Inici Actualitat Un any més Taradell participarà a la Marxa dels Vigatans

Un any més Taradell participarà a la Marxa dels Vigatans

0
COMPARTIR

Marxa Vigatans 20121

Una nombrosa delegació de taradellencs participarà, un any més, a la Marxa dels Vigatans que es celebra el 10 de setembre. Hi participarà amb la columna Francesc Sans Miquel i de Mont-rodon, en honor a qui va ser comandant de les tropes catalanes durant la Guerra de Successió. El lloc i l’hora de reunió és la Plaça de les Eres a partir de les 6 de la tarda i està organitzat per la secció jove de l’ANC Taradell.

Allà s’hi farà un berenar popular (gentilesa de l’Ajuntament de Taradell), es llegirà un manifest i, tot seguit, iniciar la marxa amb l’animació de la Txaranga d’en Toca-sons i els Gegants de Taradell. L’acte està obert a tothom. S’espera superar les 200 persones que van participar l’any passat. L’hereu de Taradell, Sergi Tordera, farà de penonaire en la Marxa de Torxes. Com cada any l’Esbart dansaire Sant Genís participa en la caracterització del penonaire.

A Vic a 1/4 de 10, un cop arribades les columnes, es farà l’homenatge a Francesc Macià (conegut com a Bac de Roda) amb la lectura del Romanço del Bac a càrrec de la rapsoda Margarida Tió. Després d’encendre les torxes amb la Flama es reprendrà la Marxa fins a la Plaça de la Catedral. Allà s’hi farà l’homenatge, enguany a Ramon Bufí, la crema del Decret de Nova Planta i els parlaments amb la presència de Muriel Casals, presidenta d’Òmnium Cultural. L’acte acabarà amb un concert de Pastorets Rock.

Referència històrica

El 17 de maig de 1705 tingué lloc una reunió a la capella de Sant Sebastià, prop de Vic. Un grup de prohoms vigatans encetà la revolta contra el borbó Felip V d’Espanya amb una aliança amb Anglaterra i Àustria. Catalunya i els revoltats van quedar sols quan l’arxiduc Carles d’Àustria i Anglaterra van signar la pau uns anys més tard, incomplint les bases del pacte de l’aliança. Després de mesos de setge, Barcelona va caure l’11 de setembre de 1714.

Bac de Roda va destacar perquè va organitzar una sèrie de guerrilles contra l’exèrcit borbònic, però va ser traït i va ser executat a la Rambla de les Davallades de Vic, el 2 de novembre de 1713.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments