Inici Actualitat Breu història dels Tonis de Taradell

Breu història dels Tonis de Taradell

0
COMPARTIR

(Consulta tota la programació de la Festa aquí.)

Festes de Taradell

A molts indrets de Catalunya s’organitzen els Tres Tombs en honor de Sant Antoni Abat. Com a tret diferencial i particular, a la comarca d’Osona aquests actes són denominat com a Festes dels Tonis.

En el cas de Taradell les Festes dels Tonis són una tradició centenària però que a causa de l’ incorporació de noves tecnologies i la conseqüent desaparició progressiva del bestiar de peu rodó per les feines del camp, va decaure pràcticament fins a la seva desaparició centrant els actes en l’ofici religiós i els balls. Tot i això, la festes en motiu de Sant Antoni Abat en el municipi de Taradell, únicament es van deixar de celebrar durant els anys de la guerra civil espanyola.

A principis de la dècada dels anys 80 del segle passat un grup de veïns del municipi es van constituir en comissió de festes per recuperar les nostres tradicions, per poder mostrar a les noves generacions tots aquells animals i eines que s’utilitzaven antigament.

L’objectiu de la present memòria és descriure la història de les Festes dels Tonis de Taradell, quina és la trajectòria de la comissió organitzadora i quins són els actes que actualment es porten a terme, amb la finalitat que s’incorpori en la documentació presentada per la seva catalogació per part del Departament de Cultura i mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya, dins el catàleg festiu de Catalunya.

Història

A l’arxiu parroquial del municipi hi costen dades de la celebració de les festes en honor de Sant Antoni Abat des de 1780. Llavors es parlava de confraria de Sant Antoni Abat.

Des dels inicis del segle XX fins el 1982, els actes s’organitzaven a través de l”Associació de Sant Antoni Abat” que estava totalment vinculada a la parròquia de Taradell i gestionada a través de 4 administradors que tenien mandats de 2 anys.

Durant aquests anys els actes es centraven en la benedicció dels animals,carreres de burros i algun concert. Un cop acabada la guerra, i sobretot a partir de la dècada dels anys 60 amb la incorporació de noves tecnologies a les zones rural, cosa que va comportar una abandó de les tècniques tradicionals i la pràctica desaparició dels animals destinats al treball, els actes van entrar en decadència fins el punt que els es centraven bàsicament en l’ofici religiós i en ball popular.

A partir de l’any 1982, i amb l’esperit de recuperar les tradicions del nostre país, un grup de vilatans de Taradell es van constituir en l’actual Comissió de Festes de Sant Antoni Abat i van començar a organitzar les festes dels Tonis sense dependre de la parròquia i intentant tornar a portar a terme actes que antigament s’havien organitzat cursa d’ases, passant dels tres tombs, etc).

Des de llavors les festes dels Tonis de Taradell s’han celebrat de forma ininterrompuda durant el cap de setmana anterior al dia de Sant Antoni Abat (17 de gener). L’única excepció a aquesta continuïtat es va produir durant l’edició de l’any 2002 quan no es va celebrar el passant dels tres tombs per motius sanitaris a causa d’un brot de Pesta Porcina Clàssica a la comarca d’Osona. Tot i això, la resta d’actes es van portar a terme amb total normalitat.

Una altra data important en la història dels Tonis de Taradell és l’ any 1995. En aquest moment es va produir una renovació pràcticament total de la comissió,que va traçar les línies d’un pla estratègic a llarg termini per redefinir les festes dels Tonis i assegurar-ne la seva continuïtat. Va se a partir d’aquest moment quan les Festes dels Tonis de Taradell es van centrar en la recerca i recuperació de carruatges i eines de treball típiques de les nostres contrades amb una finalitat molt ben definida: recordar i donar a conèixer tot allò que estava relacionat amb el món rural i que amb el pas del temps s’havia substituït per maquinària de gran tonatge.

Val a dir que l’orientació actual de les festes i la idea de definir un pla estratègic es va portar a terme, gràcies a la participació d’alguns del membres de la comissió en el Congrés del Cultura d’Osona organitzat per el Consell Comarcal, celebrat aquell mateix anys.

El Patrimoni

El treball de recerca i recuperació desenvolupat des de l’any 1995, ha permès que actualment la Comissió de Festes de Sant Antoni Abat de Taradell disposi de prop de 70 carruatges i eines del camp (alguns són propietat de la comissió i altres estan cedits per particulars) que s’han restaurat, amb l’esforç desinteressat dels membres de la comissió i de col•laboradors externs.

La quantitat i qualitat del material recopilat i l’esperit de recerca van portar a inventariar per part de l’Inventari Etnològic de la Generalitat de Catalunya els carruatges i eines més significatius de la col•lecció. De forma paral•lela a aquesta actuació, també s’han promogut inventaris de les eines utilitzades pels carreters, els guarniments presents en la Masia “El Colomer” del nostre municipi. Pe tant, podem dir que el material recopilat i inventariat a Taradell s’ha convertit en una referència per tot el territori català.

Per el mateixos motius que van conduir a la realització dels inventaris, l’Excel•lentíssim Ajuntament de Taradell i per acord unànime dels tots els grups representats en el consistori va cedir a la comissió de festes de Sant Antoni Abat un espai per mantenir els material recopilat i que al mateix temps serveix com a espai de divulgació per escoles, centres cívics,etc.

Aquest espai, denominat l’Alzinar de la Roca, es pretén que en el futur pugui ser un espai de difusió de la nostra cultura i tradició, en el qual s’hi puguin fer visites guiades i veure tots els carruatges i eines restaurats i carregats tal com es feia anys enrere i explicant de forma clara i entenedora quina era la finalitat de cadascun d’ells. En definitiva volem que l’Alzinar de la Roca es converteixi en un centre de foment i difusió de la cultura rural del nostre país.

Amb aquest objectiu, s’ha creat un comissió denominada també “Associació de l’Alzinar de la Roca per el foment de la Cultura Rural” integrada pels mateixos membres de la comissió de Festes de Sant Antoni Abat, i que té la finalitat de fer recerca i difondre tot allò que estigui relacionat amb el món rural del nostre país.
Durant els últims anys s’ha tingut l’oportunitat de participar en diversos programes televisius i s’han publicat diferents articles amb la nostra col•laboració.

Els actes

EL PASSANT DELS TRES TOMBS

L’Acte central de les festes dels Tonis de Taradell és el passant dels tres tombs que es celebra tots els anys el diumenge anterior a Sant Antoni Abat. Durant aquesta diada tota els carruatges i eines disponibles a Taradell i d’altres municipis de Catalunya surten al carrer degudament guarnits i carregats (en molts casos per les entitats i/o particulars del municipi) tal com es feia 50 o 60 anys enrere. per tal que puguin ser vistos i coneguts pel públic en general.

En definitiva, es pot dir que els carrers de Taradell es converteixen en una mena de museu ambulant per unes hores. Aquesta particularitat ha permès que en els darrers anys hagi augmentat de forma exponencial el número de visitants vinguts d’arreu del territori català i la participació activa en el passant, ja sigui del propi municipi o de fora.

Es pot dir que passant de Taradell reflecteix la puresa de la tradició catalana, potenciant elements com el burro català, animals de treball com les mules, matxos, eugues, etc, tots ells guarnits amb guarniments catalans i enganxats amb carros del centre de l’Alzinar i del poble i carregaments típics de la zona com: garbes, sacs de blat, pedres de riu, sorra de riu, canyes i altres carros que tenien les seves feines com l’enterra morts, bocoi de vi, bota d’aigua, carretes de bous,tartanes etc. Molts d’aquests es deixen a les escoles, entitats, barris i famílies del poble perquè els guarneixin com es feia anys enrere del passant i els llueixin i gaudeixin el dia del passant..

També es poden veure altres ingredients com l’abanderat, animals de ròssec arrossegant troncs, animals al bast, cadires de núvies etc. Aquests son els motius bàsics que el dia d’avui el passant de Taradell té tant ressò en els mitjans de comunicació a nivell del territori català i fer que la gent vingui ha veure la festa.

Amb aquesta filosofia de treball, hem aconseguit que tota la població del nostre municipi es bolqui a participar a la nostra festa, ja que per un costat permet que la gent gran recordi i revisqui temps passats i per un altre possibilita que la gent més jove i la quitxalla coneguin una altra forma de viure.

Aquesta recuperació de material, ens permet assegurar que la festa del nostre municipi s’ha convertit en una de les festes dels tres tombs més importants que es celebren a Catalunya i en la més representativa de la història del nostre país.

ESPAI JOAN DEL COLOMER, DEDICAT EL MÓN RURAL

L’any 2004 es va crear a la biblioteca Antoni Pladevall i Font un espai específic destinat a recollir informació de tot tipus sobre el món rural. Aquest espai porta el nom de “Joan del Colomer” en reconeixement a la tasca de preservació d’objectes de la vida a pagès i relacionats amb la feines del camp que en Joan Lleopart,del mas Colomer de Taradell,va desenvolupar durant tota la seva vida.

L’objectiu de la comissió és recollir tot el material imprès i audiovisual possible relacionat amb el món rural perquè la Biblioteca es pugui convertir en un Centre de referència per a tothom qui vulgui estudiar o conèixer aquest món tan nostre que és la pagesia.

Des de la creació de l’espai, cada any durant les festes dels Tonis s’organitzen presentacions de llibres relacionats l’espai i aprofitem l’emissora municipal a fer una programació especial potenciant els diferents temes d’aquest espai ( Turisme Rural,el dia d’avui la pagesia,les dones d’avanç a pagès etc.)

Arran de la creació d’aquest espai i amb la finalitat de donar continuïtat les cinc recerques etnològiques fetes per el grup de recerca de l’ Universitat de Vic, la Biblioteca municipal, l’Arxiu fotogràfic i els Tonis de Taradell van impulsar la creació del grup Fent Memòria i continuar recerques del món rural i local de la població impulsant la creació d’una pàgina Web per fer accessible a tothom qui estigui interessat en saber com s’ha viscut a Taradell en els darrers anys.

EXPOSICIONS TEMÀTIQUES

Cada Any la comissió fem una exposició temàtica relacionada el món rural i oficis artesans. Així doncs, durant els darrers anys s’han organitzat les següents exposicions: l’ofici d’escloper,cistelleria,guarniments,fotografies de les Masies de Taradell,ofici de carreter, la sala del blat del Colomer etc.

Val a dir que a part d’acostar a la població aquestes temàtiques, s’aprofita per documentar tot el material exposat.

PROCLAMACIÓ DE L’HEREU

L’any 2002, i en motiu dels 25è aniversari de la instauració de l’elecció de la pubilla, les persones que havien estat pubilles, van proposar a la comissió de festes de Sant Antoni Abat que es promogués la figura de l’hereu. Des de llavors per les festes dels Tonis s’escull l’Hereu de Taradell que ocupa el càrrec representatiu durant un any natural.

És important destacar que el procés d’elecció es realitza de forma popular amb tota la ciutadania del municipi que pot dipositar el seu vot en unes urnes repartides pel municipi durant els dies anteriors a les Festes del Tonis. Com a pas previ a la votació popular es realitza una tria de candidats a partir dels candidats que proposen les altres entitats del municipi.

L’edició del 2010 serà la vuitena edició i ja s’ha convertit en acte totalment consolidat dins les festes dels Tonis.

És important destacar que una de les condicions que es posa a la pubilla i l’hereu és que col•laborin en la mesura del que sigui possible amb la comissió de festes de Sant Antoni Abat. Actualment hi ha 4 membres de la comissió havien estat pubilla o hereu en el seu moment i que s’han volgut incorporar a la comissió.

FOGUERES DE SANT ANTONI ABAT I TAST DEL PORC

Des de l’any 1983 encenem les fogueres de Sant Antoni. Antigament aquestes fogueres tenien un significat profilàctic sobre els animals de treball i les persones: fer passar els animals de tir o ramats entre focs és un antic ritus de purificació /protecció present a nombroses cultures.

En el nostre cas serveixen per escalfar l’ambient i aprofitant el caliu de les brases coure el tall de botifarra, la cansalada i les llesques de pa, acompanyat per un rajolí de vi dels porrons repartits entre la gent. Aquest sopar popular denominat “Tast del porc”.

S’organitza el dissabte al vespre i la participació oscil•la entre 1300 i 1700 persones. És important destacar que el porc també es un element de la festivitat de Sant Antoni Abat.

CURSA D’ASES

El 1985 es van reprendre les curses d’ases que tanta expectació havien tingut a la població anys enrere. En un tram d’un carrer de la població es disputaven les curses d’ases, amb una participació d’entre 10 i 15 burros.

A partir de l’edició de l’any 2009 es van substituir les curses de d’ases per passejades per la mainada amb burro o ases catalans. Donada la difusió que s’ha fet últimament del burro català es va creure convenient que aquesta era la millor manera de donar un ús a aquests animals i donar-los a conèixer als més petits sense obligar els animals a fer accions contra la seva voluntat.

ACTES DIVERSOS AL CENTRE CULTURAL

El dissabte abans del passant del tres tombs i després del Tast del porc s’organitzen diferents actes per reconèixer l’esforç, dedicació i mèrit de les entitats culturals del municipi: teatre, escola de musica, artistes locals. També s’aprofita per fer un reconeixement a persones que hagin estat vinculades amb entitats del municipi, el pregó de les festes, la proclamació de l’hereu,entrega de la bandera als abanderats i cordoners entre altres.

TORTELLS I PANETS DE SANT ANTONI

Tot i no tractar-se d’un acte concret, si que és una tradició que durant les festes dels Tonis de Taradell tots els forns i pastisseries elaborin un tortell específic. Així mateix passa amb els panets de Sant Antoni. Des de l’any 1988 es segueix la tradició de beneir els panets i donar-ne un cada animal present el passant.

CAMP DE TREBALL

L’any 2001 la comissió dels Tonis, l’escola de natura de les Àmfores i el grup de recerca Món Rural de l’ de Vic amb la col•laboració del Consell de Joventut de Taradell es va demanar la conselleria de Joventut poder organitzar un camp de treball amb l’objectiu de potenciar les tradicions de la pagesia de Taradell els joves d’arreu de Catalunya.

El camp consisteix en restaurar, pintar, fer el manteniment dels carros, restaurar i untar guarniments d’animal del centre de l’Alzinar de la Roca, així com aprendre les tècniques de baster, de carreter i conèixer la festa i la tasca dels Tonis de Taradell. Val a dir que Des de l’any l’any 2001 fins el 2009 han passat més de 100 joves d’arreu de Catalunya.

La Comissió de festes de Sant Antoni Abat dóna suport tècnic en realitza una valoraciómés que positiva ja que facilita les tasques de restauració de la col•lecció de guarniments i carros de l’Alzinar de la Roca, al mateix temps que fa difusió de la tradició, la cultura i la festa dels Tonis de Taradell.

CONCURS ESCOLAR

L’any 1996 per donar a conèixer tot el material que s’anava recopilant es va convocar el primer concurs escolar amb l’objectiu que totes les escoles de Taradell, durant el mes de novembre treballessin un tema relacionat hem la festa: tipus de carros, guarniments, feines de pagès, carregaments de carros, oficis del món rural. Tots els treballs eren exposats els dies de les festes i es donaven premis els millors treballs.

Durant l’edició del 2009 es va desconvocar el concurs escolar i es va substituir per elements de difusió més directes com pot ser visites guiades a l’Espai l’Alzinar de la Roca.

RECUPERACIÓ DE JOCS TRADICIONALS

Durant l’any 2009 es van potenciar els jocs antics del nostre poble. En aquest sentit es van organitzar jocs com: cursa de sacs, arrancar cebes, bitlla catalana, peu a terra, cursa de bales, baldufes,la xarranca etc.

Volem que aquests jocs siguin familiars,es a dir, que juguin pares i fills, però que els avis en siguin partícips explicant als més menuts com s’hi jugava i quins element utilitzaven.

OFICI I BENDECCIÓ DELS ANIMALS

L’ofici i la benedicció es l’acta centenari a totes les poblacions que celebren les festes de Sant Antoni Abat i a Taradell seguim la tradició i no s’ha canviat cap any.

Conclusions

En definitiva, es pot dir les festes dels Tonis de Taradell s’han convertit en un referent dins el territori català tenint en compte:

• La recuperació de tradicions i costums que pràcticament havien desaparegut.
• La diversificació d’activitats.
• La implicació del conjunt de la població en una festa que ha esdevingut un fort element d’identitat local.

El ressò i els reconeixements obtinguts, permeten afirmar amb rotunditat que les Festes dels Tonis de Taradell són un clar exponent del valors que representen la FESTA, LA TRADICIÓ I LA CULTURA, cosa que ha permès que es convertissin en un clar referent imitar arreu del territori català.

Així mateix, la comissió de festes de Sant Antoni Abat de Taradell ha set capaç d’obrir-se a la resta de la ciutadania i realitzar relleus generacionals sense dramatisme donant cabuda a tothom i permetent que cadascú trobi el seu espai dins la comissió per tirar endavant un projecte engrescador i il•lusionant.

(Aquest text ha estat elaborat per la Comissió de Festes De Sant Antoni Abat de Taradell)

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments