Inici Actualitat Taradell apujarà l’IBI i la taxa d’aigua per sobre del 7%

Taradell apujarà l’IBI i la taxa d’aigua per sobre del 7%

4
COMPARTIR

L’Ajuntament de Taradell va aprovar aquest dijous en el ple municipal les ordenances fiscals per al 2012. Ho va fer gràcies al vot de qualitat de l’alcalde, Lluís Verdaguer, ja que CiU hi va votar a favor, ERC i SI hi van votar en contra, mentre que PxC s’hi va abstenir. Davant l’empat tècnic, decideix el vot de l’alcalde. Les ordenances plantegen un augment de l’Impost sobre béns immobles (IBI) del 7,5% i de la taxa de l’aigua d’un 7,9%. La resta d’impostos i taxes es congelen o només pugen segons l’IPC anual (un 3,2%).

En el cas de l’IBI, l’alcalde va explicar que es passa d’un coeficient del 0,79 al 0,85 seguint la línia d’anys anteriors, que a la pràctica suposa un augment del 7,5% de l’impost. En aquest sentit, el portaveu d’ERC, Jordi Freixas, va manifestar que “no hi estem d’acord, ja que el context econòmic és precari i és una pujada massa forta”. Va expressar que el seu partit era partidari de congelar-lo o d’un augment segons l’IPC.
Concepció Baucells, de Solidaritat (SI), també va criticar que la conjuntura econòmica no era la millor per aquesta pujada i que l’Ajuntament “hauria de ser sensible per no carregar més en aquest sentit”. Josep Ricart, de Plataforma per Catalunya (PxC), també va manifestar que veia “massa alt” aquest augment de l’IBI i va condicionar la seva abstenció al fet que l’equip de govern no fes una revisió cadastral aquest proper any.
Lluís Verdaguer va respondre que l’equip de govern no té intenció de fer una revisió cadastral, tot i que els progressius augments des del 2007 de l’IBI ja permetrien afrontar-la. I que no es farà sense l’acord dels quatre partits representants a l’Ajuntament, tot i que “ens apreten per fer-la”. Cal dir que la revisió cadastral actualitzaria el càlcul d’impostos municipals, autonòmics i estatals, ja que és el valor de referència. L’última vegada que es va fer va ser el 1986.

Verdaguer també va justificar l’augment de l’IBI dient que aquest impost és dels més baixos a Osona. “Som el quarantè municipi dels 51 d’Osona amb aquest impost més alt”, va dir. I va afegir que “és l’impost principal de l’ajuntament i amb el qual ingressem un milió d’euros dels quatre que necessitem per funcionar”.  Fins i tot, va apuntar que a la pràctica l’augment de l’IBI suposarà una pujada mitjana de 22 euros per any i família o finca.

Pel que fa a la taxa de l’aigua, aquesta pujarà un 7,9%. L’alcalde va justificar-ho pel fet que hi haurà un augment aplicat per Sorea l’1 de gener per la portada d’aigües d’Osona-sud que serà del 6% i, per l’altra, perquè segons un estudi econòmic han augment els costos de gestió. Lluís Verdaguer va explicar que “les taxes per llei han de cobrir el cost del servei”.

ERC, tot i manifestar que l’augment era considerable, va dir que ho veia lògic si era per cobrir el cost del què val el servei. SI va dir que l’increment és “exagerat” i “il·lògic” perquè al 2011 es va apujar un 1%.

140 euros menys per alumne de l’escola de música

El ple també va aprovar acceptar la modificació de la subvenció del departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya per a l’escola de música, referent al curs 2010-2011. Les retallades han afectat aquest aspecte i dels 600 euros anuals per alumne, s’ha passat als 460. Per tant, són 140 euros menys que repercutirà en les despeses de l’Ajuntament. Lluís Verdaguer va afirmar que “hi haurà dèficit i l’Ajuntament hi haurem de ser”.

Les obres del nucli antic van amb retard

Arran de l’aprovació la certificació número 2 de les obres d’urbanització del nucli antic, ERC va preguntar quan finalitzaran els treballs. Lluís Verdaguer va confirmar que hi ha un endarreriment produït perquè l’inici es va esperar a després de la Festa Major i “la climatologia últimament tampoc ajuda”. Per tant, acabaran més enllà del 31 de desembre. També es compta amb trobar pedra al tram del carrer de la Vila, cosa que dificultaria els treballs. Però en canvi, s’ha trobat indicis d’un antic clavegueram en aquesta zona, que podria fer-se servir de rasa.

ERC també va preguntar per la sensació de “deixadesa” al tram de la Plaça amb can Tuneu els caps de setmana o períodes sense activitat. L’alcalde va explicar que “hi estem a sobre i insistim”, però que la pluja agreuja el problema.

Finalment, també es va referir a una reunió amb botiguers la setmana passada per parlar de les obres i els canvis de circulació. Verdaguer va admetre que hi ha preocupació per la nova circulació, però que caldrà esperar al 2013 per valorar si els canvis són positius. “No podem pretendre que el dia després d’acabar les obres ja fem una valoració”, va respondre davant la resta de partits que ho trobaven excessiu.

Nou secretari

Jaume Manau és l’actual secretari de l’Ajuntament de Taradell. Manau substitueix Lleonard Ferrer que en les últimes setmanes està de baixa laboral. El ple va aprovar un conveni amb el Consell Comarcal d’assistència per a la prestació de les funcions de secretaria-intervenció perquè Manau ocupi el càrrec mentre continua la baixa.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

4 Comments
més nou
més antic més votat
Inline Feedbacks
View all comments
Sam
Sam
12 novembre 2011 22:51

Ara que no ens enterem que s'apujen el sou els politics, perque ja sería per posar-los a ells de bandolers al próxim tocasons del poble……..

Anònim
Anònim
8 novembre 2011 17:36

Aixó, esperem el 2013 i si encara queda algun comerciant, llavors li podrem demanar si li va bé la circulació tal com està… Au vinga, per què l'equip de govern no escolta a l'agrupació de botigues que ja ha manifestat que està en contra d'aquesta circulació?
Per què no escolten a tots els taradellencs que també hi estan en contra? em sembla que hi ha unes 700 firmes que aixi ho demostren!

Taradell Bloc
4 novembre 2011 17:30

Efectivament, estava equivocat i posava 2103 en lloc de 2013. Ja està subsanat l'error.

Gràcies

Anònim
Anònim
4 novembre 2011 17:23

Vull entendre que la valoració del canvi de circulació és un error d'escriptura, perquè si no ningú de nosaltres ho veurem