Inici Actualitat Avui es compleixen 30 anys de l’incendi que va cremar 900 hectàrees...

Avui es compleixen 30 anys de l’incendi que va cremar 900 hectàrees de bosc a Taradell

0
COMPARTIR
Foto: Miquel Vilardell

Avui, 31 de juliol, es compleixen 30 anys de l’inici de l’incendi que va cremar pràcticament tot el bosc de Taradell. Va ser un 31 de juliol de 1983 cap a quarts de 2 del migdia quan va començar un foc al mas La Rovira de Seva. Dos dies més tard, l’incendi havia cremat 900 hectàrees de Taradell, un 85% del seu patrimoni natural, 450 de Seva, 200 de Sant Julià i 100 de Viladrau. Va ser considerat un dels primers grans incendis a Catalunya.

Més enllà de les conseqüències del foc, aquest és recordat per l’enorme solidaritat que hi va haver. Més de 3.000 voluntaris van participar en les tasques d’extinció de l’incendi. Tothom es va mobilitzar per combatre un foc que avançava molt ràpid ajudat per la baixa humitat i el fort vent. El centre de les operacions d’extinció es va ubicar al davant de l’Ajuntament de Taradell on no paraven d’arribar donacions dels veïns en forma de llet, aigua i entrepans.

Ràdio Taradell també va tenir un paper destacat, ja que va ser l’única emissora que no va deixar d’informar dia i nit des que va començar el foc fins que es va extingir.

Trenta anys després de l’incendi, Taradell té un bosc radicalment diferent. D’un paisatge amb abundància de pi roig s’ha passat a un bosc amb més presència de roures i alzines. Segons el biòleg, Jordi Baucells, també ha augmentat la biodiversitat i hi ha presència de fauna forestal com pigots verds o pica-soques blaus, però ha baixat la quantitat d’arbres a causa de la forta erosió que va patir la zona.

Foto: Joan Autonell
COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments