Inici Actualitat Anàlisis dels resultats

Anàlisis dels resultats

9
COMPARTIR

Toni ReigResponsable de Taradell.com

Una vegada feta la votació, l’escrutini, aplicada la llei d’Hond i passades unes hores, potser val la pena fer un primer anàlisi de les dades i extreure les primeres reflexions sobre els resultats a Taradell. Personalment trec 5 conclusions, tot i que us animo a dir-hi la vostra.

1.- Guanya l’abstenció. Una de les primeres conclusions és la preocupant pujada de l’abstenció que aquesta vegada s’ha situat al 34,6% essent el percentatge més d’alt que és registra a Taradell els darrers 25 anys. Fixeu-vos en el següent formatge i veure-ho que hi ha més persones que no han anat a votar que persones que han votat a la força majoritària. L’abstenció esdevé la clara guanyadora d’aquestes eleccions. Cal que analitzem d’on ve aquest passotisme.

2.- CIU i ERC perden vots. Tant Convergència com Esquerra han perdut un significatiu número de vots en aquestes eleccions. CIU ha perdut 180 vots respecte al 2003 el que significa un 3,63% mentre que ERC n’ha perdut 158 vots, és a dir el 3,74%. Aquesta pèrdua es deu tant a l’alt índex d’abstenció i per tant a la falta de motivació, com també a la irrupció de nous partits en aquests comicis que si be no han tret cap resultat positiu si que han esgarrapat vots als dos partits majoritaris.


3.- CIU aguanta el canvi d’alcalde. Una de les incerteses d’aquests comicis era com aguantaria Convergència i Unió el canvi de cap de llista. Desprès de 20 anys de Josep Mummany amb un lideratge molt fort i individualista, el relleu era una incògnita. Lluís Verdaguer ha fet una bona campanya que ha saldat amb els mateixos regidors que s’havien aconseguit als darrers comicis amb Josep Mummany al capdavant. Ha aconseguit un relleu sense fissures ni desgast per CIU i entoma aquesta nova etapa amb tota la confiança. Ara li tocarà demostrar que realment té un altre estil però la mateixa il·lusió. Té 4 anys per davant i 51 propostes per complir.

4.- ERC perd la segona oportunitat. Esquerra ha perdut la segona oportunitat que tenia per aconseguir l’alcaldia de Taradell. Si ara fa quatre anys ERC a nivell nacional és passava per un moment dolç que és va traduir amb un augment considerable de vots a tot Catalunya, a Taradell aquesta dinàmica no és va saber aprofitar malgrat sortir d’un ajustat 6-5 de les eleccions del 1999. ERC va disminuir en proporció de regidors i tot apuntava a que la culpa era del fet d’haver format part de l’equip de govern. Aquests darrers quatre anys s’ha optat per fer oposició per tal d’estar en situació d’aprofitar el relleu d’alcalde que havia promès CIU. Tampoc ho han aconseguit. Cal fer un anàlisis intern i preparar-se per d’aquí a 4 anys, segurament amb una altre candidat. Ara CIU ja té el canvi generacional fet i els hi serà més difícil que abans, però han de definir una estratègia clara i fer un bon seguiment al nou alcalde.

5.- Els Partits petits no són decisius. Tota l’amalgama de partits petits no ha servit per res. S’han diluït els debats, que amb tants caps de llista han estat massa dispersos, per finalment demostrar que el poble de Taradell no és amant dels bolets de darrera hora. Si algun d’aquests partits vol fer alguna cosa d’aquí a quatre anys li tocarà treballar des de fora de l’ajuntament durant aquest temps. El PSC, tot i haver fet un canvi generacional a les seves files, l’ha fet massa tard. Haurà de treballar durant aquest període si vol ser una llista creïble a les properes eleccions. La Unió de Jubilats no ha acabat de convèncer, malgrat ser un projecte que podia engrescar a una part de l’electorat. La Plataforma per Catalunya ha tret 114 vots a la primera vegada que és presentava amb una campanya molt pobre i noms molt desconeguts. És una dada prou significativa i si treballen poden donar la sorpresa a les properes. Respecte al PP ja sap el que pot fer a Taradell, arreplegar 4 vots per les estadístiques estatals.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

9 Comments
més nou
més antic més votat
Inline Feedbacks
View all comments
Anònim
Anònim
30 maig 2007 8:37

Poques ganes de jugar-sela.
En primer qui estava més content, però contingut i sense grans mostres en oublic, era el secretari de l’ajuntament. seguidament del Lluis Costa (cap de la Brigada)No se si hi era, i en tercer lloc l’alcalde sortint. El seu hereu ja ha rebut el bateig de foc i la benedicció dels seus subdits.
Ovidi.

Anònim
Anònim
29 maig 2007 20:15

M’ha agradat molt l’anàlisi que has fet. La culpa de l’abstenció només la tenen els polítics. Ha desencisat a la gent a base de fer molta crítica del contrari i no parlar de projectes i nous reptes. A nivell de Taradell la gent pensa que l’ajuntament ho decideix tot i no te mai en compte el que pensa el votant que al cap i a la fi és el que paga els impostos.
Continua treballant en aquesta web.
Salutacions.

Anònim
Anònim
29 maig 2007 16:25

Jo els que vaig veure més contents van ser en Lluís (content moderat), i no tant moderats l’Imma Codony, en Joan Bruy, en Ramon Sayós,en Mumany, i un de molt alt que no se com es diu però anava molt arreglat.

Anònim
Anònim
29 maig 2007 14:23

PREGUNTA.
DIUMENGE A LA NIT, QUI ESTAVA MÉS CONTENT DE QUE GUANYÉS CIU?
Aneu dient i demà al matí us penjaré la contesta.
Sobretot, sigueu respectuosos.

Anònim
Anònim
29 maig 2007 11:23

No siguis tant susceptible carai. No em referia només a ERC sinó a totes les forces polítiques.I em sembla que no he malparlat de ningú, senzillament vull dir que la sensibiltat tant política com d’imatge de LA GENT DE LES ACTUALS LLISTES es diferent a la de les llistes de fa quatre anys.Potser aleshores qui feia la feina d’encolar cartells, posar plafons, penjar pancartes, bustiar… la feia els propis candidats i ara ho fan empreses i/o gent pagada a hores, per posar, però no per treure.Si algú la te, pot penjar la lletra de l’estaca ?… si estirem tots ellà… Llegeix més »

Anònim
Anònim
29 maig 2007 11:03

Molt bé Josep, una cançó molt ben aconseguida.Per l’anonim, no siguis tant impacient i avans d’escriure mira una mica al teu voltant, els d’ERC, ahir, ja van començar a treura pancartes, si no totes, bastantes, i suposo que no trigaran a treura les que falten i tambe les bandaroles, per tant no malparlis de la gent tant gratuitament.A vegades penso que la gent d’esquerres han de ser perfectes, que tothom els mira amb lupa, que son molt exigents amb ells mateixos. No es perdona res… ni un pacte, ni una aliança…I en canvi la gent de centra-dreta es mes permisiva,… Llegeix més »

Josep
Josep
29 maig 2007 10:50

Ahir al matí em va venir aquesta cançó a la memòria. La cantava l’amic Iglesias LA VIDA SIGUE IGUAL Unos que nacen, otros morirán;unos que ríen, otros llorarán.Aguas sin cauce, ríos sin mar,penas y glorias, guerras y paz. Siempre haypor qué vivir,por qué luchar.Siempre haypor quién sufriry a quien amar.Al finallas obras quedan, las gentes se van.Otros que vienen las continuarán…¡La vida sigue igual! Pocos amigos que son de verdad;cuántos te alagan si triunfando estás;y si fracasas, bien comprenderás:los buenos quedan, los demás se van. Siempre haypor qué vivir,por qué luchar.Siempre haypor quién sufriry a quien amar.Al finallas obras quedan,… Llegeix més »

Anònim
Anònim
29 maig 2007 8:44

Crec que les flors d’estiu (PSC PP i UJT ) no agraden ni als votants d’aquestes sigles en altres comicis.Fa quatre anys tant CiU, ERC com PSC faren passar per les cases a fer el porta a porta. Ho han fet aquesta vegada ? Jo no en tinc constància de cap…Qui ha repartit els programes ? Els militants dels partits o gent contractada per tal fi ? Possiblement, veient la composició le la llista de PxC, els sus votants en altres cirscumstancies haurien set abstencionistes.En referencia als cartells i pancartes, recordo que les anteriors eleccions dos militants d’ERC l’endemà mateix… Llegeix més »