Inici Opinió Places de barri, places de poble

Places de barri, places de poble

2
COMPARTIR

opinio Laia granL’1 d’abril del 1990 es feia la primera festa de la plaça del Sol del barri de Castellets, una festa que va servir per inaugurar la remodelació del barri i que va servir alhora per acostar-lo una mica més al poble. Fins llavors, aquella zona de Taradell era coneguda com el ‘Barri de Pequin’ i s’havia anomenat així perquè semblava que quedava molt lluny del nucli central de Taradell. Un cop amb tots els carrers enquitranats, la distància era la mateixa però és cert que era una remodel·lació necessària per unir aquestes dues parts del poble. Un nexe que es va completar anys més tard amb l’arranjament de l’avinguda Vilademany i els seus entorns. 

Més enllà de les obres, necessàries, el què em quedo del barri de Castellets és la plaça del Sol, una plaça a la que considero i anomeno de poble. Una plaça en la que cada tarda hi veus jugar a la canalla ja sigui a futbol, a bàsquet o en el parc infantil. Sigui com sigui o sigui amb què sigui, el què vull dir és que es fa servir i que em recorda quan vint anys enrere, en la meva infància, em passava les tardes a la plaça de les Eres. Abans, les places eren aquells llocs en què infants i joves es descobrien entre ells i desenvolupaven la seva creativitat, el valor del respecte, la convivència, la tolerància, mentre jugaven als anomenats jocs de plaça, els quals, s’havien anat passant de generació en generació. Tal era la creativitat que desenvolupaven els infants a la plaça que, fins i tot, havien anat transformant aquest jocs apresos de pares i avis; fins i tot, n’havien creat de nous. I mentre els petits jugaven, els més grans, feien petar la xerrada i “arreglaven el poble”.

Estareu d’acord amb mi que avui en dia al poble les places tenen una altre funció. Ja no hi veus nens i nenes a jugar, ja sigui a pilota o a bales, a l’amagada o al pica-paret. Les places d’avui en dia estan envoltades per cadires i taules dels bars del costat. No dic que no hi hagi espais al poble per a poder-hi jugar perquè n’hi ha, però les places han perdut aquell encant que tenien anys enrere quan generacions anteriors, potser la meva va ser l’última, en fèiem un lloc de trobada.

Aquest 2014 la Plaça del sol celebra els seus 25 anys. Que per molts anys més continuï amb aquesta funció de ser un espai de reunió per la gent del barri i del poble.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

2 Comments
més nou
més antic més votat
Inline Feedbacks
View all comments
Mª Teresa
Mª Teresa
2 abril 2014 14:10

Pequín era el Barri Sant Miquel, aquí a la plaça del Sol sempre ha sigut el barri de Castellets.

jo
jo
1 abril 2014 18:04

Ja no és una plaça, és un poliesportiu!!!!!