Inici Actualitat Els Tonis de Taradell ja ho tenen tot a punt per a...

Els Tonis de Taradell ja ho tenen tot a punt per a la seva Festa

0
COMPARTIR


Cartell de la festa

 Elter.net El cap de setmana del 15 i 16 de gener Taradell celebra la tradicional festa dels Tonis que enguany comptarà amb Nando Juvany com a abanderat i amb la presencia del nou secretari general de cultura, el vigatà Xavier Solà.  La presentació de la festa serà es farà el proper dia 12 a 2/4 de 7 de la tarda a la Sala Lluïssos de Taradell.

Enguany la celebració serà doble, ja que la Festa dels Tonis ha rebut el reconeixement com a Festa Tradicional d’Interès Nacional, pel Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Aquest reconeixement és una mostra clara de la consolidació d’aquesta festa alhora que és un reconeixement al treball, implicació i dedicació de les persones que hi participen i que s’ha de cuidar per preservar-lo en generacions futures.

De tots els actes que es duen a terme al llarg de la festa dels Tonis han rebut el reconeixement per la Generalitat diverses activitats com per exemple el passant dels tres tombs, els oficis, repic de campanes o la benedicció dels animals. Aquest fet fa que en els actes preparats per l’edició del 2011 s’hagin destacats les activitats reconegudes per la Generalitat.

Aquest any també s’ha impulsat l’Ecomuseu del Blat, un museu creat per donar a conèixer els oficis tradicionals i salvar el patrimoni rural. Està impulsat per la comissió dels Tonis de Taradell, l’Ajuntament de Taradell i la Universitat de Vic. Aquesta iniciativa centre l’interès en el blat i altres cereals d’hivern com a productes emblemàtics de l’agricultura de la comarca juntament amb diverses col.leccions que es conserven dins del terme municipal de Taradell que il.lustren les eines i tècniques emprades en el conreu dels camps, la cria de bestiar i la vida quotidiana al medi rural.

Un dels altres municipis on les festes dels Tonis han rebut condecoració ha estat Santa Eugènia de Berga. El passat mes d’octubre la Conselleria de Cultura Popular i Tradicional Catalana va incloure la festa dins el Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya. El municipi celebra aquesta festa des de fa més de 120 anys.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments