Inici Actualitat A Taradell hi ha 219 estelades i 75 senyeres als balcons i...

A Taradell hi ha 219 estelades i 75 senyeres als balcons i façanes

4
COMPARTIR

A partir de la idea del periodista d’El 9 Nou, Josep Comajoan, que va comptar el nombre d’estelades i senyeres que hi ha visibles a la ciutat de Vic (un total de 314), em va picar la curiositat i vaig decidir fer el mateix al municipi de Taradell. Han estat quasi 4 tardes dedicades a la recopil·lació de dades. Uns dies a peu, d’altres en bicicleta, i les urbanitzacions i barris en cotxe (fins i tot, algun veí crec que em mirava sospitosament).

He decidit fer servir el mateix sistema de classificació. És a dir, estelades blaves, estelades amb l’estel roig, estelades repartides per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i senyeres. El treball de camp el vaig fer la setmana passada (27, 28, 29 i 30 d’agost), un cop acabada la Festa Major i abans de l’11 de setembre on segurament se’n penjaran més. Precisament per constatar millor les estelades i senyeres que estan penjades de forma més permanent durant l’any i no en funció de la diada.

En total, al municipi de Taradell hi ha 214 estelades penjades en balcons, façanes, finestres, mastils o arbres. D’aquestes, 146 són estelades blaves i 32 amb l’estel roig. De l’ANC, venudes en el marc de la campanya “No la despengis”, n’hi ha 32 de blaves i 9 amb l’estel roig. Mentre que de senyeres n’hi ha 75, quatre d’elles són la que es penja al balcó de l’Ajuntament (quan vaig fer el treball de camp era l’últim dia de Festa Major i encara onejava), la del local de Protecció Civil, la de la Torre de Don Carles i la de l’Enclusa. Al Castell d’en Boix també hi ha una senyera que va ser posada l’1 de setembre per un grup de taradellencs (no està comptabilitzada).

També cal destacar que he comptabilitzat com a estelades les dues que hi ha a les parets del camp de futbol de la Roureda i que van ser pintades per la secció jove de l’ANC a Taradell.

Finalment, destacar dues curiositats:

1. A Taradell, concretament al carrer de la Sardana, hi ha una casa que porta per nom l’Estelada.

2. Al carrer Catalunya, tocant al carrer Francesc Camprodon, hi ha una casa amb una bandera republicana. Dies abans n’hi havia dues, però en el moment de fer la constatació només n’hi havia una.

Aquesta informació no té cap més trascendència que el recompte empíric i alguns pensaran que qui no té feina, pentina el gat. Potser sí. Tot i que jo no ho veig així. Només vull afegir que vaig ser molt rigorós i que he comptabilitzat totes les estelades i senyeres que eren visibles des del carrer. Potser n’hauré oblidat alguna, però segur que són poquíssimes. Algunes pel fet d’estar cargolades pel vent, he hagut de mirar-me-les més d’un cop per saber si eren senyeres o estelades amb l’estel roig.

Estelada blava o roja

L’origen de la senyera estelada és d’inicis del segle XX (1918) i simbolitza la independència dels Països Catalans. Joves d’Unió Catalanista aprofiten la fi de la Primera Guerra Mundial i l’aparició de nous estats a Europa per internacionalitzar el fet nacional català usant la bandera de l’estel solitari. Neix l’estelada blava (les barres catalanes amb el triangle i l’estrella blanca) en referència a la bandera de Cuba i a la seva lluita contra l’Imperi espanyol.

De fet, els colors simbolitzen els ideals de la revolució francesa i també van ser adoptats per la bandera dels Estats Units i de Cuba. El triangle blau representa el blau del cel (la humanitat) on al mig hi llueix l’estel blanc de la llibertat.

L’estelada amb l’estel roig sorgeix el 1968 a partir de l’escissió de la secció universitària del Front Nacional Català i la creació del Partit Socialista d’Alliberament Nacional dels Països Catalans (PSAN). Es vol deixar clara la ideologia socialista-marxista i canvien el color blanc de l’estel per un de roig. El triangle canvia de blau a blanc. Però amb la caiguda de la URSS es perd el significat original d’esquerres i s’ha simplificat la versió fent-la coincidir amb els colors tradicionals catalans (groc i vermell)

Avui en dia les dues estelades es fan servir indistintament.

A continuació, a tall informatiu, us deixo un document amb tot el llistat de carrers i el recompte d’estelades i senyeres que hi he trobat.

Signo la informació, bàsicament perquè ha estat, com popularment es diu, una “currada”.

Joan Morcillo Vivet

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

4 Comments
més nou
més antic més votat
Inline Feedbacks
View all comments
jo
jo
3 setembre 2012 13:53

Un altre de més!

Xevi
Xevi
3 setembre 2012 12:05

Moltes felicitats Joan. Una gran feina!

Toni
Toni
2 setembre 2012 17:47

Ja pots afegir una estelada més que avui hem tornat de vacances i l’acabem de penjar ara mateix.

miquel
miquel
2 setembre 2012 15:35

Veritablement t’ho has ben “currat”, però ara ja n’hi ha més. Jo en sóc un d’ells que l’he penjada aquest cap de setmana.