Inici Actualitat Anàlisi dels resultats de les eleccions municipals 2011

Anàlisi dels resultats de les eleccions municipals 2011

2
COMPARTIR

Un dia després de conèixer els resultats de les eleccions municipals de Taradell, analitzem dades i ens fem algunes preguntes. Dues conclusions es poden treure a primera vista: no hi haurà un govern amb majoria absoluta i SI i PxC obtenen representació municipal per primera vegada.

Es trenca la majoria absoluta

CiU ha perdut 2 regidors respecte al 2007 i passa de 8 a 6. És el reflex de la pèrdua de 337 vots respecte a fa quatre anys. Aquest fet suposarà que no podrà governar sol. ERC es manté com a segona força més votada, però també veu com perd vots. En total, en perd 270 i un regidor, quedant-se amb 4 representants. Solidaritat (SI) entra amb força i assoleix 2 regidors, mentre que PxC n’obté un, gràcies a l’aumgent de 90 vots. El PSC es torna a quedar fora, per tercera vegada consecutiva, i perd 75 vots respecte al 2007.

Es trenca el bipartidisme

Si un aspecte cal considerar rellevant, és el trencament del bipartidisme a Taradell. L’última i única legislatura amb més de 2 formacions polítiques al consistori va ser la del 1987 a 1991, quan hi havia 3 partits (CiU, ERC i Independents pel Progrés Municipal d’Osona). Des de llavors, només CiU i ERC havien obtingut representació a l’ajuntament.

Ara es trenca aquest bipartidisme i per primera vegada hi haurà quatre formacions polítiques amb representació al consistori.

Hi haurà d’haver pacte

Com hem dit al principi, no només es trenca el bipartidisme sinó també la majoria absoluta que tenia CiU, primer amb Josep Munmany i després amb Lluís Verdaguer. Per primera vegada hi haurà d’haver pacte obligatori per governar, ja sigui un pacte estable per a tota la legislatura o pactes puntuals per tirar endavant projectes concrets.

Lluís Verdaguer no té assegurada l’alcaldia, ja que un pacte (poc probable) entre ERC, SI i PxC seria suficient. Lluís Verdaguer va deixar clar que no pactarà amb PxC i es mostra disposat a parlar amb ERC i SI. Recordem que després de les eleccions del 1999, CiU i ERC van formar govern, tot i que als convergents matemàticament no els calia (CiU va assolir 6 regidors i ERC 5). La iniciativa no es va repetir en la següent legislatura.

L’auge de SI

Tot feia preveure que Solidaritat per la Independència de Catalunya (SI) obtindria representació en aquestes eleccions municipals. I les hipotesis s’han complert. Ha aconseguit 2 regidors i SI ho va celebrar efusivament aquest diumenge.

L’èxit de participació a Taradell durant les consultes independentistes i el fet que en les últimes eleccions catalanes SI va obtenir a Taradell el major nombre de vots percentualment de tot Catalunya, eren aspectes perquè SI fos optimista.

Entra PxC

PxC amb Josep Ricart es presentava per segona vegada a les eleccions de Taradell. Ningú, ni tan sols el propi candidat, esperava aconseguir representació municipal. L’augment de 90 vots li ha atorgat 1 regidor. 204 persones han votat PxC.

La resta de forces polítiques que van presentar candidatures a Taradell van lamentar aquest resultat. Hi ha certa desorientació sobre aquest fet, tenint en compte que la immigració a Taradell representa el 7,8%.

La participació més baixa

La participació en aquestes eleccions municipals ha estat la més baixa des del restabliment dels ajuntaments democràtics. Aquest diumenge es va situar en el 57,08% amb una abstenció de quasi el 43% i 8,3 punts menys que fa quatre anys. Aquesta baixa participació, sens dubte, ha fet que obtenir una regidoria fos més barat. És a dir, amb més participació serien necessaris més vots per obtenir un regidor. Sempre i quan la candidatura hagi obtingut com a mínim el 5% de vots.

Les eleccions amb una major participació van ser les primeres, les del 1979, amb un 81,22% de votants.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

2 Comments
més nou
més antic més votat
Inline Feedbacks
View all comments
Anònim
Anònim
23 maig 2011 20:06

Bona feina Joan!

Anònim
Anònim
23 maig 2011 17:45

La gent cada cop va a votar menys perquè cada cop confia menys en els polítics.

A.