Inici Actualitat Bandera a mitja asta pels 75 anys de l’afusellament de l’exalcalde de...

Bandera a mitja asta pels 75 anys de l’afusellament de l’exalcalde de Taradell Ramon Blasi

7
COMPARTIR

bandera-mitja-asta-ramon-blasi

Durant tot aquest dilluns la bandera de Taradell, penjada al balcó de l’Ajuntament, onejarà a mitja asta per commemorar el 75è aniversari de l’afusellament de l’exalcalde Ramon Blasi. Aquest dilluns 26 de maig es compleixen 75 anys des que Blasi va ser afusellat al Camp de la bota.

Ramon Blasi tenia 45 anys i va ser un dels 45 alcaldes catalans assassinats pel franquisme. Havia estat alcalde d’ERC de Taradell del 15 d’octubre de 1936 fins al final de la Guerra Civil, substituint Adolf Roca Tuneu, que havia estat alcalde de juliol a octubre de 1936 (erròniament havíem dit que havia estat executat.) Ramon Blasi també havia estat regidor a l’Ajuntament de Taradell durant la República Catalana (1931-1934).

L’exalcalde va ser un dels 6 taradellencs detinguts per les autoritats franquistes, un cop guanyada la Guerra Civil, i que van ser executats setmanes posteriors a l’entrada de les tropes a Taradell (aquí podeu recuperar l’article).

ofrena-flors-ramon-blasi-camp-botaAquí podeu veure l’ofrena floral que van fer un grup de taradellencs aquest passat dissabte 24 de maig al peu del monument que recorda els exectutats al Camp de la Bota. La foto ens l’ha cedit Josep Bosch.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

7 Comments
més nou
més antic més votat
Inline Feedbacks
View all comments
ERC Taradell
28 maig 2014 12:52

Hola,

Només comentar que la secció local d’ERC hem impulsat un acte institucional del consistori d’homenatge a Ramon Blasi, al qual ens agradaria convidar especialment a tots els que teniu algun record de la seva figura, o que teniu experiències familiars similars.

També ens agradaria conèixer de primera mà el vostre testimoni, Carme i Josep. Si ho creieu avinent, poseu-vos en contacte amb nosaltres enviant-nos un correu electrònic a info@erctaradell.cat.

Moltes gràcies. Fins aviat.

Josep Bosch
Josep Bosch
26 maig 2014 23:16

Un grup de taradellencs el dissabte 24 de maig vam anar al camp de la Bota. En memòria de l’exalcalde Ramon Blasi, els altres 8 taradellencs i l’avi d’una de la colla, assassinats pel franquisme, vàrem dipositar un ram de flors al peu del monument que serveix de recordatori d’aquests fets.

(Podem adjuntar foto)

Josep Miret
Josep Miret
26 maig 2014 16:35

Adolf Roca i Tuneu no va ser executat. Tot i que si va ser condemnat a mort, no fou executat, al commutar-li la pena per una altra de vint anys i un dia. La relació d’executats, naturals del terme municipal de Taradell o veïns, és la següent: NOM i COGNOMS MOTIU EDAT NAIXEMENT VEINATGE DATA MORT BARCELÓ ARGEMÍ, Pere Gurumbau 62 Moià Taradell 14 V 1939 BLASI BLASI, Ramon 45 Taradell 26 V 1939 BOSCH BOSCH, Jaume El Maño 37 Taradell 4 V 1939 CROUS CASADEVALL, Marcel·lí 29 Vilanova Sau Taradell 22 XI 1939 MACIÀ CARBONELL, Josep 33 Taradell Balenyà… Llegeix més »

Xevi
Xevi
26 maig 2014 16:41
Reply to  taradell

Disculpes. Sempre m’havien dit que en català era pal i no asta… però ja he vist que no. En tot cas tan correcte és una com l’altra (i, almenys a casa meva, sempre n’hem dit pal).
Suposo que deu ser una mica com allò del pistatxo/festuc.

Xevi
Xevi
26 maig 2014 15:07

Jo diria, millor, que onejarà “a mig pal”, no?

carme
carme
26 maig 2014 12:57

Sóc nascuda després de la guerra, però a casa meva sempre només vaig escoltar lloances d’aquest alcalde. La meva mare deia que havia ajudat a tanta gent del poble durant la guerra. Un bon home que va ser víctima de venjances i de la crueltat del règim franquista. Descansi en pau.
M’agradaria que l’ajuntament fes arribar algun reconeixement als seus descendents que hagueren de marxar de Taradell i que ara viuen a Sabadell.