Inici Actualitat La història de la maternitat d’Elna a la Biblioteca

La història de la maternitat d’Elna a la Biblioteca

0
COMPARTIR

Gràcies a la iniciativa de Som Dones i la Biblioteca, demà a les 8 del vespre a la Biblioteca podrem gaudir de la presencia de l’Assumpta Montellà que ens parlarà de “La maternitat d’Elna”.

La maternitat d’Elna va ser una institució que va crear la infermera suïssa Elisabeth Eidenbenz i que va permetre el naixement de 400 nens de mares refugiades de la Guerra Civil que es trobaven internades en Camps de concentració del sud de França, i que la pròpia Assumpta ha resumit en un llibre que porta el mateix nom.

Després de la xerrada s’inaugurà una exposició sobre aquests fets a la Sala d’exposicions de Can Costa.

La Història

El 26 de gener de 1939, Barcelona va caure en mans dels franquistes. La guerra estava perduda. Començava l’exili. Era la fugida d’un país sencer, més els milers de refugiats de tots el racons de l’Estat espanyol que s’havien refugiat a Catalunya al llarg de la guerra fugint de l’exèrcit franquista.

La immensa majoria d’exiliats van ser internats per l’Estat francès en els oficialment denominats “camps d’acolliment”, veritables camps de concentració sense cap condició sanitària vigilats per tropes senegaleses. El fred, la mala alimentació i la deixadesa dels oficials al càrrec van afegir a la pena de l’exili penalitats inhumanes.

Tot i així la vida continuava i nombroses dones ingressades al camp es van veure obligades a donar a llum en pèssimes condicions en unes cavallerisses de Perpinyà. La mortaldat en aquests casos era elevadíssima: si no moria el nadó, moria la mare i, si no, tots dos.

Davant aquesta situació, Elisabeth Eidenbenz, una jove mestra suïssa que havia seguit la guerra civil atenent els infants refugiats al bàndol republicà, va organitzar en una residència campestre (foto) abandonada de la vila rossellonesa d’Elna una maternitat on atendre les parteres procedents dels camps i els seus fills.

Si bé la major part dels 597 infants nascuts a la Maternitat Suïssa d’Elna eren fills de republicanes arribades a l’exili des de Catalunya, entre el 1939 i el 1944, hi van néixer també infants jueus i d’altres procedències.

Elisabeth Eidenbenz

Elisabeth Eidenbenz va néixer a Zuric l’any 1913. Va treballar de mestra en diferents col·legis de Suïssa i de Dinamarca fins al 1938, any que es va traslladar a Burjassot (València) com a voluntària de l’Associació d’Ajuda Suïssa als Nens Víctimes de la Guerra.

Va col·laborar en tasques d’ajuda humanitària durant la Guerra Civil espanyola dins de la zona republicana i, immersa en l’èxode, l’any 1939 va passar a França. Ha estat guardonada pel govern d’Israel per la seva tasca a favor dels jueus i l’any 2002 va rebre la medalla dels Justos de Nacions.

Per compensar la passivitat de l’ajuda social francesa envers els refugiats, Elisabeth Eidenbenz va impulsar des de l’Associació d’Ajuda Suïssa als Nens Víctimes de la Guerra la creació d’una maternitat on assistir les dones embarassades recloses als camps de concentració d’Argelers, Ribesaltes, Sant Cebrià i el Barcarès. Aquesta maternitat va funcionar ininterrompudament fins a l’any 1944, data en què l’exèrcit alemany la va clausurar. Per la seva condició de dona sensibilitzada pel patiment de les seves congèneres, creia que les exiliades mereixien parir amb dignitat i que calia garantir la supervivència dels nadons.

Una obra de teatre

L’aparició del llibre de Montellà va colpir tant en la societat catalana que el director Josep Galindo i el dramaturg Pablo Ley la van portar al teatre.

En podeu veure un interessant reportatge que parla d’aquesta història.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=HuK39UG6ZpA]

El testimoni de l’Elisabeth

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments