Inici Actualitat La Generalitat declara els Tonis de Taradell com a Festa Tradicional d’Interès...

La Generalitat declara els Tonis de Taradell com a Festa Tradicional d’Interès Nacional

2
COMPARTIR

 

El carro que porta a Sant Antoni passant pel carrer Domenec Sert

El Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana que depèn del Departament de Cultura de la Generalitat va decidir, en una reunió celebrada dijous passat, incloure la Festa dels Tonis de Taradell en el Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya i declarar-la Festa Tradicional d’interès Nacional.

A banda de la Festa dels Tonis de Taradell, també s’hi ha declarat la Festa dels Tonis de Santa Eugenia de Berga i 5 festes més: la Festa dels Traginers de Balsareny, els Tres Tombs d’Igualada, l’Encamisada de Falset, els Tres Tombs de Sant Antoni de Valls i la reclassificació de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela de Valls.

Des de Taradell Bloc volem felicitar entusiasticament a la gent de la comissió dels Tonis que ho han fet possible i us recomanem que llegiu aquest article sobre la història dels Tonis. A continuació us en deixem un fragment.

Breu Història dels Tonis de Taradell

A l’arxiu parroquial del municipi hi costen dades de la celebració de les festes en honor de Sant Antoni Abat des de 1780. Llavors es parlava de confraria de Sant Antoni Abat.

Des dels inicis del segle XX fins el 1982, els actes s’organitzaven a través de l”Associació de Sant Antoni Abat” que estava totalment vinculada a la parròquia de Taradell i gestionada a través de 4 administradors que tenien mandats de 2 anys.

Durant aquests anys els actes es centraven en la benedicció dels animals,carreres de burros i algun concert. Un cop acabada la guerra, i sobretot a partir de la dècada dels anys 60 amb la incorporació de noves tecnologies a les zones rural, cosa que va comportar una abandó de les tècniques tradicionals i la pràctica desaparició dels animals destinats al treball, els actes van entrar en decadència fins el punt que els es centraven bàsicament en l’ofici religiós i en ball popular.

A partir de l’any 1982, i amb l’esperit de recuperar les tradicions del nostre país, un grup de vilatans de Taradell es van constituir en l’actual Comissió de Festes de Sant Antoni Abat i van començar a organitzar les festes dels Tonis sense dependre de la parròquia i intentant tornar a portar a terme actes que antigament s’havien organitzat cursa d’ases, passant dels tres tombs, etc).

Des de llavors les festes dels Tonis de Taradell s’han celebrat de forma ininterrompuda durant el cap de setmana anterior al dia de Sant Antoni Abat (17 de gener). L’única excepció a aquesta continuïtat es va produir durant l’edició de l’any 2002 quan no es va celebrar el passant dels tres tombs per motius sanitaris a causa d’un brot de Pesta Porcina Clàssica a la comarca d’Osona. Tot i això, la resta d’actes es van portar a terme amb total normalitat.

Una altra data important en la història dels Tonis de Taradell és l’ any 1995. En aquest moment es va produir una renovació pràcticament total de la comissió,que va traçar les línies d’un pla estratègic a llarg termini per redefinir les festes dels Tonis i assegurar-ne la seva continuïtat. Va se a partir d’aquest moment quan les Festes dels Tonis de Taradell es van centrar en la recerca i recuperació de carruatges i eines de treball típiques de les nostres contrades amb una finalitat molt ben definida: recordar i donar a conèixer tot allò que estava relacionat amb el món rural i que amb el pas del temps s’havia substituït per maquinària de gran tonatge.

Val a dir que l’orientació actual de les festes i la idea de definir un pla estratègic es va portar a terme, gràcies a la participació d’alguns del membres de la comissió en el Congrés del Cultura d’Osona organitzat per el Consell Comarcal, celebrat aquell mateix anys.

Podeu trobar molta més informació en aquest apunt.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

2 Comments
més nou
més antic més votat
Inline Feedbacks
View all comments
Anònim
Anònim
30 octubre 2010 14:50

Felicitats comissió ! Des d'en Pep fins a l'últim membre de la junta i entre elles altres membres que per mala sort ja no són entre els habitants del poble recordant en Tresó que fa quasi bé dos anys que ens va deixar. US HO MEREIXEU TOTS !

Joan Puig.

Toni Pérez
29 octubre 2010 18:45

S'ho han 'currat' i s'ho mereixen. Demostren que l'esforç i la dedicació valen la pena. I que només amb això no és suficient, també cal saber fer bé les coses.