Inici Actualitat Demanen un any de presó per el periodista taradellenc Albert Om

Demanen un any de presó per el periodista taradellenc Albert Om

0
COMPARTIRLa Fundación para la Defensa de la Nación Española (DENAES) ha demanat un any de presó per al periodista taradellenc i presentador del programa El Club, Albert Om, i també per a l’actor Pepe Rubianes. Rubianes va respondre “Que es posin a Espanya pel puto cul” a una pregunta sobre si “la unitat d’Espanya estava en perill” durant una emissió del programa El Club, el mes de gener del 2006.

El Jutjat d’Instrucció número 5 de Sant Feliu de Llobregat ha reobert el judici, tot i que a l’octubre de 2006 no veia delicte en les paraules de l’actor. A l’Albert se li imputa el delicte de cooperador necessari d’aquells fets, mentre que a Rubianes els delictes d’ultratge a Espanya, injúries greus i provocació a l’odi.

El nou procés judicial preveu que tant el periodista com l’actor han de dipositar 3.000 euros de fiança a més d’enfrontar-se a les penes que demanen l’acusació i la Fiscalia.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=ZTMMa44I5ac]

Campanya de suport d’osona.com

En l’editorial d’aquesta setmana, el diari electrònic www.osona.com feia una crida a la solidaritat cap a Albert Om que ens agradaria reproduir integrament. Des d’aquest bloc ens afegim a aquesta Onada de Solidaritat i ens posem a disposició de qui sigui per fer efectiu aquest suport a l’Albert.

Una onada de solidaritat amb Albert Om

Les acusacions privades de l’ultradreta espanyola demanen penes de presó contra José Rubianes per les declaracions presumptament atemptatòries contra Espanya que va deixar anar el popular actor en el programa “El Club” de TV3, que dirigeix el periodista osonenc Albert Om, al qui, de retop, també se li ha fet una petició de la mateixa gravetat.

És cert que molts espanyols podien sentir-se molt i molt ofesos per la grolleria de les expressions amb què Rubianes es referia al seu estat, l’Estat espanyol. Aquest no és un llenguatge apte per al bon fer en les relacions humanes ni polítiques.
Però Rubianes és un actor, un gran actor, i se li ha d’admetre aquell marge de bogeria tan genuí de la faràndula, però ben impropi per a personatges que ocupen llocs de direcció i referència socials.

Rubianes hi expressava, tanmateix, un rebuig molt legítim a un sistema administratiu concret, que és l’Estat espanyol, i per extensió, a la sacralització del nom i la idea d’una determinada “Espanya” que la gent de la generació de Rubianes va patir ja des de la seva infantesa a les escoles de la dictadura.

Expressions com les de Rubianes són les que mai no utilitzaria un diari com el nostre, que tot i propugnar tanta sobirania i independència nacional com vulgui la gent catalana, rebutja l’insult i el mal gust. No ens agradaria gaire que algú es referís a Catalunya en els mateixos termes que Rubianes va parlar d’Espanya.

Tanmateix, la llibertat d’expressió és la llibertat d’expressió. Un bé sagrat que cal defensar enfront els qui voldrien mutilar-la amb la finalitat de protegir un determinat aparell polític, l’Estat espanyol, tan criticable com qualsevol altra proposta política. De cap manera una sortida de to com la de Rubianes –agradi més o agradi menys, insistim- pot comportar que algú hagi de ser condemnat per la Justícia. I menys que la persecució es faci extensiva al gran company de professió i taradellenc il•lustre que és l’Albert Om, en tant que director del programa.

Endavant, doncs: aixequem una onada de solidaritat amb Albert Om, des dels mitjans de comunicació, les organitzacions socials, els ajuntaments, el carrer…

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments