Inici Actualitat La Festa d’en Toca Sons tindrà 5 dies d’activitats i celebrarà el...

La Festa d’en Toca Sons tindrà 5 dies d’activitats i celebrarà el 20è aniversari amb moltes sorpreses

4
COMPARTIR

La Festa d’en Toca Sons aquest any comptarà amb activitats repartides durant 5 dies. L’acte central continuarà sent el 25 d’agost amb l’entrada del bandoler a Taradell i la seva persecució i posterior judici. Aquest any serà senyalat, ja que complirà la 20a edició. Però els organitzadors ja han avisat que “la gent no esperi un final de festa com el desè o quinzè aniversari”. Això sí, tot i els problemes de finançament, s’ha anunciat que la festa “tindrà moltes sorpreses i serà un any sonat”, en paraules del president de la comissió d’en Toca Sons, Carles Camps.

A banda del 25, enguany es celebrarà la segona edició del Toca canalla, la recreació de la festa, però adaptada als més petits. De nou, un taradellenc serà qui interpretarà el Toca Sons canalla “després de l’èxit de l’any passat”, segons la membre de la comissió, Irene Bares. La festa tindrà el mateix desenvolupament “amb un final més discret, però igual d’atraient”. Cal destacar que el jove taradellenc, Albert Bigas, serà el reporter oficial d’aquesta festa i elaborarà informacions.

Una de les novetats d’enguany serà la Nit del bandoler. Es farà el 20 d’agost i consisteix en passar la nit al Castell d’en Boix. Segons Bares, “és una proposta que va fer el Centre Excursionista de Taradell i la idea és acampar, que la gent es porti el sopar i dormir en tendes o fer vibac, envoltats d’espais dels bandolers, la nit i el misteri”. L’acte és gratuït i es faran dues sortides: a les 7 de la tarda i a 2/4 de 9 del vespre.

L’altra activitat que suposa una novetat és la recuperació del Poblat bandoler que al 2011 no es va fer per falta de pressupost. Enguany es canvia d’ubicació i en lloc d’El Pujoló, es farà al Parc d’Esports, aquest diumenge 19 d’agost. L’activitat comptarà amb diversos tallers per la canalla i el preu (3 euros) donarà dret a què pares i fills puguin banyar-se a la piscina i a un berenar. El Poblat es farà de 10 del matí a 1 del migdia i de 4 a 8 de la tarda.

També es farà la cinquena edició de la caminada teatralitzada “A la foscor d’en Toca Sons” a càrrec de la companyia Canya que no és conya el 22 d’agost. S’han canviat guions i algun escenari i el final “serà en una localització inesperada”, segons Camps. Per primera vegada es farà pagar 2 euros i als assistents se’ls donarà un braçalet que els permetrà entrar en els espais tancats i poder assistir al final. Els tiquets es vendran una hora abans de l’espectacle que començarà a 2/4 de 10 del vespre a la Plaça de les Eres.

La festa d’en Toca Sons d’enguany estarà dedicada a tres taradellencs que van col·laborar en la festa i van morir: en Joan Tuneu, en Lluís Perona i en Xevi Sañé. El cartell d’enguany ha estat obra de Lluís Prat, que també ha dissenyat les samarretes de color taronja que s’han fet per aquesta edició especial i que a partir d’aquest diumenge es posen a la venda.

Reinventar-se o morir

Durant la roda de premsa d’aquest dimarts, Carles Camps va voler agrair molt la col·laboració d’empreses i comerços del poble per fer possible la Festa d’en Toca Sons. I és que va destacar que “s’ha fet un esforç per buscar finançament”. L’actual context econòmic no ajuda gaire a la cultura i a les festes populars i en Toca Sons també se’n ressent. Camps va reconèixer que la iniciativa “s’ha de reestructurar i que hem de buscar la manera de generar més recursos perquè la festa tiri endavant”.

En l’actualitat, únicament les subvencions públiques o el mecenatge d’empreses i comerços, juntament amb la venda de samarretes o de loteria són les fonts de finançament. L’objectiu és ” mirar de ser més autosuficients”, segons Camps que afirma que “potser no tot podrà ser gratuït d’aquí en endavant”. Irene Bares també destaca que “amb els mateixos diners hem anat fent més actes any rere any”.

Per això, enguany hi haurà preus simbòlics en dues activitats com el Poblat bandoler i la caminada teatralitzada per “cobrir un mínim de despeses”.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

4 Comments
més nou
més antic més votat
Inline Feedbacks
View all comments
Albert Molist Mora
Albert Molist Mora
17 agost 2012 3:22

Josep, si mires els meus comentaris veuràs que realment no critico molt, però igualment no entraré a la discussió, és un comentari que vaig fer més de conya que no pas de crítica, a part que sense crítica no hi ha millora…

I demano perdó per ser un mandrós que està tot el dia al sofà…

Idria
Idria
17 agost 2012 1:04

Sr. Solà: Comissió de Festes? A quina època vius. Cada cop que s’intenta fer una comissió de festes, algú se la carrega….
De l’única Comissió que parlaria jo és la que s’embutxaca el representant que és qui realment munta la Festa? Major?
I no generalitzis, que potser creus que el que veus a casa teva, passa a tot arreu.

Josep Solà
Josep Solà
16 agost 2012 13:26

Noi, només et queixes! Procura per casa teva i deixa de criticar tot el que es posa en aquesta web. Mai he publicat un comentari, però llegir els teus comentaris se’m fa pesat! Si saps tant organitzar una Festa Major o una Festa Jove… potser que et posis a alguna entitat o a la comissió de Festes! Llavors potser valorarem quin és el teu nivell organitzatiu i a veure si “t’ho curres” tant com les persones que hi estan treballant any rere any, segur que amb tot el que et queixes, fas una Festa Major millor! Apa noi, treballa una… Llegeix més »

Albert Molist
Albert Molist
16 agost 2012 2:02

La festa d’en Toca Sons és més important que la festa major per Taradell… ai si s’aixequés en Rocaguinarda…