Inici Opinió L’esperit de Taradell

L’esperit de Taradell

0
COMPARTIR

Encara és aviat per extreure conseqüències polítiques concretes de les consultes de diumenge passat, però cada cop sembla més evident que estem davant un moviment de fons que està canviant el terreny de joc de la política catalana. No estem a les portes de la independència però tampoc parlem d’un xarampió conjuntural provocat pel Tribunal Constitucional que es curaria amb una sentència favorable a l’Estatut. Malgrat la greu crisi econòmica, l’agenda nacional ha desplaçat l’agenda social i el dret a decidir s’ha convertit en l’eix central del debat polític.

Una de les coses que sembla que ha canviat el procés de les consultes és la relació entre les bases de CiU i ERC. L’arribada del primer tripartit el 2003 va obrir una fractura al si del món nacionalista que el debat estatutari posterior va acabar d’aprofundir, situant convergents i republicans en bàndols pràcticament irreconciliables. Però les consultes han comportat un canvi de clima, no entre les direccions, que continua sent fred, sinó entre les bases, perquè militants d’una i l’altra formació s’han trobat colze a colze treballant per organitzar-les, al costat de milers de persones sense adscripció partidista. L’autoexclusió del PSC del procés ha propiciat aquest retrobament balsàmic entre les bases convergents i republicanes.

En molts casos parlem d’un retrobament sentimental sorgit en actes concrets, com el que es va fer a Taradell, on Francesc Homs (CiU) i Oriol Junqueras (ERC) van evidenciar una clara sintonia. Aquest canvi de clima difícilment tindrà ara per ara una traducció política, i menys institucional, perquè la distància i la desconfiança entre les direccions continua sent molt gran, però en tot cas, hi ha símptomes que la fractura comença a soldar-se per baix. Hi ha qui parla fins i tot de l’esperit de Taradell.

Pere Martí
(Article Publicat avui al diari Avui)
http://www.avui.cat/cat/notices/2009/12/l_8217_esperit_de_taradell_81921.php

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments