Inici Opinió Jo rebo els Reis amb l’atxa de barballó

Jo rebo els Reis amb l’atxa de barballó

1
COMPARTIR

Si hi ha una cosa que fa especial els Reis a Taradell són les atxes de barballó. Impressiona veure les voreres dels carrers amb la gent i la seva atxa il·luminant el camí que han de seguir els Reis perquè aquests trobin el camí que han de seguir dins del poble. I no només això: l’olor que desprèn, l’olor que queda al poble un cop han passat Ses Majestats i tots els patges, és increïble. Amb el fum i el perfum que emeten les torxes cremant es contribueix a donar una ambientació a les Cavalcades que recorda l’encens i la mirra que la tradició diu que duien els Reis a l’infant nounat. Són d’aquells records d’infància que no s’obliden i que, més enllà de tot el què en volta el dia de Reis, també acabes relacionant-hi les atxes i l’olor de barballó en aquesta diada tant màgica.

A algun poble de la comarca, com Tona i a d’altres de Catalunya, els Reis també són rebuts amb atxes però a la majoria fan servir el fanalet. M’agradaria que aquesta tradició no es perdés, malgrat, per exemple, als més petits els hi ensenyin cançons on es canta que els Reis seran rebuts amb la llum del fanalet. És cert que el procés per fer una atxa no és difícil però necessita el seu temps: El barballó (lavandula latifolia) es va a cercar al bosc des de finals d’agost -quan la flor és ben blava i tendre- i es guarda a l’interior de cada casa fins uns dies abans quan, fent-ne rams o feixos lligats amb cordills, es construeix l’atxa.

També es pot optar per una opció més senzilla, la de comprar-la. Aquest any els membres del CAU en van tornar a vendre a la fira de Santa Llúcia i a les escoles uns avis també van anar a ensenyar als alumnes com es feien les atxes de barballó. Un apunt més: que cal seguir bé la tradició de les atxes i que el barballó cal que sigui boscà i no lavanda cultivada a casa perquè aquesta última fa massa fum.

I un cop tenim l’atxa, ja només ens falta esperar que els Reis arribin a Taradell. Per això ja ens avisaran, al voltant de quarts de 7 del vespre, les sirenes de les antigues fàbriques tèxtils del Vapor i del Tint. Quan aquestes sonen, ens indiquen el senyal que els Reis ja han arribat al poble.

Que passeu unes bones festes i ens veiem el dia 5 amb l’atxa de barballó.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

1 Comment
més nou
més antic més votat
Inline Feedbacks
View all comments
Gemma
Gemma
29 desembre 2012 18:27

Nosaltres també rebem els Reis amb atxes de barballó, encara no l’hem feta, però ja tenim el barballó a punt!!!