Inici Actualitat Jeroni Vinyet i Mossèn Pladevall nominats a Osonenc de l’any

Jeroni Vinyet i Mossèn Pladevall nominats a Osonenc de l’any

0
COMPARTIR


El bisetmanari El 9 Nou ha convocat, com cada any, el concurs de l’Osonenc de l’any per tal d’escollir quina persona de la comarca es mereix un reconeixement. Entre els 12 nominats, que poden optar el premi, n’hi ha dos que tenen una estreta relació amb Taradell: l’historiador i capellà Antoni Pladevall i Font i el president d’Òmnium Cultural Osona, Jeroni Vinyet.

Antoni Pladevall i Font

Taradellenc que viu a cavall entre Taradell, Barcelona i Sant Quirze Safaja és molt conegut al poble com ho demostra el fet que fins i tot la Biblioteca Municipal porta el seu nom. Capellà i historiador, porta més de 60 anys submergit en la història. Molts pobles osonencs disposen d’una monografia de la història local escrita per ell. Ha estat director dels 28 volums de l’enciclopèdia Catalunya Romànica, i és autor de més de 80 llibres. El 2009 va ser homenatjat durant la Marxa dels Vigatans, organitzada per Òmnium Cultural.

Des del 1990 és membre de l’Institut d’Estudis Catalans i des del 1998 de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi. El 1994 va rebre la Creu de Sant Jordi i ingressà a l’Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona. També té la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya.

Jeroni Vinyet i Panades

Tot i actualment resideix a Vic, ha viscut bona part de la seva vida a Taradell on encara hi viu tota la seva família. L’any 2004 va accedir a la presidència d’Òmnium Cultural d’Osona i ha estat el responsable de la gran modernització que l’entitat ha fet els darrers temps a Osona. Ha encapçalat grans iniciatives com la Marxa dels Vigatans, ha apostat per projectes a favor de la llengua, la cohesió social i la cultura, ha impulsat la Fundació Embat Cultural, ha professionalitzat l’ entitat i ha fet possible que l’entitat estrenés la nova seu a l’Ateneu La Central.

El darrer gran èxit d’en Jeroni ha estat, sens dubte, liderar la plataforma Osona Decideix que va organitzar les consultes sobre la independència que es van fer el 13 de desembre. En Jeroni va ser el principal responsable de definir la magnitud del projecte, dibuixar-ne l’estructura i trobar-ne el finançament necessari.

Dilluns vinent, últim dia per votar

Per votar, cal comprar el diari i a dins hi trobareu una butlleta amb dels finalistes. Els lectors de Taradell ho tenen be perque els podran votar tots dos, ja que es poden fer fins a tres creus per butlleta. Cada lector podrà enviar les butlletes que vulgui.

Els altres finalistes són Anicet Altés, Núria Casamitjana, Joan Contijoch, Cristina Gallach, Mercè Generó, Conxita Pladevall, Quimi Portet, Josep Ricart, Titi Roca i Joaquim Vivas.

Entre els participants, se sortejarà un cap de setmana per a dues persones a l’hotel MN Suites de Platja d’Aro. El premi es lliurarà el 26 del mateix mes en una gala que es farà al Teatre Cirvianum de Torelló.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments