Inici Actualitat L’IBI (Impost de Béns Immobles) s’apujarà un 12% l’any vinent

L’IBI (Impost de Béns Immobles) s’apujarà un 12% l’any vinent

0
COMPARTIR

Dijous passat es va celebrar el Ple Municipal corresponent al mes de novembre. Recordem que el Ple s’hauria d’haver celebrat aquesta setmana, però com que dijous és festiu es va avançar una setmana.

L’acta de l’últim Ple no es va poder esmenar

En el primer punt de l’ordre del dia, l’aprovació de l’acte del darrer Ple, ja hi va haver les primeres discrepàncies. Esquerra va voler introduir dues esmenes a l’acte per considerar que aquesta no recollia el que ells havien expressat i sorprenentment el secretari, estrany protagonista del ple, va ser contrari a canviar la redacció de la seva acta argumentant la seva professionalitat a l’hora de fer la síntesi del darrer Ple. Després d’una petita discussió les esmenes no es van acceptar i es va decidir que quan es vulguin incloure frases en l’acte s’ha d’avisar abans de dir-les perquè puguin ser recollides, sinó l’acta anirà sempre escrita a criteri del secretari i no es podrà esmenar en aquest punt. Esquerra no va aprovar l’acta de la sessió anterior.

Modificació de crèdits per el pressupost 2007

El Ple va seguir amb el punt de l’aprovació de les certificacions d’obres i el punt de la modificació de crèdits per el pressupost 2007. En aquest punt Esquerra va demanar l’especificació detallada de dues partides: la de l’adequació del tanatori i la de l’enjardiment de la rotonda del tanatori que a parer seu eren força elevades. Finalment es va aprovar el punt amb el vot de l’equip de govern i l’abstenció de l’oposició.

Pujada d’un 12% de l’IBI

El quart punt de l’ordre del dia era la modificació de les ordenances fiscals municipals per l’any vinent. L’alcalde Lluís Verdaguer va explicar que el criteri general per l’augment dels impostos de l’any vinent era d’un 2.8% (entre el 2.9 de l’IPC català i el 2.7 de l’IPC estatal). Aquest percentatge s’aplicarà en la majoria dels impostos excepte en l’aigua, que la puja anirà en funció d’un informe de Sorea, de les plusvalues i de l’IBI (l’impost de bens immobles) que s’apujarà un 12%.

A instàncies del grup d’Esquerra, en Lluís Verdaguer va explicar que Taradell és un dels pobles de la comarca amb l’IBI més baix de tots, perillosament baix fins i tot va dir i va explicar el funcionament d’aquest impost. L’IBI és calcula a partir de dos valors, per una banda el valor cadastral que té cada municipi que és un valor que t’assigna el Ministeri d’Hisenda i és el valor base per fer el càlcul de l’impost i per l’altra banda d’un coeficient que s’aplica a aquest valor base i que pot anar de 0.40 a 1.1.

Aquest coeficient el decideix l’equip de govern de cada municipi i fins ara a Taradell s’havia estat partidari de mantenir-lo baix. El valor cadastral fa més de 20 anys que no és revisa a Taradell i sembla ser que el Ministeri d’Hisenda aviat el revisarà. Segons l’equip de govern és important que quan és faci aquesta revisió ministerial el coeficient estigui a la franja alta perquè la revisió no sigui perjudicial per els vilatans de Taradell. El valor actual d’aquest coeficient es de 0.61 i és va aprovar augmentar-lo fins al 0.67. En Lluís Verdaguer també va explicar que malgrat aquesta pujada de l’any vinent, l’IBI taradellenc continuarà a la part baixa a nivell osonenc.

Esquerra va replicar, i posteriorment va enviar una nota de premsa, argumentant que no és pot augmentar un impost sense una argumentació més ferma. Esquerra va dir que si encara no es sap quan toca revisar-lo per part del Ministeri no cal fer pagar als ciutadans un impost que encara no ha augmentat. Finalment, en Toni Casassas, va demanar que és destinessin aquests diners de l’augment a algun nou servei tot i que CiU no va concretar a on es destinarien i va emplaçar a l’oposició a discutir-ho en el Ple on es debatran els pressupostos.

Esquerra va votar en contra en aquest punt i en el següent d’aprovar el compte general del pressupost del 2006 s’hi va abstenir. L’ultima proposta de dictamen que és va tractar va ser l’alienació de solars municipals És va aprovar posar a subhasta uns solars que l’Ajuntament té a la Coma del Reig per tal de finançar la construcció de la piscina coberta.

Creació d’una comissió de seguiment al POUM

En l’apartat de Mocions és van presentar dues mocions i les dues van quedar aprovades. La primera va ser una moció per modificar els estatuts de l’AMMAT, l’Associació de Municipis Catalans contra la línia de Molta Alta Tensió. Com que Taradell forma part d’aquesta associació va haver de aprovar aquesta modificació dels seus estatuts. La segona moció la va presentar Esquerra que va demanar la creació d’una comissió de seguiment del POUM. L’equip de govern la va aprovar després d’esmenar una part del text que Esquerra es va avenir a treure. La comissió de seguiment va quedar creada i es reunirà cada primer divendres de mes a les 12 del migdia a l’Ajuntament.

El Ple va acabar amb l’apartat de precs i preguntes que us explicarem aquesta setmana.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments