Inici Actualitat L’Ajuntament de Taradell aprova un pressupost “prudent” de 4,1 milions d’euros

L’Ajuntament de Taradell aprova un pressupost “prudent” de 4,1 milions d’euros

0
COMPARTIR

El ple municipal de l’Ajuntament de Taradell d’aquest dijous va servir per aprovar el pressupost per al 2012 amb el vot a favor de CiU, les abstencions d’ERC i PxC, i el vot en contra de SI. Un pressupost que puja a 4,1 milions d’euros, un 6,25% superior al del 2011. Segons l’alcalde de Taradell, Lluís Verdaguer, s’ha estat “prudent” en l’apartat d’ingressos, mentre que en les despeses “hem mirat de ser realistes preveient fins a un cert límit”. En les inversions es preveu destinar uns 110.000 euros per afrontar reparacions de vials públics i imprevistos.

Pel que fa al capítol d’ingressos, l’equip de govern de CiU va afirmar haver estat prudents, tot i que normalment solen ser superiors. El pressupost del 2012 s’ha calculat en base no al pressupost del 2011, sinó al tancament real de l’any passat. Així en la partida d’impostos indirectes es preveu recaptar 1,8 milions d’euros (un augment del 9,92%). Els indirectes baixen un 8,66% (71.000 euros), mentre que la previsió d’ingressos per taxes contempla un augment del 12,46% (1,07 M€). Les transferències preveuen una disminució del 3,41% (1,02 M€) i els ingressos patrimonials del 15,82% (35.432 €). En aquest apartat d’ingressos també es contempla la venda d’un solar que es va fer al 2011 per uns 60.000 euros.

Pel que fa a les despeses, la partida de personal puja un 2,26% (1,1 M€), les despeses corrents augmentarien un 4,75% (2,2 M€) i les financeres es doblen passant dels 50.000 euros als 101.000 euros. Segons l’equip de govern, aquest augment del 100% en les despeses financeres es produeix per finançar el retard de les subvencions que venen d’organismes públics. Les transferències corrents pujarien un 6,65% (294.577 €) i les inversions augment dels 11.316 € del 2011 als 109.000. Les inversions es finançaran amb els 60.000 euros de la venda del solar i uns 50.000 euros procedents de l’augment obligat de l’IBI, que es preveu pels pròxims dos anys.

Segons l’alcalde Lluís Verdaguer, en l’apartat de despeses “no es preveu un possible augment de l’IVA, però si augments de les tarifes de l’electricitat o la compra d’aigua”. En els ingressos també s’ha previst que tots els propietaris de Taradell es beneficiaran de la bonificació del 5% en el rebut de l’IBI domiciliat.

ERC es va abstenir en l’aprovació del pressupost pel fet de no haver participat en la seva elaboració. Sí, però, que va reconèixer que, tot i que no comparteixen inversions fetes en anys anteriors “que castiguen els comptes de l’Ajuntament”, en aquesta ocasió l’equip de govern els havia facilitat tota la informació i en un termini correcte. Esquerra va mostrar satisfacció pel fet que es mantenen les xifres de les subvencions a les entitats del poble malgrat la crisi, i va demanar, entre d’altres qüestions, perquè les despeses corrents pujaven si “sempre parlem que volem fer un ajuntament més eficient energèticament”. Lluís Verdaguer va respondre que “tot i l’esforç fet en canviar enllumenat, s’ha vist poc compensat per les pujades de la tarifa elèctrica. Però hi seguim apostant i intentarem ser més eficients”.

SI va votar en contra per tres motius. Primer perquè “hem tingut accés a la informació, però no hem participat en l’elaboració del pressupost o d’alguna partida”. Segon perquè el pressupost “és contrari al nostre programa electoral, on dèiem que hi hauria d’haver més control de la despesa i, en canvi, el pressupost l’augmenta”. I tercer perquè “augmenta la despesa financera, seguint una línia que fa que l’Ajuntament cada cop estigui més endeutat”.

L’alcalde va convidar Solidaritat a fer-li arribar una proposta de reducció de la despesa d’una manera més concreta, per poder-ho debatre. I va dir “és molt fàcil dir que s’ha de retallar i reduir dèficit, però ningú ha portat cap proposta”. Va prometre que la proposta seria estudiada i aplicada “si reduïm despesa, sense reduir serveis obligatoris”.

Finalment, PxC es va abstenir, queixant-se que no hi havia hagut prou participació. Verdaguer va respondre a Josep Ricart que “l’únic grup que no m’ha vingut a veure ha estat el teu” i que la participació havia estat la que cada grup “ha volgut”.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments