Inici Opinió Posar pals a les rodes

Posar pals a les rodes

0
COMPARTIR

opinio Laia granAquests dies Vanuatu és noticia després que el cicló Pam hagi destrossat aquesta petita nació del Sud del Pacífic. Aquesta tempesta tropical, de categoria 5, ha estat considerada com una de les més potents que ha passat per la regió en els darrers anys. Sentint aquesta notícia i més enllà de tot el què l’envolta, des dels morts fins als afectats passant pel futur que els espera, m’ha vingut al cap el Tsunami que hi va haver a l’Índia a principis del 2005. Una onada gegant va arrasar a pobles sencers de pescadors a la costa esta de l’Índia, enterrant les seves cases i destruint les seves barques i xarxes.

I em recordo d’aquest tsunami, no perquè al llarg d’aquests deu anys no hagin passat més desastres com aquests sinó que m’ha vingut a la memòria la mobilització que va fer Taradell per recollir més de deu mil euros que es van destinar a la Fundació Vicente Ferrer per reconstruir barques a dos estats del sud de l’Índia i poder assegurar la feina als damnificats. A Taradell un grup de joves va anar al Punt Jove per saber si s’havia organitzat alguna activitat a favor de tsunami i a partir d’aquí es van mobilitzar diferents entitats del poble per fer realitat un intens cap de setmana per recollir diners. Tot el poble s’hi va bolcar.

No és la primera vegada que en aquest espai defenso les entitats. És més, crec que ho he reiterat més d’una vegada. Taradell té una setantena d’entitats que fan que sigui un poble molt viu a nivell del teixit associatiu i això que cada vegada hi ha qui vol posar més pals a les rodes d’aquells grups de persones que treballen, sense ànim de lucre, per organitzar activitats. A principis d’any es va donar la notícia que qualsevol entitat (encara que no faci cap activitat econòmica i amb independència del seu volum) estaria obligada a presentar l’impost de societats. Un fet que dificultava les tasques a qualsevol entitat que treballa en un municipi en benefici de la col·lectivitat.

Finalment sembla que des del Ministeri d’Hisenda han rectificat la idea i s’ha informat que aquesta nova mesura tindrà efectes des de l’1 de gener de 2015, i no s’haurà de presentar l’impost quan els ingressos  no superin els 50.000€, sempre que el total d’ingressos corresponent a rendes no exemptes no superi el 2.000€ anuals, i que totes les seves rendes exemptes estiguin sotmeses a retenció. Diuen que rectificar és de savis però no n’hi ha prou, s’han fet les coses molt malament. Les lleis han d’estar al server dels ciutadans i no pas a la inversa.

A les entitats se les ha d’ajudar i no, i si em permetreu l’expressió, ‘putejar’. Les associacions contribueixen a la cohesió social i darrere d’aquestes entitats hi ha milers de persones que es beneficien de la seva feina.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments