Inici Actualitat Taradell participarà a la Marxa dels Vigatans d’aquest divendres

Taradell participarà a la Marxa dels Vigatans d’aquest divendres

0
COMPARTIR

Divendres es fa la marxa dels vigatans que consisteix en anar a Vic a peu des de diversos pobles de la comarca per tal de, tots junts, participar a l’ofrena al Bac de Roda i la posterior marxa de torxes cap a la Catedral.

La columna de Taradell, que porta el nom de Francesc Sans Miquel i de Mont-rodon, sortirà de la Plaça de les Eres a les 6 de la tarda i s’ajuntarà pel camí amb la Columna de Santa Eugènia de Berga, per acabar de fer el cami fins a Vic tots junts.

Un cop a Vic aquestes columnes es trobaran amb la resta de columnes a la Bassa dels Hermanos. A partir 2/4 de 10 sortiran totes les columnes forman la Marxa de Torxes (cada participant a la caminada rebrà una torxa) que aquest any anirà sota el lema de “Avancem decidits”. Després de fer l’ofrena, la marxa  recorrerà els carrers del casc antic de la ciutat. Finalment, a la Plaça de la Catedral, es llegirà i cremarà el Decret de Nova Planta i la sentència de l’Estatut.

Els actes, que entre d’altres també inclouen l’homenatge Xavi Valls, personatge osonenc destacat de la nostra cultura, i l’actuació de castellers i geganters, acabaran amb una butifarrada popular i actuacions musicals.

La Marxa dels Vigatans vol ser un acte de compromís amb la nostra història, cultura i país. Una marxa que segons els organitzadors: “enllaça el passat amb el present, i que s’obre al futur. Tot un poble que marxa cap a la llibertat.

La columna taradellenca està organitzada per la plataforma CAT que va organitzar les consultes del passat 13-D i que fa un crida a tots els taradellencs perque participin d’aquesta iniciativa i estiguin aquest divendres a les 6 de la tarda a la Plaça de les Eres.

Referència històrica

El 17 de maig de 1705 tingué lloc una reunió a la capella de Sant Sebastià, prop de Vic. Un grup de prohoms vigatans encetà la revolta contra el borbó Felip V d’Espanya. 300 anys després d’aquella fita i 300 anys després de la derrota a la Batalla d’Almansa, els osonecs del 2010 fem una crida perquè surtin de cada vila i ciutat dels Països Catalans columnes de vigatans i maulets per a unir-se a aquesta Marxa, que té lloc des de fa 7 anys a Vic -Osona-, la nit del 10 de setembre.

Si t’agrada aquest post, dona-li suport en aquest enllaç, Gràcies

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments