Inici Actualitat Localitzada la tomba d’un soldat taradellenc enterrat el 1939 al cementiri de...

Localitzada la tomba d’un soldat taradellenc enterrat el 1939 al cementiri de Cervera

1
COMPARTIR


L’historiador Jordi Oliva, sota l’empara de Josep Benet, va iniciar l’any 1986 una investigació amb l’objectiu de conèixer amb el màxim d’exactitud la relació de tots els combatents catalans, d’un i altre bàndol, morts per la Guerra Civil de 1936-1939 a la comarca de la Segarra i la va centrar, concretament, en els quatre centres hospitalaris de reraguarda, un, el més important, localitzat a Cervera i altres tres, menors, a Sanaüja, Sisteró i Guissona.

En la investigació de les fosses del cementiri de Cervera s’hi va trobar la tomba de Pere Ausió Capdevila, natural de Taradell i que va morir el 21 de gener de 1939 als 18 anys a l’Hospital Militar de Cervera. Va ser enterrat a la fila 10 de la fossa número 1.

Parlant amb l’historiador Jordi Oliva ens ha explicat que segurament l’esmentat Pere Ausió va ser capturat per l’exèrcit del General Franco (o es va lliurar voluntàriament) i va ingressar a l’Hospital del Ejercito del Norte (franquista) com a presoner de guerra. No va arribar a passar pel camp de concentració de Cervera ja que aquest es va constituir a partir del 24 de gener de 1939, 3 dies després de la seva mort.

Oliva no té constància de la localització de possibles familiars de la víctima tot i que si que li agradaria disposar de més informació del jove taradellenc, foto inclosa, per un projecte de víctimes de la Guerra Civil a Catalunya que està fent per encàrrec del Centre d’Història Contemporània. Si algun taradellenc disposes de més dades sobre el jove taradellenc agrairíem ens envies una mail a taradellbloc@gmail.com o be al mateix historiador jolival@uoc.edu.

Foto de l’Hospital Militar de Cervera


En Jordi Oliva ens ha explicat que per buscar més informació de la víctima caldria mirar el registre Civil, secció defuncions (1939-1947, pot estar inscrit fora plaç) i la documentació municipal (Expedient de Lleves-1941). Important el Llibre de lleves de 1941 si existeix perquè fa un repàs de la situació en què es trobaven tots els homes en edat militar.

Més informació: http://www.mailxxi.com/guerracivil/cat/index.asp?id=2

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

1 Comment
més nou
més antic més votat
Inline Feedbacks
View all comments
Josep Miret i Mercè
Josep Miret i Mercè
7 novembre 2008 8:26

He llegit al Bloc de Taradell la noticia de la mort i enterrament al cementeri de Cervera, el meu poble natal, del soldat fill de Taradell, PEDRO AUSIÓ CAPDEVILA, mort durant la guerra civil. He pogut trobar en el núm. 111 de la revista mensual SEGARRA ACTUALITAT, del febrer de 2006, un article titulat “NOU FAM´LIES TROBEN ELS FAMILIARS A LA WEB DE LES VICTIMES DE LA GUERRA”, on detalla que de les nou famíles, tres resideixen actualment a l’extranger. Entre aquestes hi ha la del mencionat soldat, que, segons la publicació, viuen actualment a Cholet, França, i segons aquesta… Llegeix més »