Inici Actualitat La Polleguera del Castell

La Polleguera del Castell

1
COMPARTIR

Qui no ha sentit mai l’expressió: Sortir de polleguera? Aquesta és una típica expressió catalana que s’utilitza quan alguna cosa ens fa perdre la calma, ens exaspera.

Però que significa exactament? Què és una polleguera? Doncs una polleguera era el clot pel qual passava i girava l‘eix de rotació de les portes antigues. O sigui, és el forat que fa possible que la porta s’obri i és tanqui. Si l’eix de rotació surt del forat, si surt de la polleguera, aleshores la porta s’inutilitza, no serveix per res.

No sé si us hi heu fixat mai però al Castell d’en Boix conserva encara, en molt bon estat, la polleguera de la porta. Si entreu al castell pel portal restaurat i mireu al terra, a la dreta, per la part interior de la porta, veureu un clotet sovint ple d’aigua. Aquest clotet és l’antiga polleguera del Castell.

La porta, que és va reconstruir durant l’ultima restauració del Castell, va poder esser ben ubicada al seu lloc precisament gràcies a aquest foradet que va indicar la posició inicial de l’antic portal.

Tota una curiositat, no ho penseu?

CAMINS, El Castell d’en Boix (TVBagué)

Acompanyem aquest post amb un capitol de la serie “CAMINS” de TVBagué que parla del Castell i que està penjat a la xarxa.

 

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

1 Comment
més nou
més antic més votat
Inline Feedbacks
View all comments
Anònim
Anònim
4 juny 2007 22:34

Ostres! no sabia el que era una polleguera. Felicitats pel bloc.