Inici Actualitat Eloi Sañé és l’Hereu de Taradell 2024 en un pregó dels Tonis...

Eloi Sañé és l’Hereu de Taradell 2024 en un pregó dels Tonis de Taradell que reivindica el patrimoni i el món rural

0
COMPARTIR

Eloi Sañé és el nou Hereu de Taradell per al 2024. En l’acte del pregó de la Festa dels Tonis de Taradell, que es va fer aquest dissabte a la tarda al Centre cultural Costa i Font, es va fer la proclamació del nou Hereu taradellenc, que substitueix a Marc Masramon. L’elecció s’ha fet en base als vots populars, ja que aquest any hi havia quatre candidats oficials. Els altres tres eren Abel Pérez, Jordi Coma i Eduard Tenes.

El pregó va anar a càrrec de Joan Morales, director de la Revista Descobrir Catalunya, que ha destacat la contribució cultural de festes com les dels Tonis de Taradell. “La vostra dedicació a la recerca fa dels Tonis una gran posada en escena del nostre patrimoni rural i del món dels traginers”, ha destacat Joan Morales. A més ha reivindicat la necessitat “urgent de reconnectar el món urbà i el món rural” per tornar a posar “la natura en el centre de la quotidianitat en aquest context de crisi climàtica”.

Al llarg de l’acte també es van lliurar els premis del concurs d’aparadors. El primer premi va ser pel Celler Nou, mentre que el segon ha estat per la Biblioteca de Taradell i el tercer per This Fruta Studio. Hi va haver un accèssit per Creixendo. Al llarg de l’acte també es va atorgar el Toni d’Honor al Museu Vida Rural d’Espluga de Francolí, que va recollir Gemma Carbó. També es va reconèixer al Convidat d’Honor, que ha estat per Albert López, tècnic de Joventut de la Generalitat de Catalunya, que des del 2001 va iniciar amb els Tonis un camp de treball a l’estiu que ha portat a quasi 500 joves d’arreu de Catalunya a realitzar tasques de conservació i recuperació del patrimoni.

Al final el president de la comissió dels Tonis de Taradell, Josep Preseguer, ha reivindicat que el futur de la festa passa pel patrimoni i no pels animals. “Potenciar el patrimoni i l’Alzinar. En l’última mes i mig hem entrat vuit carros nous”, ha explicat per justificar que “ens adaptem o morim”. L’alcaldessa de Taradell, Mercè Cabanas, ha tancat l’acte destacant que l’Ajuntament està en línia de que “la cultura rural s’ha perdut i en els darrers anys s’ha deixat enrere la visió rural del món. Quan els valors de la vida rural són absolutament de futur”. I ha reconegut que “conèxier el nostre passat a través del patrimoni és una gran tasca on els Tonis ens hi ajuden”.

L’acte va estar amenitzat per les actuacions musicals i de dansa de l’Esbart dansaire Sant Genís de Taradell i l’Escola de Música de Taradell.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments