Inici Actualitat L’Ajuntament demana un préstec de 348.000 per fer front a subvencions que...

L’Ajuntament demana un préstec de 348.000 per fer front a subvencions que s’han retardat

0
COMPARTIR
Foto d'arxiu

En el ple municipal d’aquest dijous i amb els vots favorables de CiU i ERC (SI i pXC es van abstenir), l’ajuntament de Taradell va aprovar demanar un préstec per valor de 348.500 euros per tal de finançar part de les obres del nucli antic. L’operació es fa perquè aquests diners s’han de rebre d’una subvenció del Fons Europeu (FEDER), però encara no ha arribat i s’avancen els diners per garantir els pagaments. De fet, aquesta és una operació habitual en molts ajuntaments, ja que moltes subvencions aprovades arriben amb retard i més en aquest context de crisi.

Segons l’alcalde, Lluís Verdaguer, és una pòlissa que es cancel·larà un cop rebuda la subvenció. Amb aquest préstec l’índex d’endeutament de l’ajuntament passarà del 49 al 59%, una xifra que no arriba al màxim permès als ens locals que és del 75%. Verdaguer també va deixar clar que es compleix la llei de morositat i que s’està al corrent dels pagaments, però que trastoca els comptes el fet que la Generalitat deu 1,3 milions en subvencions a inversions  més la rebaixa d’aportacions a les escoles bressol i de música.

Conveni per la recollida d’animals abandonats

El ple va aprovar per unanimitat renovar un conveni amb el Consell Comarcal d’Osona i l’Associació per a la Defensa dels Animals d’Osona per la recollida d’animals de companyia perduts o abandonats. Fins ara els ajuntaments pagaven un import fix i a partir d’ara hi haurà una part fixa més una de variable en funció dels animals que es portin a les instal·lacions de Gurb. En el cas de Taradell l’import fix és d’uns 6.000 euros.

La regidora de Benestar i Salut, Lluïsa Sañé, arran d’una pregunta del grup de Solidaritat Catalana per la Independència (SI), va explicar que es fan les campanyes de civisme i conscienciació pertinents, però que “la població de gats costa més censar-la”. L’alcalde va destacar que Taradell va ser un dels municipis pioners a Osona en el cens de gossos i que, actualment, al poble n’hi ha uns 1.700 de censats. Es calcula que cada any es porten una vintena de gossos a la Protectora.

Primers passos de la ronda Montserrat

Finalment, el ple va aprovar l’adhesió al protocol de la Xarxa de Governs Locals 2012-2015. Es tracta d’un tràmit per poder optar a una línia de subvencions de la Diputació de Barcelona per a ajuntaments. Els ajuts poden destinar-se a inversions o a reduir endeutament. Però arran de les interpel·lacions dels diferents grups municipals, l’alcalde va avançar que la idea seria demanar una subvenció per al primer tram de la ronda Montserrat, entre l’Institut de Taradell i la carretera Viladrau. Lluís Verdaguer, però, va afirmar que encara no s’ha començat a estudiar el projecte, ja que no s’ha de presentar fins el 6 d’octubre. I en tot cas, un cop presentat el projecte hi ha temps per executar-lo fins el 2015 i flexibilitat per canviar el destí de la subvenció si canvia l’objectiu.

El ple va acabar aprovant destinar una part del romanent en la gestió de les escoles bressol a afrontar la davallada de les aportacions de la Generalitat. La consellera d’Educació, Irene Rigau, va anunciar fa unes setmanes que l’aportació de 1.600 euros per plaça baixava a 875 euros. El cost de les escoles bressol es finança a tres parts: Generalitat, Ajuntament i famílies. L’impacte de la davallada d’aportacions es repartirà entre ajuntament, personal i famílies. Així, l’Ajuntament de Taradell augmentarà l’aportació a cada escola bressol (La Xarranca i La Baldufa) amb 15.000 euros a cada una i es redueix el sou al personal un 5%. Les famílies també veuran augmentat el preu.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments