Inici Actualitat El pont d’en “Gatus” o del Molí dels Sors

El pont d’en “Gatus” o del Molí dels Sors

3
COMPARTIR

pont-gatus

El riu Gurri fa de termenal entre Seva i Taradell, des del lloc on s’hi aboca el petit torrent de Gasala fins al Pont del Gurri de la carretera de Taradell a l’estació de Balenyà. A Taradell es conserven encara, alguns sencers i habitats i altres en ruïna, un total de sis molins en la riera de Taradell i dos en el Gurri, encara que consta que antigament n’avia tingut tres o quatre més desapareguts.

El primer molí del Gurri es troba a l’indret on aquest riu, entra al terme de Taradell i és el molí dels Sorts, i el segon quan deixa el terme, el molí del Ral.

Del primer gairebé no en queden restes, car aquestes s’han anat degradant en els darrers decennis. Al poble de Taradell fins fa poc hi residia gent que hi havia nascut. El molí dels Sorts tenia aquest nom per formar part del gran domini del mas Sorts, antigament Mas dels Horts de Seva que comprenia els masos de Can Roca, Can Calvet i la Casanova d’en Burell (dins el terme de Seva), i el molí dels Sorts i Castanyola (ambdós de Taradell).

El pont que aquí recordem, que té de nom propi el de “Pont del molí dels Sors”, donava pas per sobre el Gurri a l’antic camí ral de Taradell a Seva. És un pont de dos arcs de desigual amplada, el gran sobre el curs del riu i el segon més enfilat i petit i ja dintre del terme de Seva. Abans era un camí molt fressat perquè era el camí ral de Taradell a Seva, camí per homes i besties de bast i el camí per anar del Sors de Seva al seu molí del Sors, ara escasses ruïnes. El Pont sembla obra del segle XVII.

pont-gatus2Des dels volts de 1940 en feu la seva estada un captaire, conegut com el “Gatus”. Un home pacífic, que residia en l’arc petit del pont (on rares vegades hi arribava l’aigua), més enlairat sobre el riu. Un arc que tenia ornat amb pots i testos amb flors i fins bombetes i instal·lació de fils tot no tenir-hi electricitat. Era un bon home, però un xic esquerp i fugia de la gent. Hi va residir molts anys, quasi una vintena, i conegut amb aquest nom per tenir per companyia sis o set gats. Per això la gent anomenava al pont, el pont d’en Gatus”, per la pronunciació popular de Gatos, encara que pobre home era ben català.

Per l’arc més ampla del pont hi passa el riu Gurri i al seu costat el canal que portava l’aigua a la bassa del molí. El pont dividia els termes de Taradell i Seva i un “esport” del jovent de dels dos pobles dels temps passats, era anar-hi amb pedres i bastons corbats per barallar-se i veure qui conqueria el pont: a l’atrevit que ho feia i el que “pescaven” tant d’un costat com de l’altre el tiraven a l’aigua del Gurri. Això acabà amb la “civilització moderna”. Segons conten les darreres baralles s’hi feren entorn del 1940.

Antoni Pladevall i Font

Fotos: Miquel Vilardell

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

3 Comments
més nou
més antic més votat
Inline Feedbacks
View all comments
Ramon
Ramon
8 novembre 2013 15:40

Més amunt del pont queden vestigis de la resclosa del molí del Sors. I més avall i davant del l’antic molí hi ha un altra resclosa amb troncs de fusta que pertanyia al molí xic o molinot, del que encara queden restes i es pot endevinar la bassa un cop has travessat el riu, i que ara es com un pla ple d’arbres.

Francesc Bazán
Francesc Bazán
8 novembre 2013 0:25

O “El pont dels gitanos”, jo de tota la vida l’he conegut per aquest nom.
Si que recordo que allí hi vivia algú, el que no estic segur es si sols hi vivia una persona o dues. Parlo d’abans dels anys 60.

israel nuri gracia
israel nuri gracia
19 abril 2017 15:46

En Gatus hi va tenir una parella de “rellogats” durant un temps, és això el que et deu sonar.