Inici Actualitat Crítica literària: ‘L’assassí del Tirant’ de Jordi Fernando

Crítica literària: ‘L’assassí del Tirant’ de Jordi Fernando

0
COMPARTIR

Títol: L’assassí del Tirant

Autor: Jordi Fernando Aloy (Barcelona, 1953)

Editorial: La Campana

Any: 2023

Pàgines: 304

Llengua: català

Preu: 20,80 €

Sinopsi: Un cop jubilat, l’Arnau Julià decideix acabar la tesi sobre Tirant lo Blanc que fa anys que té arraconada. Un dia, per casualitat, escolta a la ràdio el cas d’un crim que hi va haver a Sants als anys cinquanta en què la víctima va morir en un acte de crueltat extrema. A prop de l’escena del crim, es va trobar un missatge que l’Arnau identifica com una referència a l’obra de Joanot Martorell.

Aquest primer indici el porta a conèixer un criminòleg recelós que guarda informació sobre una sèrie d’assassinats comesos en èpoques i llocs diferents i que podrien estar relacionats amb l’obra protagonitzada pel Tirant. Tot indica que el doctorand s’haurà d’enfrontar a algú molt meticulós, sense escrúpols i amb un objectiu ben clar.

Crítica literària (Núria Martínez): Que una de les meves passions literàries és la novel·la negra, a hores d’ara no és un secret per quasi ningú. Només els que em coneixen molt sabem que l’altra gran passió són les novel·les de caràcter històric. I el súmmum de la meva felicitat lectora és la barreja dels dos gèneres en una sola obra.

Entendre-ho doncs que ‘L’assassí del Tirant’, un thriller que ens porta a recórrer diferents escenaris històrics de l’Europa del segle XX, m’hagi tingut enganxada a les seves pàgines.

Tot i que ens parla d’una tesi sobre la figura de Tirant lo Blanc, que això no us faci enrere, no és cap tractat sobre l’obra de Martorell, tot el contrari. És un thriller protagonitzat per un jubilat que amb l’excusa de fer una tesi doctoral sobre aquest personatge s’embarranca en la investigació d’uns assassinats que s’han produït en diferents escenaris històrics, a Europa, i que tenen com a rere fons una venjança i un odi ancestral.

Julià el protagonista, i narrador de l’obra, ajudat, amb més o menys ganes, per la seva directora de tesis, es proposa esbrinar a què dimonis obeeixen uns assassinats que es produeixen cada set anys en diferents ciutats. Tot comença quan Julià intenta relacionar l’obra de Martorell amb un monstruós crim comès a Sants (Barcelona) el 1953. I estirant el fill arribarà a trobar sis assassinats més, a quin més cruel i despietat.

La novel·la té una estructura amb dos arcs temporals: l’actualitat, quan l’Arnau Julià es dedica a investigar els assassinats; i el passat que ens porta a recórrer part de la història més negra del Vell Continent.

VALORACIÓ GLOBAL
Puntuació
COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments