Inici Actualitat L’ACN es fa ressò del projecte de la nova escola concertada

L’ACN es fa ressò del projecte de la nova escola concertada

0
COMPARTIR
L’Agència Catalana de Notícies (ACN) ha publicat la següent informació:

Una iniciativa privada ha permès construir una escola a Taradell que no té ànim de lucre. Fem Escola Taradell S.L. és una societat creada per dotar de noves instal·lacions l’escola concertada Sant Genís i Santa Agnès. En aquests moments la nova infraestructura ja està executada i les despeses de construcció es pagaran amb els pisos que es vendran a preu de cost i que es construiran quan s’enderroqui l’antiga escola, que estava molt deteriorada. Un dels industrials, Xavier Arranz, ha explicat a l’ACN que el projecte es fonamenta en tres potes: dotar el poble d’una nova escola, ocupar més de 30 persones del sector de la construcció i oferir pisos de qualitat a preu de cost al centre del poble.

Un dels industrials del projecte, Xavier Arranz, ha explicat que la motivació per construir una nova escola que era necessària a Taradell i poder ocupar més de 30 persones durant el temps que duri l’obra “ens ha fet suficientment agosarats per tirar endavant el projecte”. La nova escola, situada al pati de la Rectoria del poble, està ja pràcticament acabada. La segona fase, que encara no ha començat, consisteix en la construcció d’uns pisos a preu de cost que s’edificaran al solar que quedarà quan s’enderroqui l’antiga escola al centre de Taradell. A banda, el nou edifici preveu la construcció d’uns locals comercials, el 80% dels quals ja estan venuts.

Segons ha explicat Arranz, l’antiga escola necessitava una actuació molt important que “per mi hagués estat antieconòmica”. Segons el promotor, “avui dia tothom vol construir escoles noves però no hi ha recursos econòmics” i, ha afegit, “no hi ha diners potser ni per fer cargoles, que en el fons són diners perduts”. Arranz ha explicat que “la iniciativa demostra que amb bona voluntat i amb esforç, hi pot haver una col·laboració entre la societat civil, que som nosaltres, i els poders públics”.

Xavier Arranz ha assenyalat que “els números surten més o menys” gràcies al gran esforç de les persones que han intervingut al projecte (més de 30 industrials) i també del finançament que es va aconseguir per part d’Unimm – Caixa Manlleu. Segons ha explicat Arranz, l’entitat bancària ha finançat un 70% de l’obra, amb el solar de l’antiga escola com a garantia.

La resta, el 30% del projecte restant, es farà efectiu quan s’hagin venut els pisos i locals comercials a preu de cost que s’edificaran al solar que quedi quan s’enderroqui l’antiga escola. Així doncs, segons ha explicat Arranz, “durant un llarg període, els col·laboradors deixen de cobrar una part de la seva tasca ja materialitzada a la nova escola”.

Un altre dels aspectes que cal tenir en compte amb la construcció dels nous pisos és el planejament urbanístic del poble. Amb els nous immobles, es construirà un nou passatge peatonal i comercial al centre de Taradell. Aprofitant que l’Ajuntament està fent una remodelació del casc antic, segons Arranz, “el poble quedarà urbanísticament molt millor”.

Preus ajustats
Pel que fa a la construcció de l’escola, Xavier Arranz ha explicat que “s’ha anat a buscar la pesseta”. El promotor ha assenyalat que s’ha intentat trobar els materials més adequats a uns preus ajustats, “sempre complint la normativa”.

El promotor i un dels ideòlegs del projecte ha criticat que la normativa a vegades els ha semblat una mica”absurda” ja que, per exemple, “no és el mateix fer una escola al carrer Aragó de Barcelona o al carrer Manlleu de Vic que fer-ho a Taradell”. “Al poble estem envoltats d’un paratge on només s’escolten ocellets”, ha afegit. En aquest sentit, el promotor ha assenyalat que l’obligatorietat d’instal·lar un sistema de ventilació forçada “entenem que no caldria perquè s’obren les finestres i es pot respirar aire pur”.
Canvis substancials
L’escola, de titularitat del Bisbat de Vic però cedida a una fundació privada perquè s’utilitzi com a centre educatiu, està situada en dos edificis. Al del centre del poble, al carrer de la Vila , hi assisteixen els nens i nenes de Parvulari i alguns cursos de Primària, mentre que a la nova escola, annexada a la Rectoria, ja s’hi han traslladat les classes fins a sisè de Primària.
Segons l’aparellador de l’obra, Ramon Jordà, una de les millores més remarcable és el repartiment de les aules. Les noves són més àmplies, de 50 metres quadrats per cada 25 alumnes, estan distribuïdes en dues plantes i compten amb un elevador. Això contrasta amb l’antiga escola que consta de tres pisos sense ascensor.
A més, a l’edifici s’hi ha instal·lat plaques solars que permetran emmagatzemar aigua calenta per la cuina, les dutxes i els banys. Algunes de les antigues aules tenien columnes al mig, cosa que dificultava el desenvolupament de la classe. Segons ha explicat Jordà, el nou edifici “no té aquests problemes”. A banda, les aules estan connectades en xarxa via wifi.
El nou edifici compta amb molta més lluminositat que l’anterior en què les parets eren “molt gruixudes” i les finestres “molt petites”. A nivell tècnic, la construcció té un aïllament tèrmic “molt important” que fa pensar a Jordà que “en calefacció es gastarà molt menys”. Tota l’obra s’ha executat amb materials tradicionals “perquè l’escola ens ha de durar molts anys”, ha afegit l’aparellador.
La inauguració del centre educatiu està prevista pel setembre
Tot i que ja s’hi han anat traslladant alguns dels cursos, la nova escola no està del tot enllestida. Si bé les aules estan pràcticament acabades, aquests dies encara hi havia operaris fent els últims passos per dotar l’escola d’una sala per a mestres, la secretaria o les aules d’ordinadors i reforços. Jordà ha explicat que amb les últimes actuacions i un cop passades les inspeccions pertinents del Departament d’Ensenyament, “és probable que l’escola pugui començar a funcionar a ple rendiment amb l’inici del nou curs”.
En total, el nou centre té 1300 metres quadrats i compta amb una sala polivalent, lavabos adaptats, un menjador i una cuina. A més, també hi haurà una biblioteca, aules d’ordinadors, aula de música, secretaria i administració. La inversió total supera 1,2 MEUR.
COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments