Inici Actualitat El vot qualificat de l’acalde torna a salvar els pressupostos 2015 de...

El vot qualificat de l’acalde torna a salvar els pressupostos 2015 de Taradell

0
COMPARTIR

ciu-desembre-2014

Per segon any consecutiu, va haver de decidir el vot qualificat de l’alcalde de Taradell per aprovar el pressupost municipal, en aquest cas per al 2015. ERC i Solidaritat (SI) van votar-hi en contra al·legant que el pressupost està marcat per la piscina coberta. El pressupost previst per al 2015 puja a 5,3 milions d’euros, un 8,38% superior al del 2014.

Novament tots els grups municipals van voler marcar posició. Tot i que Lluís Verdaguer, en un primer moment, va destacar que hi havia hagut reunions amb els grups de l’oposició i que s’havien integrat propostes que havien fet, la resta de partits va matisar l’afirmació.

erc-desembre-2014ERC parla d’intenció política

El portaveu d’ERC, Jordi Freixas, va insistir en la falta de sintonia amb la “intenció política” del pressupost. Així va afirmar que “el pressupost té unes prioritats polítiques que no compartim” i va afegir que “queda clarament marcat per la piscina coberta, que no compartim ni en l’execució, prioritat ni necessitat pel poble”. També va criticar el cost de la gestió de la piscina i el “dèficit anual” (uns 100.000 euros) que hi haurà d’aportar l’Ajuntament. Com a prioritats, ERC va a puntar la ronda de llevant i l’accés a la Roca, juntament amb l’Ecomuseu al qual “no s’ha donat l’empenta definitiva per ser un motor del desenvolupament econòmic local”.

si-desembre-2014SI també vota en contra

La portaveu de Solidaritat Catalana per la Independència, Concepció Baucells, també va manifestar que, tot i compartir moltes decisions del pressupost, “des d’un primer moment, no hem estat d’acord amb la piscina”. Va recordar que prioritzen primer l’accés a la Roca i va mostrar sorpresa perquè el pressupost preveu dèficit en la piscina, quan l’estudi de viabilitat no en parlava.

L’alcalde Lluís Verdaguer va respondre als dos grups municipals referent al tema de la piscina, argumentant que “sempre hem estat conscients que l’Ajuntament hi haurà d’aportar diners, tal i com passa amb altres equipaments del poble com can Costa”. I va explicar que els 100.000 euros de dèficit que es preveuen, són “tirant a pessimistes tant en ingressos com en despeses”. El pressupost contempla uns 650 abonats i va gosar dir que “si la piscina de Centelles en té 1.300 i Torelló 1.400, crec que podem arribar a aquesta xifra. Si fem només 100 abonats, poso el càrrec a la vostra disposició”.

Pel que fa a la ronda de llevant i l’accés a la roca, va dir que eren projectes més complexes que requerien de modificacions del planejament urbanístic. Jordi Freixas, d’ERC, va contestar que “les coses són fàcils o difícils segons la voluntat i segurament molt més difícil ha estat fer la piscina”. I de l’Ecomuseu l’alcalde va afirmar que “també voldríem que ja estigués en funcionament”, però va recordar que està constituït per diferents ajuntaments i institucions.

Josep Ricart s’absté

El regidor no adscrit, Josep Ricart, va votar amb una abstenció. Va justificar el seu vot dient que havien tingut moltes reunions, que estava d’acord amb la piscina i que li semblava que el pressupost era “encertat, però no hi he treballat i no em sento partícip dels números”.

Els números del pressupost

En detall, el pressupost del 2015 puja a 5.318.841 euros. Al 2014 era de 4,9 milions d’euros. En quant a ingressos, destaca que a l’apartat de taxes ja s’incorporen les procedents de la pisccina coberta o espai d’aigua. La resta de partides tenen poques variacions destacables. Respecte a les despeses, augmenten lleugerament les corrents, ja que s’hi contemplen uns 100.000 euros de despesa de la piscina coberta i, sobretot, puja la partida dedicada a inversions respecte a la partida del pressupost inicial de 2014  (es contemplaven 118.000 euros. Al final han estat 4 milions, que corresponen majoritàriament a la construcció de la piscina).

En aquest sentit, al pressupost 2015 es contemplen 326.464 euros per asfaltar el camí i l’aparcament del pavelló (30.000 euros), l’asfaltat de l’accés a la Roca quan acabin les obres (55.000), la vorera de la Ronda Vilademany (66.000), el soterrament de les línies elèctirues de l’Avinguda Montseny (45.000), renovació d’enllumenat públic (30.000) i altres execucions de millora de xarxa d’aigües o petites obres. L’alcalde, Lluís Verdaguer, també va puntualitzar moltes obres pressupostades el 2014, s’acabaran amb el nou any. Així, hi ha les dues pistes d’skate, la piscina coberta, l’Avinguda Mossèn Cinto Verdaguer, l’ampliació del cementiri o el camí de Santa Eugènia a Mont-rodon.

Autoinculpació pel 9N

El ple també va aprovar una moció perquè tots els regidors del consistori admetin que van ser coautors de la consulta del 9 de novembre i que hi van participar activament. Tots els grups municipals hi van votar a favor i van voler manifestar el seu suport i compromís. La moció també rebuja la querella al president de la Generalitat, Artur Mas, a la vicepresidenta Joan Ortega i la consellera Irene Rigau que ha admès a tràmit el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments