Inici Actualitat El MNAC mostra per primera vegada el fons fotogràfic de Pere Formiguera,...

El MNAC mostra per primera vegada el fons fotogràfic de Pere Formiguera, vinculat molts anys amb Taradell

0
COMPARTIR
Foto: ACN

Pere Formiguera i Sala va ser un fotògraf català que va morir el maig de 2013 i que va ser un estiuejant habitual a Taradell. Ara el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) presenta una exposició amb una selecció del seu fons del fotògraf que es pot veure des d’aquest divendres i fins al 21 d’abril. Per primera vegada el MNAC mostrarà al públic el fons cedit el 2017 després d’anys amb tasques de documentació i restauració.

La mostra recull una selecció de 9 de les 35 sèries  representatives de Formiguera. El recorregut se centra en les primeres dècades de treball on va realitzar una tasca fotogràfica molt prolífica i poc coneguda.

L’exposició ‘Pere Formiguera. La pulsió’ mostra com la vessant més innovadora del fotògraf amb un ús molt lliure de la fotografia. Entre les peces més destacades de l’exposició hi ha ‘Cronos’, un dels treballs més dilatats en el temps de la trajectòria de Formiguera i moderns per l’època que es va fer. Es tracta de retrats que l’autor va fer entre 1990 i 2001 on va fer seguiment de 32 persones d’entre 2 i 75 anys. Aquestes persones eren fotografiades periòdicament i en va fer uns retrats seqüencials que retraten els canvis físics i anímics amb el pas del temps.

Foto: ACN

Un fons amb 4.000 fotografies

El fons que va ingressar al MNAC comprèn més de 4.000 fotografies sobre paper de les quals la majoria són còpies originals signades, 1.000 diapositives i 3.900 fulls de contacte. La donació també compta amb part de la seva biblioteca, majoritàriament llibres i revistes on va publicar, i materials personals d’arxiu.

Taradell i Pere Formiguera

Pere Formiguera va ser dels primers fotògrafs de l’estat espanyol que va adoptar la fotografia com a mitjà artístic. Va ser durant molts anys estiuejant a Taradell, municipi que estimava i on hi viuen molts familiars. Fins i tot, va reeditar el 1981 la publicació ‘Les fonts de Taradell’ de mossèn Joan Vilacís, tal i com recordava l’alcaldessa Mercè Cabanas en aquest article d’opinió a Taradell.com.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments