Inici Actualitat Taradell celebra aquest cap de setmana la Festa dels Tonis amb la...

Taradell celebra aquest cap de setmana la Festa dels Tonis amb la vinya com a protagonisme

0
COMPARTIR

Taradell enceta el calendari de les Festes dels Tonis aquest cap de setmana. Ho farà amb una festa que segueix la dinàmica dels darrers anys, però que tindrà la vinya com a fil conductor. Destacar també que l’aposta continua sent mostrar el patrimoni rural i el benestar dels animals. Per això, al Passant només hi participaran una quarantena d’animals.

De fet, des de fa quatre anys la Festa dels Tonis de Taradell aplica un protocol de benestar animal, en col·laboració amb la Fundació per a l’Assessorament i Acció en Defensa dels Animals (FAADA) i amb el suport d’experts. Arran d’això, aquesta setmana el Departament d’Acció Climàtica presenta una guia, que conté un seguit de recomanacions per a les Festes dels Tres Tombs de Catalunya.

Les noves exigències de transport d’animals, el fet d’haver de tenir formació per conduir-los i que cada vegada hi ha menys animals pel seu cost de manteniment i el seu lloguer sigui més elevat, són causes que expliquen que a Taradell s’hagi apostat per portar menys animals. Tot i això, tots els carruatges que es conserven a l’Alzinar de la Roca sortiran al carrer, ja siguin tirats per animals com no.

La vinya com a eix central

Aquest any el lema de la festa al municipi és “La vinya a Taradell”. Les activitats començaran divendres a la tarda i s’allargaran fins diumenge. Divendres, la festa comptarà amb l’hora del conte a la Biblioteca (17:30h) i un taller infantil de pintura amb vi a la sala del mig de Can Costa (18:30h). També hi haurà una xerrada sobre cavalls i salut a càrrec de Carles Navarra de l’Hípica de Mansa a la Biblioteca (20:00h).

Dissabte al matí hi haurà el tradicional programa dedicat als Tonis de Ràdio Taradell, mentre que al migdia hi haurà un repic de campanes anunciant la festa. Al Centre Cultural Can Costa s’inaugurarà (17:00h) una exposició sobre la vinya al poble amb la presència de l’Associació de Tracció Animal de Catalunya.

A la tarda de dissabte (18:00h) es lliuraran els reconeixements al Toni d’Honor i al Convidat d’Honor i es coneixerà qui és l’Hereu de Taradell 2024. També hi haurà el pregó i l’actuació de l’Esbart dansaire Sant Genís de Taradell, juntament amb l’entrega de premis de la 6a edició del concurs d’aparadors. A les 8 del vespre es farà el tradicional tast del porc al voltant de les fogueres de Sant Antoni, als jardins de Can Costa.

Diumenge començarà a dos quarts d’onze amb de l’ofici religiós. Apartir de les onze hi haurà la demostració de carros de l’Alzinar pels carrers del poble. A dos quarts de dotze es beneiran els animals davant l’església i començarà el Passant dels Tres Tombs.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments