Inici Opinió Petita història de Ràdio Taradell

Petita història de Ràdio Taradell

0
COMPARTIR

Per parlar de Ràdio Taradell ens hem de remuntar el 1952, quan hi hagué la primera experiència radiofònica. Domènec Vilaró, Lluís Vivet i Josep Pladevall en van ser els promotors i els tres primers locutors. Pretenien dotar Taradell d’un mitjà informatiu i cultural en una època en què les emissores de poble s’estenien ràpidament. Mn. Esteve Farrés com a rector i Mn. Jaume Mugosa com a regent van permetre la instal·lació de l’emissor i de l’estudi, juntament amb l’antena i un despatx a la parròquia.

La festa d’inauguració va ser el diumenge 23 de novembre del 1952 i l’emissora va rebre el nom de Ràdio Taradell. Tenia força potència i els seus programes eren escoltats en un radi de 30 quilòmetres. Hi havia espais dedicats als esports, a la cultura-teatral, al tema religiós i al disc sol•licitat. Ràdio Taradell va ser obligada a parar les seves emissions i tancar els aparells per ordre de l’autoritat governativa. La darrera emissió va ser el diumenge 28 d’agost del 1955.

Els anys de silenci van acabar 35 anys i 5 mesos després en crear-se la primera emissora municipal de la Comarca, Ràdio Taradell. Era un 23 d’abril del 1983 quan es va inaugurar oficialment l’emissora. En un gran ambient de joventut, entusiasmada per la idea de portar una ràdio, en un gran esforç darrera seu, amb el patrocini de l’ajuntament i un poble ple de radiooients que havien esperat aquest moment amb gran esperança, s’obria a Taradell una nova via de comunicació i participació entre tots els vilatans.

Els estudis eren situats a la tercera planta de la Torre del Tint. La responsabilitat màxima de l’emissora anava a càrrec d’un consell format per dos representants de l’Ajuntament i un de l’emissora. La part directiva anava a càrrec de dos coordinadors de l’emissora: Josep Autonell i Esteve Vilarrassa. El contingut de les emissions es van distribuir en informatius, culturals, musicals, juvenils i esportius.

El 20 de gener del 1987 es va inaugurar la nova seu de l’emissora municipal situada al segon pis de la Casa de la Vila i l’antena es va portar a l’edifici escolar de Les Pinediques. En aquests nous estudis radiofònics de Ràdio Taradell hi havia tres espais, tots ells ben disposats tècnicament a fi que l’emissió fos bona i de qualitat. En la programació hi havia espais tan diversos com concursos, xerrades, debats, entrevistes, tertúlies d’actualitat, informatius, i evidentment, programes musicals.

Tretze anys més tard, Ràdio Taradell va tornar a canviar d’edifici. El nou emplaçament situat al Centre Cultural Costa i Font es va inaugurar, com l’anterior, per Sant Sebastià. El 20 de gener del 2000, en motiu de la Festa Major d’hivern de Taradell, el director general de Radiodifusió i Televisió, Jordi Alvinyà, l’alcalde de Taradell, Josep Munmany i la llavors directora de l’emissora, Anna Aguilera, van ser els encarregats d’inaugurar les actuals instal•lacions de Ràdio Taradell.

Aquest canvi va suposar una millora en general de l’emissora, així com dels serveis tècnics de l’emissora i també dels informàtics. Actualment formen part de l’emissora una 50 de col•laboradors.

Aquest any celebrem un quart de segle i per celebrar-ho hem preparat diferents actes que tot seguit us expliquem. Ens hem proposat activitats per a totes les edats, que és el que sempre hem volgut transmetre i emetre des de la municipal de Taradell. La força, l’entusiasme i l’energia que dia a dia posem i hi ha posat les persones que portem la ràdio a dins nostre, fa que vulguem celebrar aquests 25 anys d’ones amb tots vosaltres. Han estat 25 anys d’un tarannà difícil per a persones que hem treballat en força per tirar endavant aquesta emissora, sense rebre econòmicament més res a canvi, però si, amb la satisfacció de fer que Ràdio Taradell sigui la ràdio de tots i feta entre tots.

Laia Miralpeix

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments