Inici Actualitat Éxit de participació en la presentació de la campanya per la consulta...

Éxit de participació en la presentació de la campanya per la consulta a Taradell

9
COMPARTIR


La sala gran del Centre Cultural Costa i Font es va omplir aquest divendres al vespre per participar en la presentació oficial de la campanya per la consulta sobre la independència de Taradell. L’acte es va fer al Centre Cultural Can Costa i Font amb la participació de tres figures relacionades amb la iniciativa. Vicent Partal, Mònica Sabata i Alfons López Tena van aportar el seu punt de vista sobres les consultes a partir de l’experiència d’Arenys de Munt i van insistir en la necessitat de potenciar la participació de la societat civil.

Mònica Sabata, ex-portaveu de la Plataforma pel Dret de Decidir, va destacar que “les consultes signifiquen una posada en marxa del dret de decidir” i que “el discurs que havíem fet fa dos o tres anys, ara es podrà palpar”. En aquest sentit, no va amagar que “és cert que seran consultes simbòliques i organitzades per la societat civil”, però va afegir que “és evident que signifiquen un pas important en l’exercici de la democràcia participativa del nostre país”. També va destacar que les consultes aporten una sèrie de beneficis. En concret, aporten la creació de xarxa “un tema vital en l’avenç cap al sobiranisme”, pedagogia “perquè a Catalunya no estem acostumats a celebrar referèndums”; i poden ajudar a sensibilitzar “gent que no comparteix el nostre camí de país perquè Arenys va tenir el problema que només va tenir participació de gent que ja estava convençuda”.

Sabata va acabar recordant que la consulta “ha de ser un exercici de normalitat” i alertant que després del dia de la consulta “seria una llàstima que aquestes xarxes que estem creant es quedin en un sol dia perquè tenim molt camí a recórrer”.
Vicent Partal, periodista i director de Vilaweb, es va presentar com a voluntari per la campanya dels referèndums. També va fer una crida a la participació, però es va centrar en la incidència internacional de les consultes. Només començar va afirmar que “estem en una cruïlla històrica, ens hem de posar les piles i podem tocar una aspiració que fa molts anys semblava impossible”.


Partal va fer un discurs molt optimista comparant la situació catalana amb canvis històrics que s’han produït a nivell mundial, com la caiguda el mur de Berlín o l’elecció de Barack Obama com a president dels Estats Units. Va recordar que el món havia canviat molt i que, avui en dia, els petits estats tenien més bona premsa internacional. Així, va explicar que vuit dels 12 països on es viu millor del món són del mateix tamany que Catalunya, set d’aquests formen part de la Unió Europea, 6 no eren independents l’any 1900 i 6 parlen llengües menys parlades que la nostra. ”Tenim la capacitat de ser un país com aquests”, va afegir. I va ser molt contundent en dir: “ Però ens ho hem de creure. Si avui no som el que volem ser, només tenim la culpa nosaltres”.

Vicent Partal va posar data per un referèndum oficial sobre la independència. “No estic parlant del 2014 ni del 2025. Estic parlant de l’any vinent. Hi ha eleccions i hem d’aconseguir que tots els partits polítics hi acudeixin dient que estan a favor de fer un referèndum sobre la independència i que si la gent ho vol ells convoquin des del Parlament un referèndum”. I va afegir que cal “demostrar que estem preparats i volem fer un referèndum vinculant”, demanant que hi hagi participació el 13 de desembre. “Si aconseguim que a Osona la majoria de la gent voti. Això és un canvi històric com la caiguda del mur de Berlín o el president d’Obama. Però això no apareix del no res, això s’ha de treballar”, va destacar.

Alfons López Tena, coordinador general d’Osona Decideix, va tancar l’acte. Va destacar que a Osona el que farem “és un referèndum amb tot el rigor i fermesa” i el que farem és “demostrar que els catalans estem en condicions de construir un estat”. López Tena va insistir en la rigurositat de tot el procés i en la necessitat d’aconseguir una gran participació. “Si cal hem d’anar a recollir els vots un per un”, i va afirmar que no només dels que estan a favor de la independència de Catalunya. “Els que estan en contra tenen el mateix dret a anar-hi sense estar psicològicament intimidats. S’ha de respectar els que no hi estan d’acord”, va recordar. Finalment, va anunciar que aproximadament uns 40 municipis a Osona faran la consulta sobre la independència, cosa que suposa al voltant de 100.000 persones amb dret a vot i prop del 90% de la població d’Osona.

A l’inici de l’acte la coordinadora taradellenca va presentar els pròxims actes de la campanya, el sistema de finançament i el protocol que es farà servir el dia de la consulta. El pròxim acte serà divendres 20 de novembre amb l’explicació del procés de la consulta a la gent gran de Taradell. El 27 de novembre hi haurà una xerrada sobre el benefici econòmic que podria tenir Catalunya amb Jaume Vallcorba i Joan Canadell. El 10 de desembre hi haurà un xerrada amb la participació de Vicent Sanchís, Vicenç Villatoro i Josep Maria Soler i Sabater. Mentre que el 12 de desembre es farà una festa fi de campanya amb actuacions i botifarrada popular.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

9 Comments
més nou
més antic més votat
Inline Feedbacks
View all comments
Anònim
Anònim
19 novembre 2009 8:53

"Res és més cec que uns ulls que no hi volen veura"

Anònim
Anònim
18 novembre 2009 10:00

"La maldad, igual que la bellesa, està en els ulls que miren"

Anònim
Anònim
18 novembre 2009 9:50

Benvolgut senyor anònim,

Li puc assegurar que de totes les coses que he vist en aquesta inicitavia, la que més ha intentat polititar-la ha estat justament el seu comentari.

Ja ho diuen els espanyols: "Cree el Ladron que todos son de su condicion".

Aixeca el cul de cadira i col·labora!

Anònim
Anònim
18 novembre 2009 9:11

Caram Carles, sembla que tot sigui flors i violes… doncs no, no és aixi, ja m'agradaria veureu tot tant macu…
Jo també em vaig sentir controlat, que hi feien dos paios drets, tota l'estona havent-hi cadires de sobres per seura? vigilar? o que la gent els veies?
Voleu ser ben neutrals o només semblar-ho?
De segur que entre vosaltres hi ha gent treballant sense cap mena d'interes, pero hi ha altre gent que ja va mirant un futur proper, per el redit que li pot donar tota aquesta moguda.
Endavant amb l'independencia.
Endavant Taradell

Carles Camps
Carles Camps
17 novembre 2009 19:29

Hola Anònim.Jo soc una de les persones del grup impulsor de la consulta i et puc assegurar que ningú controla a ningú. Aquesta va ser una de les premisses que des de un bon principi van quedar ben clares a l’hora de endegar la tasca que s’està portant a terme. Com és natural hi ha gent de diferents colors politics i fins a dia d’avui en cap moment ningú ha intentat tirar cap el seu cantó. Tothom treballa amb tothom i pots estar ben segur de que hi ha una cordialitat total.A tots els actes es convidarà als diferents representants… Llegeix més »

Anònim
Anònim
17 novembre 2009 16:36

Per la significativa presència de militants i persones properes a CiU en els actes als quals he assitit (semblant de vegades comissaris polítics, a peu dret controlan-te), tinc el meus dubtes sobre l'imparcilitat i absència de manipulació per part dels partits politics.

PER LA PATRIA, ENDAVANT TARADELL

Carles
Carles
15 novembre 2009 13:32

Moltes gràcies Albert. No se de quin poble ets, pero desitjo que al final pogueu votar

Antoni
Antoni
14 novembre 2009 15:52