Inici Opinió Som gitanos.. i què!

Som gitanos.. i què!

1
COMPARTIR

Fa uns dies, tafanejant el Taradell.com, vaig ensopegar amb l’enquesta “Us agrada que Taradell sigui conegut com el ‘poble dels gitanos’?” i encara no hi havia respostes.

La pregunta em va sorprendre, perquè no me l’havia plantejat mai. Jo sempre m’he sentit gitano i la gitania m’ha fet sentir un esperit lliure i poc avesat a constrenyiments i costums massa fixades. Suposo que, ara que som a Carnaval, disfressar-se de zíngar o gitano firaire, com els de les pel·lícules, seria una bona pensada, una modernització de les tradicions més nostrades.

I és que, i que Mossèn Pladevall em corregeixi, l’origen del malnom és un xic galdós i ve dels temps en què Taradell i Vic competien en la lluïssor i el negoci que es feia en llurs respectives fires ramaderes.

Pel que tinc entès, un dels firaires més potents d’aquell temps sempre tenia un lloc privilegiat en una de les nostres fires, però un bon any el Secretari de la nostra corporació va fer de les seves i li va concedir la plaça a un parent. El firaire desplaçat de llur privilegiada posició va posar el crit al cel, va dir que a Taradell érem una colla de gitanos i va assegurar que les fires, a Taradell, s’havien acabat per sempre.

Des d’aquell moment, i segueixo amb la llegenda que m’han contat, Taradell va perdre la capitalitat firaire i Vic va esdevenir la ciutat de fires que encara és avui en dia. Mireu si en som de moderns a Taradell que vam començar a traficar amb les influències molt abans que els del PP i tota aquesta patuleia. Però mireu si en som de bona gent que, fent-ho, enlloc d’enriquir-nos, vam perdre bous i esquelles.

I ara, una reflexió final, si no hagués estat per aquella feta, el Sucre seria a Taradell? Seriem capital d’Osona? El tren passaria pel Pujoló i la C-17 pel centre de la Vila?

Potser imbuït per l’esperit d’en Carnestoltes, potser per la rumba dels gitanos de la gracienca plaça del Raspall, però aquesta vegada m’he vist abocat a reflexionar sobre la gitaneria d’Osona i sobre un malnom que em representa allà on vaig.

Bon Carnaval a tothom i fins la propera entrada.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

1 Comment
més nou
més antic més votat
Inline Feedbacks
View all comments
Redacció
Admin
12 febrer 2013 17:16

De fet, en aquest article:

https://www.taradell.com/2012/09/06/don-ve-que-taradell-es-el-poble-dels-gitanos/

mossèn Antoni Pladevall explica d’on ve la història de Taradell i els gitanos!

Per si algú la vol tornar a llegir.

Joan