i això va acompanyat d’una taula de sancions. La segona part, bon govern, vol dir que l’administració també té uns deures respecte al ciutadà, d’informació, transparència, tracte, acompanyament…

Un altre tema és la recuperació i manteniment de tots els camins rurals de la zona, perquè pensem que s’estan fent alguns disbarats ecològics per part d’alguns propietaris. És difícil perquè  no hi ha massa legislació i documentació sobre l’ús dels camins rals. Però això donaria una vitalitat turística molt important per fer caminades, recuperar fonts, espais… que estan molt degradats.

jacint-casadevall-2015– Si aconsegueixes l’alcaldia què creus que pots aportar tu i Solidaritat?

Nosaltres toquem molt de peus a terra. Evidentment, aconseguir l’alcaldia ho veiem impossible. Però sí que tenim un paper genys menyspreable si podem trencar les majories absolutes. Per mi el secret està aquí. La majoria absoluta és un empobriment absolut del govern. Penso que el què podem aportar i hem aportat és millorar molt la forma de govern i hem fet bo l’equip de govern i l’oposició perquè els hem obligat a fer un plus democràtic.

– Estàs obert a pactes per governar?

S’ha de veure quins són els resultats i penso que tot es pot parlar. Nosaltres hem mantingut una línia molt poc política. Vull dir que no fem cap seguidisme polític de partit, no ens devem a ningú, no tenim cap deute amb ningú o sigui que podem fer el què creguem oportú. I això és el què farem, sempre tenint com a únic denominador comú el què creiem que serà millor pel poble.

– Amb quants regidors es conformaria?

(Riu). Amb catorze (bromeja). No, evidentment, m’agradaria incrementar una mica el què tenim ara. Amb tres regidors seria un resultat molt bo. Ja veurem els resultats perquè aquest poble està molt polaritzat amb dues sigles.

 

Qüestionari:

– El millor de Taradell: Ho tinc claríssim. La gent. La xarxa civil que té. Pensem que hi ha 73 associacions de tot tipus i això és un bé increïble i dóna una força al poble sensacional.

– Aficions: Molt poques. Tinc un hort que durant l’estiu em relaxa molt anar a esperar les tomaqueres i anar a collir mongetes cada dia. També la lectura, sobretot si és lectura científica, bàsicament de física quàntica.

– Vas a l’Espai d’Aigua i Salut? No, no hi vaig. No vaig a gimnasos.

– Què pensa de Lluís Verdaguer? Penso que és un gestor brillant. Per mi hi ha dos Verdaguers. Hi ha un Verdaguer previ a què nosaltres entrem al govern i un posterior. Jo he de dir-ho, hem trobat un gran canvi amb en Verdaguer, per a millor.

– I de Salvador Clot? Penso que és una persona honesta, honrada i molt vinculada al poble.

– Completi la frase. Taradell és… un lloc per viure-hi molt bé.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments