Inici Opinió Càntirs de Verdú a Taradell *

Càntirs de Verdú a Taradell *

0
COMPARTIR

Fa 16 anys que visc a Taradell, Osona, i em va sorprendre que la gent dels pobles veïns, als taradellencs ens diuen gitanos. Diuen que temps enrere el poble va quedar sumís en una gran misèria a causa de la pesta, i només hi vivien gitanos…..

El primer cap de setmana desprès de reis, celebrem la festa de Sant Antoni Abat amb una gran desfilada de carros i animals. La Comissió dels Tonis , que es qui l’organitza, està documentant tota la feina relacionada amb els carros i amb animals i totes les feines del les feines del camp. Ha recollit una cinquantena de carros i moltes eines i aparells pel treball del camp i de la terra. Ara s’està gestant una exposició sobre el món del vi, doncs per aquestes contrades hi havia molta vinya abans de l’arribada de la fil•loxera.

El 25 d’agost , dia de la Festa Major ,ens visita un bandoler , que diuen va recórrer aquestes contrades durant el segle XVII. Es en Toca-sons.

Diu la llegenda que va entrar a Taradell acompanyat dels seus companys bandolers i entre malifeta i trencadissa va ballar una dansa…. Cada any es poden reviure aquests fets. Un vei es escollit Toca-sons i aquell dia es l’amo del poble…..

Per estar ben instal•lats i per que la gent els conegui, deixen que tothom visiti el seu campament bandoler, on ensenyen el maneig d’espases, donen pa i vi, deixen fer trets amb els seus trabucs, i ara ve lo bo, ensenyen a la canalla i als més grans, a beure amb porró i amb càntir.

Però no ho fan amb qualsevol canti, no. Ho fan amb sillons de Verdú. I no cal dir que va ser l’atracció de petits i grans.

Els bandolers tant anar d’ací cap allà fugint de la justícia I dels sometents, no en tenien de càntirs….I vet aquí que un dia em vaig arribar a Verdú a buscar-ne uns quants de sillons, en vaig agafar de comuns de diferent mida, el de carro, el de segador, tres de trampa que varen ser un tot un èxit, el de regadora, que encara que no sigui per beure va complir amb aquest fet, fent passar la set i assegurant una bona remullada, el de dos brocs….

Encara hi ha gent que m’atura pel carrer i em demana d’ on ve el fet d’anomenar silló al càntir de Verdú….Perdoneu, però tot i tenir arrels vedunines, no els hi sabut explicar coherentment.

També algun avi em va dir que recorden un silló negre, fet a Verdú, que l’anomenaven el vigatà…. Diuen que era força gros i amb forma de tap de suro….. a veure si algú en sap alguna cosa …..

D’ aquestres coincidències amb Verdú,com son els animals de peu rodó, els carros, l’establiment de famílies d’origen gitano, la manca històrica d’aigua ara ja resolta ,la presencia de la vinya…. em va venir la idea de fer aquest article, i dir-vos que Taradell a banda de ser el poble de l’Albert Om, es on va viure molts anys i on va morir Juanitu Segarra, el Gran Capità del FC Barcelona.

Josep Miret i Mercè
Taradell 

Descendent de Cal Tiona de Verdú
(*) Article publicat a la revista Xercavins de Verdú

Cantirs de Verdú al poblat d’en Toca-sons
Article publicat a la revista “Xercavins”
COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments