Inici Actualitat Les biblioteques d’Osona celebren a Taradell un club de lectura centrat en...

Les biblioteques d’Osona celebren a Taradell un club de lectura centrat en la salut mental

0
COMPARTIR

La biblioteca Antoni Pladevall i Font serà aquest dimecres 3 d’octubre l’espai escollit per iniciar la temporada del club de lectura de totes les biblioteques d’Osona. Es tracta de la tercera edició d’aquesta iniciativa que girarà entorn de la salut mental (el 10 d’octubre és el Dia Mundial de la Salut Mental) amb el llibre “Los renglones torcidos de Dios” de Torcuato Luca de Tena.

L’acte començarà a 2/4 de 8 del vespre i la tertúlia serà conduïda per Pasqual Bernat, historiador de la ciència i conductor del club de lectura de la Biblioteca Dos Rius de Torelló, i el doctor Daniel Rodrigo Jiménez Arangurem, psiquiatre del Consorci Hospitalari de Vic.

Fins ara el club de lectura comarcal s’ha fet a Vic i Roda de Ter i cada any es fa en una població diferent. Les biblioteques d’Osona s’adhereixen a la celebració del Dia Mundial de la Salut Mental en col·laboració amb la Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona diversos actes. Així, l’hora del conte del mes d’octubre de les biblioteques osonenques estarà dedicat a la salut mental. A Taradell serà el 17 d’octubre a les 6 de la tarda amb “Contes certs o incerts” a càrrec de Rosa Fité.

Les biblioteques que participen en aquesta edició són La Cooperativa (Centelles), Bisbe Morgades (Manlleu), Bac de Roda (Roda de Ter), Caterina Figueras (Tona), Dos Rius (Torelló) i Joan Triadú (Vic).

Sobre, Los Renglones torcidos de Dios

Alice Gould és ingressada en un sanatori mental. En el seu deliri, creu ser una investigadora privada a càrrec d’un equip de detectius dedicats a establir complicats casos. Segons una carta del seu metge particular, la realitat és una altra: la seva paranoica obsessió és atemptar contra la vida del seu marit. L’extrema intel·ligència d’aquesta dona i la seva actitud aparentment normal confondran als metges fins al punt de no saber amb certesa si Alice ha estat ingressada injustament o en realitat pateix un greu i perillós trastorn psicològic.

Amb la finalitat de documentar-se adequadament, l’autor es va internar durant 18 dies en una institució psiquiàtrica, on va conviure directament amb malalts mentals que van servir de base per a la creació dels personatges de l’obra. La profunda influència de les seves experiències dins de l’hospital psiquiàtric va inspirar la dedicatòria del llibre: “Los renglones torcidos de Dios son, en verdad, muy torcidos. Unos hombres y unas mujeres ejemplares, tenaces y hasta heroicos, pretenden enderezarlos. A veces lo consiguen. La profunda admiración que me produjo su labor durante mi estadía voluntaria en un hospital psiquiátrico acreció la gratitud y el respeto que siempre experimenté por la clase médica. De aquí que dedique estas páginas a los médicos, a los enfermeros y enfermeras, a los vigilantes, cuidadores y demás profesionales que emplean sus vidas en el noble y esforzado servicio de los más desventurados errores de la Naturaleza”.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments