Inici Actualitat L’IBI s’apujarà un 10% l’any vinent

L’IBI s’apujarà un 10% l’any vinent

0
COMPARTIR

En el Ple del passat dimecres es van aprovar les noves ordenances fiscals de l’any 2009. L’acord del Ple, amb el vot en contra d’ERC, va ser el d’apujar totes les taxes segons l’IPC –agafant com a vàlid l’IPC de setembre que ha estat d’un 4,5%-; mantenir l’impost d’escombraries, és a dir que s’abaixarà perquè no pujarà ni l’IPC; i apujar 6 dècimes el coeficient de càlcul de l’IBI, el què significa un increment del 10% d’aquest impost.

Com és calcula l’IBI?

L’IBI és calcula a partir de dos valors, per una banda el valor cadastral que té cada municipi que és un valor que t’assigna el Ministeri d’Hisenda i és el valor base per fer el càlcul de l’impost i per l’altra banda d’un coeficient que s’aplica a aquest valor base i que pot anar de 0.40 a 1.1.

Aquest coeficient el decideix l’equip de govern de cada municipi i aquest darrer any estava a 0.67. L’any vinent serà d’un 0.73 després de l’increment d’aquestes 6 dècimes. El valor cadastral fa més de 20 anys que no és revisa a Taradell i esta “perillosament baix” segons l’alcalde que va dir que si la revisió es fes ara podria arribar a multiplicar per 3 l’actual impost.

És per aquest motiu que el criteri de l’Ajuntament és d’anar pujant aquest impost anualment perquè el moment de fer la revisió cadastral no és noti tant. La idea és apujar-lo cada any, en un percentatge que vagi en funció de la crisis econòmica, i quan aquesta taxa arribi al 0.95% demanar la revisió cadastral al Ministeri per tal regularitzar la situació.

Taradell ocupa la posició 42 de municipis d’Osona en el pagament de l’IBI

L’Alcalde va donar unes xifres per tal de visualitzar l’estat dels impostos a Taradell respecte als altres pobles de la comarca. Dels 46 municipis d’Osona, Taradell ocupa la posició número 42 en l’impost de l’IBI. És a dir que només hi ha 4 pobles amb l’IBI més baix en tot Osona. Aquest ranking, segons l’alcalde, no és correspon amb la realitat ja que Taradell és el sisè poble amb més habitants de la comarca i té un nivell de vida força alt.

Altres xifres que va donar: amb l’impost de vehicles ocupa la quinzena posició, amb el d’escombraries la dinovena i amb l’IAE la quinzena de 46 municipis.

També va argumentar que amb la recaptació de l’IBI d’aquest any s’ havien recaptat 680.000 euros i tant sols amb les despeses de manteniment de la via publica, l’enllumenat i el manteniment dels jardins ja s’havien gastat 529.000 euros.

ERC hi vota en contra i demana la retirada del punt

El Grup d’ERC va votar en contra de les noves ordenances al•legant que en l’actual context de crisis econòmica i amb un evident creixement de l’atur no era correcte apujar tant l’IBI. Segons ERC el creixement de l’atur a l’agost a Taradell ha estat d’un 10%. Actualment a Taradell hi haurien 247 aturats.

ERC també va demanar la retirada del punt al•legant que la documentació facilitada per fer aquesta aprovació de les ordenances estava incompleta perquè hi faltaven alguns informes econòmics que justifiquin aquests augments. L’Alcalde va al•legar que les ordenances s’havien d’aprovar abans d’acabar l’octubre i el punt no és podia retirar.

L’any passat va passar el mateix

Les ordenances fiscals s’aproven cada any a tots els ajuntaments i és feina del consistori preparar tota la documentació que justifiqui els augments o manteniments de les taxes. El grup de la oposició té dret a visualitzar aquesta documentació abans del Ple per tal d’estudiar l’argumentació pertinent. Ja fa dos anys que el grup d’ERC es queixa que aquesta documentació no està al dia i que hi manquen alguns informes econòmics. L’any passat el grup d’ERC va revisar la documentació amb la presència d’un notari i va acabar posant un contenciós administratiu contra l’ajuntament. ERC és queixa aquest any del mateix, segons diuen el passat dilluns van revisar la documentació i hi tornava a mancar documentació necessaria.

Les Taxes de Can Costa

Un altre punt de polèmica va ser la publicació de les taxes per l’ús de Can Costa. El grup d’ERC va demanar sobre aquest fet i l’alcalde va explicar que les taxes ja feia temps que eren vigents però no s’havien fet publiques. Ara s’han posat visibles en el tauler de Can Costa perquè les entitats siguin conscients que l’ús de les instal•lacions també té un cost. Tot i així, totes les entitats poden disposar tres dies a l’any de les instal•lacions i encara mai cap entitat del poble ha pagat aquest import.

En Salvador Clot encara no va poder fer de regidor

En Salvador Clot, el nou regidor d’Esquerra, encara no va poder ocupar la seva cadira en el consistori perquè la documentació pertinent encara era a l’ajuntament i no havia estat enviada a la Junta Electoral.

Esquerra es va queixar que l’equip de govern hagués avançat un dia la data del Ple, de dijous a dimecres, al•legant la presència d’un regidor de CIU que no podia ser-hi el dijous, i en canvi no hagués treballat amb prou celeritat perquè en Salvador Clot també hi podés ser.

L’alcalde va explicar que la documentació pertinent ja havia estat enviada aquell mateix dia i segurament el nou regidor d’ERC ja podria ocupar la seva plaça el proper Ple.

– Foto extreta de “El 9 Nou”

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments